over ons | adverteren | sitemap | contact

Boswachter Paul Suurmond is gastheer in de natuur


Deel deze pagina

Boswachter Paul Suurmond
Boswachter Paul Suurmond
Paul Suurmond is boswachter. En dat is geen verrassing. Op zijn tiende jaar wist hij dat al. "Daar is bij mij nooit twijfel over geweest. Zo vaak ik kon was ik buiten. Vaak met mijn vader, die me alles vertelde over de natuur. En ik genoot van de rust, de wind, de herfstkleuren."

Paul Suurmond woont naast de poldermolen van Waardenburg op een plekje dat bijzonder schilderachtig te noemen is. In de gezellige woonkeuken doet hij zijn verhaal. "Wist je trouwens dat Staatsbosbeheer bijna acht procent van heel Nederland onder beheer heeft?"

"Vroeger bestond er nog een stereotyp beeld van de boswachter. Een mannetje in een groen pakje, een soort Bromsnor die het bos bewaakte. Oké, het groene pakje is gebleven. Maar verder is er heel wat veranderd in de loop der jaren. Ons werkgebied is bijvoorbeeld enorm uitgebreid." Paul zwaait nu de scepter over zestig terreinen in het westelijk Rivierenland.

Ook de taken zijn aangepast aan de huidige tijd. De grootste verandering kwam tien jaar geleden, toen SBB de koers radicaal omgooide. "Vroeger kenden mensen ons alleen van de 'verboden toegang'-bordjes. Verder hadden ze geen idee wat we uitvoerden. Nu willen we juist dat iedereen zich welkom voelt in onze gebieden, 95 procent is opengesteld." De boswachter is gastheer geworden. Paul leidt onder andere excursies, geeft voorlichting en houdt zich in mindere mate bezig met handhaving. Toch speelt zijn werk zich grotendeels binnen af, want er moet vaak vergaderd worden.

Als het echte veldwerk ter sprake komt beginnen zijn ogen te glimmen. Zoals bij de herintroductie van de bever. Twee populaties zijn uitgezet in Rivierenland, één in de Biesbosch en één in de Gelderse Poort. Als het even meezit gaan die elkaar halverwege tegenkomen en het hele rivierengebied bevolken. En ja hoor, er zijn al enkele bevers in de Bommelerwaard gesignaleerd. "Nuttige beestjes dat het zijn! Ik noem maar een voorbeeld: in de Breemwaard is in korte tijd een wilgenbos ontstaan. Heel normaal als je de natuur zijn werk laat doen. Wij moeten dat nu van Rijkswaterstaat voor 85 procent weghalen, want er moet ruimte zijn voor de rivier. Had de bever hier gewoond dan hadden die wilgen nooit zo kunnen woekeren en had dat ons een hoop werk bespaard."

Ook bij de reconstructie van de Hollandse Waterlinie is Staatsbosbeheer betrokken. Waaruit blijkt dat ze niet alleen oog hebben voor natuur, maar ook voor cultuur-historie. "Fransen dwepen met de Eiffeltoren, Chinezen met hun Muur, maar in Nederland is niemand trots op de Waterlinie. Terwijl het een prachtig monument is, toch? Welk volk is zo vernuftig om zijn eigen land onder water te zetten om een vijand tegen te houden? Dat het nooit zover kwam doet er niet toe. Het idee is al briljant. Na acht jaar onderhandelen zijn we nu eindelijk zo ver dat we met de grote opknapbeurt kunnen beginnen."

Wil hij nog iets kwijt over Kasteel Nederhemert? Staatsbosbeheer werd er zwaar bekritiseerd vanwege een vermeende kaalslag. "Daar zijn de gemoederen inderdaad erg hoog opgelopen. Misschien was het naïef van ons, maar we hebben het helemaal niet zien aankomen. Bij Kasteel Zoelen hadden we een soortgelijke situatie en daar waren de mensen juist erg tevreden over ons werk. Er was waarschijnlijk gewoon meer voorlichting nodig voor we begonnen. Maar als ik nu mensen in Nederhemert uitleg dat we niet zomaar alles kappen voor het kappen, maar dat we met goede bedoelingen bezig zijn met beheer, begrijpen ze het meestal wel. Kijk, zie je deze boom?" Hij wijst naar een joekel van een populier. "Onder deze boom staan verschillende bomen te kwarren. Een eik, een beuk, een iep. Die populier wordt maar zestig jaar oud, maar een eik wel honderden jaren. Door één populier weg te halen geven we lucht aan andere bomen."

Alle heisa rondom Kasteel Nederhemert doet hem zichtbaar pijn. "Ik heb het Eiland van Nederhemert wel eens mijn favoriete stukje Bommelerwaard genoemd. Dus mensen kunnen ervan uitgaan dat het beheer van het gebied mij na aan het hart gaat. Ik begrijp best dat het nu een heel triest gezicht is. Maar binnen twee jaar ziet het er in Nederhemert-Zuid mooier uit dan voorheen. Dat gaat gelukkig heel snel."

Meer plezier beleeft Paul aan de excursies. De trend van de laatste jaren is struinen. Door ruig terrein banjeren, over hekken klauteren en over sloten springen. De Nederlander zoekt meer uitdaging. "Aan de andere kant zijn mensen terughoudend in de natuur. Bang om te verdwalen, bang om dieren tegen te komen. Als ik een weg oversteek lopen ze als gansjes achter me aan. De boswachter geeft vertrouwen, merk ik."

Een passie voor de natuur. Maar ís er nog echte natuur in Nederland? "Tja, eigenlijk mag je alleen de Waddenzee nog zo noemen, de rest is door mensenhanden gevormd. Maar daarom niet minder interessant!"
 
Uitgelicht
Solipsis B.V.
Solipsis B.V.
Comfort Class in ICT. Een pragmatische, ervaren en betrouwbare ICT-partner waarmee u een goede ICT-infrastructuur realiseert op comfortabele wijze.
Lees verder ›
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Gemengd biologisch boerenbedrijf met koeien, varkens en schapen, een boerderijwinkel met uitsluitend biologische producten en een Bed & Breakfast. Rondleidingen op afspraak.
Lees verder ›
Caravanservice van Lit
Caravanservice van Lit
Gespecialiseerd in verkoop en onderhoud van nieuwe en gebruikte caravans, aanhangwagens en paardentrailers. U kunt bij Gijs van Lit terecht voor de topmerken Twin, Henra, Titan, Hapert en Saris aanhangwagens.
Lees verder ›
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Voor een leuke rondvaart, dagarrangement of excursies, op een van de twee partyboten: de Domani of de Columbus
Lees verder ›
't Stadscafé Zaltbommel
't Stadscafé Zaltbommel
Het bruisende middelpunt van Zaltbommel. Het terras op de Markt is de ‘huiskamer’  van Zaltbommel.
Lees verder ›
Atelier De Gevleugelde Ezel
Atelier De Gevleugelde Ezel
Concertpianiste Mascha van Peijpe en haar man, de schilder Dick Haakman, organiseren al 20 jaar lang kamermuziekconcerten in een unieke ambiance.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden