over ons | adverteren | sitemap | contact

Bijzondere vondst in Munnikenland


Deel deze pagina

Gisteren is een bijzondere vondst gedaan in Munnikenland bij Slot Loevestein. Er zijn bij de werkzaamheden blijdestenen gevonden. De enige belegering waar deze stenen bij gebruikt zijn was in 1397! Gisteren kwamen de stenen naar Loevestein.

Wat is een blijde?
Een blijde is een gevechtswapen uit de Middeleeuwen dat je kunt vergelijken met een hele grote hefboom of 'slingerarm'. Het wapen werd gebruikt om tijdens een beleg de vijand over de muren van zijn fort heen te beschieten met middelgrote rotsblokken, brandend materiaal, dode dieren en andere zaken.

Fragment uit een informatiepakket van Slot Loevestein:
In 1397 werd Loevestein belegerd*. Slot Loevestein was toen niet meer van Dirc Loef, maar van de graaf van Holland. Die had Loevestein van Dirc afgepakt. Zo’n machtig kasteel wilde de graaf zelf hebben! Een van zijn opstandige ridders had zich op Loevestein verschanst. De graaf stuurde zijn zoon Willem met een leger. Willem bracht blijdes*, blijdestenen* en donderbussen* mee. De belegering duurde 2 weken. Een toren van de voorburcht* stortte in. De verdedigers moesten zich overgeven. Maar wat bleek, de opstandige ridder was al gevlucht….

Bekijk ook het filmpje op: https://www.facebook.com/loevestein/videos/1316696288354385/
 
Uitgelicht
B&B 't Saenraik
B&B 't Saenraik
Op 5 min. van Zaltbommel en 10 min. autorijden van Den Bosch ligt dit gastvrij en goed onderkomen. Een prima locatie voor een overnachting op doorreis.
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Praktijk Manpune
Praktijk Manpune
Massagetherapeut Tatsanan Manpune uit Gameren is specialist op het gebied van Traditionele Thaise massage. Zij helpt mensen hun eigen energie weer terug te vinden en de balans terug te brengen in het lichaam.
Lees verder ›
Bakkerij Van Horssen
Bakkerij Van Horssen
Hét adres voor ambachtelijke kwaliteit! Bekend om De Hèlse paardenmoppen. Arthur van Horssen bakt met zorg dagelijks heerlijke producten voor een redelijke prijs. Ook online bestellen en bezorgservice.
Lees verder ›
Solipsis B.V.
Solipsis B.V.
Comfort Class in ICT. Een pragmatische, ervaren en betrouwbare ICT-partner waarmee u een goede ICT-infrastructuur realiseert op comfortabele wijze.
Lees verder ›
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht is gelegen aan de Waaldijk in het rustieke Hurwenen. U kunt overnachten in één van onze kamers of in ons vakantiehuisje.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
test - Van den Oever
Uw advertentie hier?
Zakelijk leasen | Financial Lease
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden