over ons | adverteren | sitemap | contact

Conferentie Taal en Gezondheid sluit af met belangrijke belofte


Deel deze pagina

REGIO - Op 12 juni 2019 organiseerde een zevental organisaties de Conferentie Taal en Gezondheid in Ziekenhuis Rivierenland. De conferentie stond in het teken van de invloed van een goede taalbeheersing op de gezondheid van mensen. Deskundigen Maurice de Greef (Vrije Universiteit Brussel) en Machteld Huber (Institute for Positive Health) gaven inzichtgevende presentaties. Aan het einde van de conferentie tekenden acht organisaties de pledge ‘Alles is Gezondheid’, waarin zij gezamenlijk de belofte deden een actieve bijdrage te leveren aan een vitaler en gezonder Nederland.

Laaggeletterdheid in Rivierenland
Eén op de negen inwoners van Rivierenland heeft problemen met lezen, schrijven, rekenen en computeren. Laaggeletterdheid heeft grote invloed op het welzijn van mensen. Zij voelen zich minder gezond dan anderen en hebben moeite om grip op hun gezondheid te houden. In de conferentie leerden zorg- en welzijnsprofessionals hoe zij rekening kunnen houden met laaggeletterden in hun dienstverlening. Naast presentaties door Maurice de Greef (Vrije Universiteit Brussel) en Machteld Huber (Institute for Positive Health) werden er tijdens de conferentie praktijksituaties nagespeeld door acteurs. De conferentie Taal en Gezondheid was ook een gelegenheid waarbij een aantal nieuwe geïntroduceerd werden.

Lancering Eenvoudige tool
Positieve Gezondheid is de uitwerking in zes dimensies van de nieuwe definitie van gezondheid. Hierbij hoort een tool met een vragenlijst en een uitkomst in een spinnenwebfiguur (het gespreksinstrument Mijn Positieve Gezondheid). Het Institute for Positive Health heeft deze tool toegankelijk gemaakt voor mensen die moeite hebben met taal, waaronder laaggeletterden. O.a. Bibliotheek Rivierenland en GGD Gelderland-Zuid werkten hier aan mee, i.s.m. met mensen die zelf ervaring hebben met laaggeletterd zijn.

SamenWel!
SamenWel! is sinds 2017 hét platform dat alle activiteiten in Rivierenland op het gebied van samen eten, bewegen en ontspannen op een rij zet. Activiteiten van dorpshuizen, welzijnsorganisaties, sportgroepen, zorgcentra en ook van vrijwilligers. Honderden activiteiten van ruim 100 organisaties zijn verzameld op www.samenwel.nl.

Pledge
‘Alles is gezondheid’ is een landelijke beweging waarin bedrijfsleven, politiek en maatschappelijke organisaties samenwerken voor een gezonder en vitaler Nederland. Het is onderdeel van het Nationaal Programma Preventie (ministerie van VWS). Met het ondertekenen van een pledge, bekrachtigt een aantal partners de samenwerking in het verbeteren van de gezondheid van mensen (en in het bijzonder laaggeletterden) en laten ze zien dat ze bijdragen aan landelijke doelstellingen. De pledge is uniek in Rivierenland. Bibliotheek Rivierenland, GGD Gelderland-Zuid en Ziekenhuis Rivierenland, - samenwerkend in SamenWel! – onderschrijven samen met de partners van SamenWel!: Rijnbrink, Rabobank West Betuwe, Regio Rivierenland (Fruitdelta) en Omroep Gelderland de missie van Alles is Gezondheid.

Opening servicepunt in het ziekenhuis
Ziekenhuis Rivierenland gaat haar communicatie (met laaggeletterden) verbeteren. Zo krijgen zorgverleners trainingen in het herkennen en doorverwijzen. Op 12 juni opende het ziekenhuis een oranje servicepunt in de centrale hal van het ziekenhuis. Bij dit punt kunnen mensen terecht voor informatie, hulp bij brieven/formulieren, hulp bij de weg vinden in het ziekenhuis en uitleg krijgen bij bijsluiters van medicijnen.

Conferentie
De conferentie Taal en Gezondheid was een initiatief van SamenWel! in samenwerking met Bibliotheek Rivierenland, GGD Gelderland-Zuid, Ziekenhuis Rivierenland, Taalakkoord Rivierenland, Alles is Gezondheid en Stichting Lezen & Schrijven.
Datum
13 juni 2019

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Valentijnsdag
Uitgelicht
Speeltuin Nederhemert
Speeltuin Nederhemert
Wat in 1915 begon als kleine speelplek met een schommel en een wip bij een theehuis is nu uitgegroeid tot een nostalgische speeltuin die doet denken aan grootmoederstijd.
Lees verder ›
Autoservice Valentijn
Autoservice Valentijn
Een universeel autobedrijf, waar u terecht kun voor reparatie van alle merken auto's, lichte bedrijfsauto's en campers.
Lees verder ›
Stadskasteel Zaltbommel
Stadskasteel Zaltbommel
Hier wordt de geschiedenis van de streek verteld in verhalen. Verhalen over 80- Jarige oorlog, de Gouden Eeuw en uit onze tijd.
Lees verder ›
Slakkenkwekerij Slow Escargots
Slakkenkwekerij Slow Escargots
Een slakkenkwekerij bezoeken? Dat kan gewoon!  Lennard ter Hall kweekt escargots voor particulieren, horeca en groothandels. 
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Gasthuiskapel Zaltbommel
Gasthuiskapel Zaltbommel
Huis van Cultuur in het oude centrum van Zaltbommel. Voor concerten, huwelijken en andere bijeenkomsten zeer geschikt.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
bob
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden