over ons | adverteren | sitemap | contact

De hulp van Humanitas is hard nodig


Deel deze pagina

Afgelopen donderdag was in het hoofdkantoor van de Rabobank de jaarlijkse vergadering van Humanitas. Deze vereniging, die al ruim zestig jaar actief is, heeft sinds negen jaar ook een afdeling Bommelerwaard. Een bloeiende club van vrijwilligers die hun steentje wil bijdragen aan een harmonieuze samenleving.

Wat doet Humanitas precies? Kort gezegd kleinschalige dienstverlening bieden op allerlei gebied, aan mensen die in nood zitten. Voormalig voorzitter Wim Heij verwoordt het als volgt: "Wij vullen alle witte plekken op waar de zorgsector en de overheid niet aan toe komen. Omdat wij met vrijwilligers werken kunnen wij in die gevallen wél hulp bieden. Waarbij het vooral van belang is dat we mensen leren om zichzelf te helpen. We zijn geen club voor zielige mensen! We helpen hen zelfredzaam te worden."

Kees Krijnen nam een jaar geleden de voorzittershamer over en trof een bloeiende vereniging aan. "Onze projecten voorzien in een behoefte en we zijn blij dat er zoveel vrijwilligers bereid zijn om zich ervoor in te zetten. Ook al hebben we het over vrijwilligerswerk, er zijn toch altijd kosten mee gemoeid. Bijvoorbeeld voor cursusmateriaal, inhuren van een professional of de huur van een locatie. Dit geld komt van verschillende kanten. Enkele projecten worden zelfs voor 100% gesubsidieerd door de gemeente. Positief is de invoering van de Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning, red.). Ons Mentorproject wordt helemaal bekostigd uit het Kleine Stedenbeleid."

Voordat werd overgegaan tot het presenteren van de projecten had voorzitter Krijnen nog een verrassing in petto voor de scheidende secretaris, Riet Oerlemans. Zij kreeg als dank voor haar jarenlange inzet een cadeau aangeboden uit de beeldentuin van Nederhemert.

En dan de projecten. Vorig jaar heeft Humanitas veel publiciteit gekregen met de projecten Home-Start en Thuisadministratie, maar er is meer. Enkele vrijwilligers lichtten hun eigen project toe:

Het Project Home-Start loopt sinds 2005. Dit landelijk georganiseerde project biedt gezinnen met jonge kinderen (tot 6 jaar) de helpende hand. Coördinator Sandra Boer: "Het gaat om laagdrempelige hulp bij de opvoeding van kinderen. Zie het als een buurvrouw die een handje komt helpen als de ouder(s) het even niet zien zitten. Hiermee wordt voorkomen dat gezinnen in een isolement komen of dat er excessen ontstaan in een gezin als bijvoorbeeld kindermishandeling." Op het moment zijn 13 enthousiaste vrijwilligers actief bij 9 gezinnen in de Bommelerwaard.

Het project Maatschappelijke stage dan, met Mieke Boas van der Tas als 'voortrekker'. "Dit is een project waarbij leerlingen gestimuleerd worden om vrijwilligerswerk te doen. Het kan dan gaan om hulp aan ouderen, werken in een crèche of in een dierenasiel of het organiseren van een sportdag. We zijn nu bezig met een 'pilot' bij het Cambium college waarbij 30 leerlingen gedurende 3 maanden een aantal uren vrijwilliger zijn. Het Cambium heeft hier twee docenten voor vrijgemaakt. In eerste instantie kijken jongeren er vreemd tegenaan: je inzetten zonder dat je er geld voor krijgt. Na een tijdje gaan ze beseffen hoeveel voldoening het geeft."

Erica Eykema is sinds een maand coördinator van het Mentorproject, een combiproject samen met Multicultureel Zaltbommel, vereniging Al-Amal en Stichting Orion. Het is bedoeld voor leerlingen in het mbo en vmbo. "Landelijk zijn er 150.000 risicojongeren. Ze lopen de kans om hun opleiding niet af te maken. De uitval in het mbo is 40%, dat is gigantisch. Wij bieden de helpende hand bij het vinden van een stageplaats en we adviseren bij solliciteren, het maken van een CV en het verbeteren van sociale vaardigheden in een bedrijf. Op deze manier krijgen de jongeren een betere uitgangspositie voor verdere opleiding en werk."

'Praten over de dood, hoe doe je dat?' is een kortlopende cursus. Mevrouw Map Dietz-Boonzaaijer gaat in zeven sessies dieper in op alles wat met de dood te maken heeft. "Een zwaar onderwerp, waarbij toch heel wat gelachen kan worden, hoor. Vanuit mijn functie als pastoraal medewerker ben ik vaak geconfronteerd met uitvaartdiensten. Dan blijkt dat veel mensen nog nooit over de dood nagedacht hebben. Het doel van deze cursus is je te bezinnen over de dood, het sterven en de uitvaart."

Het project Thuisadministratie biedt praktische ondersteuning aan mensen die hun administratie niet op orde hebben. "Erg belangrijk", aldus coördinator ad-interim Ellen Essed. "Want als de financiële zaakjes niet op orde zijn, dan is andere hulp ook gedoemd om te mislukken. De doelgroep is leeftijdsloos. Het kan gaan om ouderen die hun partner hebben verloren die altijd de financiën regelde. Of om jongeren die op zichzelf gaan wonen en geen benul hebben dat de wereld zo duur is. Of gewoon mensen met het bekende 'gat in de hand'. Het project loopt bij diverse afdelingen van Humanitas en blijkt in een grote behoefte te voorzien. Dit wordt gelukkig ook onderkend. Landelijk heeft het Oranjefonds geld vrijgemaakt en in de Bommelerwaard hebben beide wethouders van Maasdriel en Zaltbommel een startsubsidie toegekend."
Wat
Jaarvergadering Humanitas Bommelerwaard
Waar
Hoofdkantoor Rabobank, Hogeweg, Zaltbommel
Wanneer
10 mei 2007
Datum
10 mei 2007

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Uitgelicht
Kasteel Ammersoyen
Kasteel Ammersoyen
Strategisch gelegen tussen Maas en Waal in het schitterende rivierenland van de Bommelerwaard, ligt één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Nederland.
Lees verder ›
Main Music School
Main Music School
Vraag direct een gratis en vrijblijvende proefles aan. Naast gitaar-, basgitaar-, drum-, keyboard-, piano- en zanglessen is er ook een Musical-klas, een Popkoor en een Muziek op schoot-klas.
Lees verder ›
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht is gelegen aan de Waaldijk in het rustieke Hurwenen. U kunt overnachten in één van onze kamers of in ons vakantiehuisje.
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Bakkerij Van Horssen
Bakkerij Van Horssen
Hét adres voor ambachtelijke kwaliteit! Bekend om De Hèlse paardenmoppen. Arthur van Horssen bakt met zorg dagelijks heerlijke producten voor een redelijke prijs. Ook online bestellen en bezorgservice.
Lees verder ›
B&B 't Saenraik
B&B 't Saenraik
Op 5 min. van Zaltbommel en 10 min. autorijden van Den Bosch ligt dit gastvrij en goed onderkomen. Een prima locatie voor een overnachting op doorreis.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
bob2
Uw advertentie hier?
bob
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden