over ons | adverteren | sitemap | contact

Boswachter Paul Suurmond is gastheer in de natuur


Deel deze pagina

Boswachter Paul Suurmond
Boswachter Paul Suurmond
Paul Suurmond is boswachter. En dat is geen verrassing. Op zijn tiende jaar wist hij dat al. "Daar is bij mij nooit twijfel over geweest. Zo vaak ik kon was ik buiten. Vaak met mijn vader, die me alles vertelde over de natuur. En ik genoot van de rust, de wind, de herfstkleuren."

Paul Suurmond woont naast de poldermolen van Waardenburg op een plekje dat bijzonder schilderachtig te noemen is. In de gezellige woonkeuken doet hij zijn verhaal. "Wist je trouwens dat Staatsbosbeheer bijna acht procent van heel Nederland onder beheer heeft?"

"Vroeger bestond er nog een stereotyp beeld van de boswachter. Een mannetje in een groen pakje, een soort Bromsnor die het bos bewaakte. Oké, het groene pakje is gebleven. Maar verder is er heel wat veranderd in de loop der jaren. Ons werkgebied is bijvoorbeeld enorm uitgebreid." Paul zwaait nu de scepter over zestig terreinen in het westelijk Rivierenland.

Ook de taken zijn aangepast aan de huidige tijd. De grootste verandering kwam tien jaar geleden, toen SBB de koers radicaal omgooide. "Vroeger kenden mensen ons alleen van de 'verboden toegang'-bordjes. Verder hadden ze geen idee wat we uitvoerden. Nu willen we juist dat iedereen zich welkom voelt in onze gebieden, 95 procent is opengesteld." De boswachter is gastheer geworden. Paul leidt onder andere excursies, geeft voorlichting en houdt zich in mindere mate bezig met handhaving. Toch speelt zijn werk zich grotendeels binnen af, want er moet vaak vergaderd worden.

Als het echte veldwerk ter sprake komt beginnen zijn ogen te glimmen. Zoals bij de herintroductie van de bever. Twee populaties zijn uitgezet in Rivierenland, één in de Biesbosch en één in de Gelderse Poort. Als het even meezit gaan die elkaar halverwege tegenkomen en het hele rivierengebied bevolken. En ja hoor, er zijn al enkele bevers in de Bommelerwaard gesignaleerd. "Nuttige beestjes dat het zijn! Ik noem maar een voorbeeld: in de Breemwaard is in korte tijd een wilgenbos ontstaan. Heel normaal als je de natuur zijn werk laat doen. Wij moeten dat nu van Rijkswaterstaat voor 85 procent weghalen, want er moet ruimte zijn voor de rivier. Had de bever hier gewoond dan hadden die wilgen nooit zo kunnen woekeren en had dat ons een hoop werk bespaard."

Ook bij de reconstructie van de Hollandse Waterlinie is Staatsbosbeheer betrokken. Waaruit blijkt dat ze niet alleen oog hebben voor natuur, maar ook voor cultuur-historie. "Fransen dwepen met de Eiffeltoren, Chinezen met hun Muur, maar in Nederland is niemand trots op de Waterlinie. Terwijl het een prachtig monument is, toch? Welk volk is zo vernuftig om zijn eigen land onder water te zetten om een vijand tegen te houden? Dat het nooit zover kwam doet er niet toe. Het idee is al briljant. Na acht jaar onderhandelen zijn we nu eindelijk zo ver dat we met de grote opknapbeurt kunnen beginnen."

Wil hij nog iets kwijt over Kasteel Nederhemert? Staatsbosbeheer werd er zwaar bekritiseerd vanwege een vermeende kaalslag. "Daar zijn de gemoederen inderdaad erg hoog opgelopen. Misschien was het naïef van ons, maar we hebben het helemaal niet zien aankomen. Bij Kasteel Zoelen hadden we een soortgelijke situatie en daar waren de mensen juist erg tevreden over ons werk. Er was waarschijnlijk gewoon meer voorlichting nodig voor we begonnen. Maar als ik nu mensen in Nederhemert uitleg dat we niet zomaar alles kappen voor het kappen, maar dat we met goede bedoelingen bezig zijn met beheer, begrijpen ze het meestal wel. Kijk, zie je deze boom?" Hij wijst naar een joekel van een populier. "Onder deze boom staan verschillende bomen te kwarren. Een eik, een beuk, een iep. Die populier wordt maar zestig jaar oud, maar een eik wel honderden jaren. Door één populier weg te halen geven we lucht aan andere bomen."

Alle heisa rondom Kasteel Nederhemert doet hem zichtbaar pijn. "Ik heb het Eiland van Nederhemert wel eens mijn favoriete stukje Bommelerwaard genoemd. Dus mensen kunnen ervan uitgaan dat het beheer van het gebied mij na aan het hart gaat. Ik begrijp best dat het nu een heel triest gezicht is. Maar binnen twee jaar ziet het er in Nederhemert-Zuid mooier uit dan voorheen. Dat gaat gelukkig heel snel."

Meer plezier beleeft Paul aan de excursies. De trend van de laatste jaren is struinen. Door ruig terrein banjeren, over hekken klauteren en over sloten springen. De Nederlander zoekt meer uitdaging. "Aan de andere kant zijn mensen terughoudend in de natuur. Bang om te verdwalen, bang om dieren tegen te komen. Als ik een weg oversteek lopen ze als gansjes achter me aan. De boswachter geeft vertrouwen, merk ik."

Een passie voor de natuur. Maar ís er nog echte natuur in Nederland? "Tja, eigenlijk mag je alleen de Waddenzee nog zo noemen, de rest is door mensenhanden gevormd. Maar daarom niet minder interessant!"
Datum
1 december 2006

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Valentijnsdag
Uitgelicht
BOB de Brouwerij Bus
BOB de Brouwerij Bus
Zin om een gezellig avondje te borrelen, maar niemand wil BOB’en? Of gewoon geen zin om te fietsen? Dan is dit de BOB de Brouwerij Bus de ideale oplossing!
Lees verder ›
Autoservice Valentijn
Autoservice Valentijn
Een universeel autobedrijf, waar u terecht kun voor reparatie van alle merken auto's, lichte bedrijfsauto's en campers.
Lees verder ›
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Sinds 1875, authentiek en sfeervol zalmrestaurant en B&B. Serveert wilde, Schotse en Ierse zalm en biologisch vlees uit de streek. Beschikt over twee B&B kamers en heeft een voetveer voor de deur.
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Een gastvrije, comfortabele thuishaven met 450 ligplaatsen, werkplaats en winkel. Voorzien van Eco-Label ‘de Blauwe Vlag’.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
bob2
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
bob
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden