over ons | adverteren | sitemap | contact

Branden zorgen voor toename schade jaarwisseling


Deel deze pagina

In totaal waren de kosten voor het herstellen van schade, schoonmaken en opruimen van de afgelopen jaarwisseling in Zaltbommel €38.462,-. De schade is aanzienlijk groter dan vorige jaren doordat er opvallend meer gestookt werd dan andere jaren. De jaarwisseling verliep verder gemoedelijk, op veel plaatsen waren evenementen die allemaal prettig zijn verlopen. Ook waren er geen verstoringen van de openbare orde.

Burgemeester Van den Bosch: “Het is jammer dat er naast alle leuke dingen mensen zich niet kunnen beheersen. Dat resulteert in deze grote schadepost. Van dat geld kun je iets heel moois doen”.

Uitschieter in trend van dalende kosten met jaarwisseling
Sinds de jaarwisseling 2005-2006 is een dalende trend zichtbaar wat schade betreft. Helaas is de jaarwisseling van 2015-2016 een uitschieter naar boven. Vorig jaar was de schade namelijk nog €17.913,-. De toename van de schade zit met name in de hoeveelheid stookplaatsen en het opruimen en afvoeren daarvan. Niet alleen op oudejaarsnacht, maar ook in de aanloop naar oud en nieuw werden meer branden gestookt. De hoeveelheid stookresten nam daardoor afgelopen jaarwisseling toe naar 30 ton, vorige jaarwisseling was het nog 8 ton.

Verdriedubbelding van kosten
De kosten voor het opruimen en schoonmaken van de stooklocaties en restanten verdriedubbelden daardoor bijna van € 4.788,- vorig jaar naar €12.027,- dit jaar. Daarnaast is een toename in de schade aan vuilnis-bakken te zien. Die nam toe van €1.973 vorig jaar naar €2.780 dit jaar. De vuurwerkschade aan borden nam daarentegen af, van €2.250 vorig jaar naar €1.836 dit jaar. Een mogelijke verklaring hiervoor is het gebruik van groot en zwaar vuurwerk.

Toename vieze branden zorgelijk
Waar het afgelopen jaren nog voornamelijk hout was wat er werd gestookt, was het stookmateri-aal dit jaar meer divers. Burgemeester Van den Bosch: “Het vervelende is dat het in de meeste gevallen niet ging om gezellige vreugdevuren, maar we zien een toename van ´vieze´ branden, met autobanden, en zelfs complete caravans en aanhangers. Dat baart mij zorgen. Dit is erg vervelend en het veroorzaakt grote schades aan onder andere het wegdek.”

Voorkomen van schade heeft prioriteit
De schade die tijdens en rond de jaarwisseling wordt veroorzaakt, kost jaarlijks veel tijd en geld. Daarom zet de gemeente Zaltbommel zich elk jaar weer in om dit te voorkomen. Dit doet zij door het gesprek aan te gaan met betrokken partijen. Ook zijn ze van te voren extra alert op de aan-wezigheid van brandbare materialen en verwijderen we vandalismegevoelige materialen voor de jaarwisseling. De komende jaarwisseling is het preventief en repressief aanpakken van deze branden een groot aandachtspunt voor de gemeente Zaltbommel.
Uitgelicht
Solipsis B.V.
Solipsis B.V.
Comfort Class in ICT. Een pragmatische, ervaren en betrouwbare ICT-partner waarmee u een goede ICT-infrastructuur realiseert op comfortabele wijze.
Lees verder ›
CHiLLrunning
CHiLLrunning
CHiLLrunning is in het leven geroepen door hardlooptrainers Karen de Bondt en Pieter Elias. Het is hardlopen met specifieke aandacht voor ademhalingstechniek en ontspanning. 
Lees verder ›
Paddestoelenrijk
Paddestoelenrijk
In Rossum vind je allerlei exotische zwammen zoals de Shii-take,  de harige Pom pom Blanc en de Pioppino.
Lees verder ›
Servicepunt AutoMobiel
Servicepunt AutoMobiel
Voor inwoners zonder vervoer start in de gemeente Zaltbommel ‘Servicepunt AutoMobiel’. Deze vrijwillige vervoersdienst is dé oplossing om van A naar B te komen.
Lees verder ›
Het Hof
Het Hof
In hartje Zaltbommel vind je een prachtige ruimte voor feesten en partijen met een warm hart voor kunst en cultuur.
Lees verder ›
Gasthuiskapel Zaltbommel
Gasthuiskapel Zaltbommel
Huis van Cultuur in het oude centrum van Zaltbommel. Voor concerten, huwelijken en andere bijeenkomsten zeer geschikt.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › bob
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
bob2
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden