over ons | adverteren | sitemap | contact

De Kernen maakt maatschappelijk rendement meetbaar


Deel deze pagina

Twee stagiaires van de Avans Hogeschool in Den Bosch zijn onlangs afgestudeerd bij De Kernen op het onderwerp: meten van maatschappelijk rendement. Zij hebben De Kernen geadviseerd over hoe de woonstichting haar maatschappelijk rendement voortaan goed kan kwantificeren.

Maatschappelijke meerwaarde
Woningcorporaties verschillen van commerciële (vastgoed) instellingen. Een corporatie heeft de maatschappelijke verantwoordelijkheid, die een commerciële instelling in mindere mate of in het geheel niet heeft. De Kernen onderneemt soms zaken die niet direct geld opleveren, zoals het bouwen van een Kulturhus of het financieel ondersteunen van leefbaarheidsinitiatieven. Het ondersteunen van deze maatschappelijke activiteiten leidt tot maatschappelijke meerwaarde: vergroten van de leefbaarheid, saamhorigheid in een dorp of wijk of veiligheid.

Hoe meet je 'maatschappelijk rendement'?
De Kernen wil haar maatschappelijke prestatie graag goed kunnen kwantificeren, omdat de corporatie haar bestaansrecht grotendeels aan haar maatschappelijke functie ontleent. Maar hoe meet je 'maatschappelijke meerwaarde'? Deze vraag leverde een zoektocht op naar een geschikt model om de zachte ‘outcome’ van maatschappelijke investeringen te meten.

Het meetmodel
Twee stagiaires van de Avans Hogeschool hebben onderzoek gedaan naar verschillende methoden om het maatschappelijk rendement te kunnen meten. Het onderzoek heeft geresulteerd in een model waarmee sturing mogelijk is op het maatschappelijk rendement. Belangrijke onderdelen van het model zijn: input, output en outcome. De input en output zijn ‘harde’ begrippen, die in waarden uit te drukken zijn

Het verband tussen input en outcome
De outcome is ‘zacht’ en niet tastbaar, het is een relatief begrip en moeilijk te kwantificeren. Om dit te kunnen kwantificeren moet er sprake zijn van een causaal verband tussen de outcome en de input. De studenten hebben deze outcome meetbaar gemaakt. In grote lijnen komt dit neer op gestructureerde wijze tellen en vertellen.

Verantwoorden
De Kernen wil zich niet alleen financieel kunnen verantwoorden, maar ook maatschappelijk. Het gebruik van het geadviseerde model leidt verder tot een betere afweging van investeringsbeslissingen en het voeren van een efficiënte en effectieve bedrijfsvoering.
Uitgelicht
Gasthuiskapel Zaltbommel
Gasthuiskapel Zaltbommel
Huis van Cultuur in het oude centrum van Zaltbommel. Voor concerten, huwelijken en andere bijeenkomsten zeer geschikt.
Lees verder ›
Smienk Trapliften B.V.
Smienk Trapliften B.V.
Levert kwalitatieve, gebruikte trapliften door heel Nederland met 5 jaar garantie. Vraag een vrijblijvende offerte aan of bekijk de videopresentatie.
Lees verder ›
Slakkenkwekerij Slow Escargots
Slakkenkwekerij Slow Escargots
Een slakkenkwekerij bezoeken? Dat kan gewoon!  Lennard ter Hall kweekt escargots voor particulieren, horeca en groothandels. 
Lees verder ›
Servicepunt AutoMobiel
Servicepunt AutoMobiel
Voor inwoners zonder vervoer start in de gemeente Zaltbommel ‘Servicepunt AutoMobiel’. Deze vrijwillige vervoersdienst is dé oplossing om van A naar B te komen.
Lees verder ›
Biologisch Fruitbedrijf De Sterregaard
Biologisch Fruitbedrijf De Sterregaard
Tussen Hedel en Ammerzoden staat een boomgaard met verschillende oud-Hollandse vruchten. Laat je elke week verrassen met een abonnement op een biologische groente- en fruitpakket!
Lees verder ›
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht is gelegen aan de Waaldijk in het rustieke Hurwenen. U kunt overnachten in één van onze kamers of in ons vakantiehuisje.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
bob2
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden