over ons | adverteren | sitemap | contact

De Kernen maakt maatschappelijk rendement meetbaar


Deel deze pagina

Twee stagiaires van de Avans Hogeschool in Den Bosch zijn onlangs afgestudeerd bij De Kernen op het onderwerp: meten van maatschappelijk rendement. Zij hebben De Kernen geadviseerd over hoe de woonstichting haar maatschappelijk rendement voortaan goed kan kwantificeren.

Maatschappelijke meerwaarde
Woningcorporaties verschillen van commerciële (vastgoed) instellingen. Een corporatie heeft de maatschappelijke verantwoordelijkheid, die een commerciële instelling in mindere mate of in het geheel niet heeft. De Kernen onderneemt soms zaken die niet direct geld opleveren, zoals het bouwen van een Kulturhus of het financieel ondersteunen van leefbaarheidsinitiatieven. Het ondersteunen van deze maatschappelijke activiteiten leidt tot maatschappelijke meerwaarde: vergroten van de leefbaarheid, saamhorigheid in een dorp of wijk of veiligheid.

Hoe meet je 'maatschappelijk rendement'?
De Kernen wil haar maatschappelijke prestatie graag goed kunnen kwantificeren, omdat de corporatie haar bestaansrecht grotendeels aan haar maatschappelijke functie ontleent. Maar hoe meet je 'maatschappelijke meerwaarde'? Deze vraag leverde een zoektocht op naar een geschikt model om de zachte ‘outcome’ van maatschappelijke investeringen te meten.

Het meetmodel
Twee stagiaires van de Avans Hogeschool hebben onderzoek gedaan naar verschillende methoden om het maatschappelijk rendement te kunnen meten. Het onderzoek heeft geresulteerd in een model waarmee sturing mogelijk is op het maatschappelijk rendement. Belangrijke onderdelen van het model zijn: input, output en outcome. De input en output zijn ‘harde’ begrippen, die in waarden uit te drukken zijn

Het verband tussen input en outcome
De outcome is ‘zacht’ en niet tastbaar, het is een relatief begrip en moeilijk te kwantificeren. Om dit te kunnen kwantificeren moet er sprake zijn van een causaal verband tussen de outcome en de input. De studenten hebben deze outcome meetbaar gemaakt. In grote lijnen komt dit neer op gestructureerde wijze tellen en vertellen.

Verantwoorden
De Kernen wil zich niet alleen financieel kunnen verantwoorden, maar ook maatschappelijk. Het gebruik van het geadviseerde model leidt verder tot een betere afweging van investeringsbeslissingen en het voeren van een efficiënte en effectieve bedrijfsvoering.
Uitgelicht
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
B&B De Bloesemhof
B&B De Bloesemhof
Sfeervol overnachten in een rustige landelijke omgeving. Twee knusse moderne en comfortabele gastenverblijven met ruime voorzieningen.
Lees verder ›
't Stadscafé Zaltbommel
't Stadscafé Zaltbommel
Het bruisende middelpunt van Zaltbommel. Het terras op de Markt is de ‘huiskamer’  van Zaltbommel.
Lees verder ›
Balletschool Paulette Willemse
Balletschool Paulette Willemse
Balletschool sinds 1974 met nu ruim 350 leerlingen, drie studio’s, een deskundig docententeam en diverse dansvormen voor jong en oud, beginners en gevorderden. Erkend Sterballetschool NBOB.
Lees verder ›
BOB de Brouwerij Bus
BOB de Brouwerij Bus
Zin om een gezellig avondje te borrelen, maar niemand wil BOB’en? Of gewoon geen zin om te fietsen? Dan is dit de BOB de Brouwerij Bus de ideale oplossing!
Lees verder ›
B&B 't Saenraik
B&B 't Saenraik
Op 5 min. van Zaltbommel en 10 min. autorijden van Den Bosch ligt dit gastvrij en goed onderkomen. Een prima locatie voor een overnachting op doorreis.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › bob2
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden