over ons | adverteren | sitemap | contact

Bloemenlinten in Poederoijen in bloei


Deel deze pagina

POEDEROIJEN - De bloemenlinten in Poederoijen, één van de vele projecten in het kader van “Levend Landschap”, zijn ingezaaid langs invalswegen en wandelpadenen en staan nu in bloei. Koos Tromp, initatiefnemer van het experiment, doet verslag.

Koos Tromp:
"Het heeft even geduurd maar uiteindelijk staan de bloemen linten in bloei. Het ene lint doet het beter dan het andere. Dat het zolang heeft geduurd heeft te maken met het relatief late tijdstip van inzaaien, de arme gronden en het droge weer."

Burg. Posweg en de Egter van Wissekerkeweg
"De linten in de berm van de Burg. Posweg en de Egter van Wissekerkeweg doen het beter vanwege de rijkere grond. Helaas is de strook langs de Egter van Wissekerke weg beschadigd door de asfalt reparaties die recent in het dorp zijn uitgevoerd. De boekweit is bijna uitgebloeid en nu komt het korenbloemen blauw tevoorschijn. Direct er achteraan komt dan het zacht roze van de cosmea’s. Voor de vogels is ook de tarwe en de gerst in de aar geschoten."

Achterdijk
"Het lint aan de Achterdijk heeft het moeilijk omdat de grond na het rooien van bomen volledig is gekeerd en de humuslaag grotendeels is verdwenen. Daarbij komt nog dat het lint wordt overwoekerd door distel, bramen en brandnetels. Echt van die pionier planten nadat de grond op de schop is geweest."

Pronkpad
"Het bloemenlint langs het Pronkpad heeft het het moeilijkst. Het betreft hier een wat hoger gelegen strook afgeroofde grond, wat betekend dat het zaad in wel heel erge arme grond terecht is gekomen. De droogte doet er natuurlijk ook geen goed aan. Toch kun je zien dat de natuur sterk is. Het zaad is wel goed ontkiemt maar blijft in het eerste groeistadium hangen. De verwachting is dat na een paar malse regenbuien, het gewas zal floreren, zodat er alsnog laat in het jaar een prachtig bloemenlint ontstaat."

De bloemen helpen de insecten. Behalve hommels en vlinders vliegen er talrijke andere insecten op en in de bloemen.

Geslaagd experiment
"Ondanks alles kunnen we op dit moment spreken van een geslaagd experiment dat voor herhaling vatbaar is. Ook mede dankzij de lokale groenvoorzieners die gezorgd hebben voor de inzaai en het in perken houden van de grasgroei rond de linten. Binnenkort worden er bij de linten nog infoborden geplaatst."

Sponsors of handige handen gezocht voor bijenhotels
Overwogen wordt om langs het Pronkpad en de Achterdijk bijenhotels te plaatsen zodat de wilde bijen daar behalve bloemen ook nestgelegenheid hebben. Gezocht wordt naar sponsors of handige handen om de hotels te bekostigen of te maken. Wie interesse heeft kan contact opnemen met Koos Tromp tel 0418 – 677134 of mail naar trompenburg@zonnet.nl.
Datum
4 juli 2018

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Ingestuurd door: Koos Tromp, imker uit Poederoijen
Valentijnsdag

Gerelateerde info

Nieuws, 11 maart 2018: Bloemenlinten rondom Poederoijen
Uitgelicht
Bakkerij Van Horssen
Bakkerij Van Horssen
Hét adres voor ambachtelijke kwaliteit! Bekend om De Hèlse paardenmoppen. Arthur van Horssen bakt met zorg dagelijks heerlijke producten voor een redelijke prijs. Ook online bestellen en bezorgservice.
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Servicepunt AutoMobiel
Servicepunt AutoMobiel
Voor inwoners zonder vervoer start in de gemeente Zaltbommel ‘Servicepunt AutoMobiel’. Deze vrijwillige vervoersdienst is dé oplossing om van A naar B te komen.
Lees verder ›
B&B D'waalgasten
B&B D'waalgasten
Riet en Evert hebben het achterhuis van de Boerenhoeve omgebouwd tot een comfortabel gastenverblijf met drie tweepersoonskamers, een keuken en een badkamer. Zeer goed bereikbaar.
Lees verder ›
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Sinds 1875, authentiek en sfeervol zalmrestaurant en B&B. Serveert wilde, Schotse en Ierse zalm en biologisch vlees uit de streek. Beschikt over twee B&B kamers en heeft een voetveer voor de deur.
Lees verder ›
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
bob2
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden