over ons | adverteren | sitemap | contact

De Kernen maakt maatschappelijk rendement meetbaar


Deel deze pagina

Twee stagiaires van de Avans Hogeschool in Den Bosch zijn onlangs afgestudeerd bij De Kernen op het onderwerp: meten van maatschappelijk rendement. Zij hebben De Kernen geadviseerd over hoe de woonstichting haar maatschappelijk rendement voortaan goed kan kwantificeren.

Maatschappelijke meerwaarde
Woningcorporaties verschillen van commerciële (vastgoed) instellingen. Een corporatie heeft de maatschappelijke verantwoordelijkheid, die een commerciële instelling in mindere mate of in het geheel niet heeft. De Kernen onderneemt soms zaken die niet direct geld opleveren, zoals het bouwen van een Kulturhus of het financieel ondersteunen van leefbaarheidsinitiatieven. Het ondersteunen van deze maatschappelijke activiteiten leidt tot maatschappelijke meerwaarde: vergroten van de leefbaarheid, saamhorigheid in een dorp of wijk of veiligheid.

Hoe meet je 'maatschappelijk rendement'?
De Kernen wil haar maatschappelijke prestatie graag goed kunnen kwantificeren, omdat de corporatie haar bestaansrecht grotendeels aan haar maatschappelijke functie ontleent. Maar hoe meet je 'maatschappelijke meerwaarde'? Deze vraag leverde een zoektocht op naar een geschikt model om de zachte ‘outcome’ van maatschappelijke investeringen te meten.

Het meetmodel
Twee stagiaires van de Avans Hogeschool hebben onderzoek gedaan naar verschillende methoden om het maatschappelijk rendement te kunnen meten. Het onderzoek heeft geresulteerd in een model waarmee sturing mogelijk is op het maatschappelijk rendement. Belangrijke onderdelen van het model zijn: input, output en outcome. De input en output zijn ‘harde’ begrippen, die in waarden uit te drukken zijn

Het verband tussen input en outcome
De outcome is ‘zacht’ en niet tastbaar, het is een relatief begrip en moeilijk te kwantificeren. Om dit te kunnen kwantificeren moet er sprake zijn van een causaal verband tussen de outcome en de input. De studenten hebben deze outcome meetbaar gemaakt. In grote lijnen komt dit neer op gestructureerde wijze tellen en vertellen.

Verantwoorden
De Kernen wil zich niet alleen financieel kunnen verantwoorden, maar ook maatschappelijk. Het gebruik van het geadviseerde model leidt verder tot een betere afweging van investeringsbeslissingen en het voeren van een efficiënte en effectieve bedrijfsvoering.
Uitgelicht
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Varen met de Bommelervaart is een belevenis! Dit prachtige, ruime schip in de haven van Zaltbommel heeft een warme uitstraling en is van alle gemakken voorzien.
Lees verder ›
Smienk Trapliften B.V.
Smienk Trapliften B.V.
Levert kwalitatieve, gebruikte trapliften door heel Nederland met 5 jaar garantie. Vraag een vrijblijvende offerte aan of bekijk de videopresentatie.
Lees verder ›
B&B 't Saenraik
B&B 't Saenraik
Op 5 min. van Zaltbommel en 10 min. autorijden van Den Bosch ligt dit gastvrij en goed onderkomen. Een prima locatie voor een overnachting op doorreis.
Lees verder ›
Main Music School
Main Music School
Vraag direct een gratis en vrijblijvende proefles aan. Naast gitaar-, basgitaar-, drum-, keyboard-, piano- en zanglessen is er ook een Musical-klas, een Popkoor en een Muziek op schoot-klas.
Lees verder ›
De Potter Aggregaten
De Potter Aggregaten
Al jaren specialist in stroomaggregaten en andere technische apparatuur, tot ver over de landsgrenzen, maar ook in de Bommelerwaard.
Lees verder ›
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
De Rietschoof is een vrolijk feestcafé gevestigd in de voormalige stoeterij op camping de Rietschoof (25 hectare) met een prachtig uitzicht op de Andelse Maas.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
bob2
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden