over ons | adverteren | sitemap | contact

Begroting College Maasdriel voor 2013


Focus op constructieve samenwerking


Deel deze pagina

Het algemeen programma college van Maasdriel presenteert in deze economisch moeilijke periode een sluitende begroting 2013. Een kleine OZB verhoging in combinatie met een verlaging van de rioolrechten en de afvalstoffenheffing zorgen ervoor dat de lasten voor de huishoudens beperkt worden verhoogd.

Het college komt hiermee tegemoet aan de door de raad uitgesproken wens om de (financiële) druk voor de inwoners zo laag mogelijk te houden. Naast de belastingmaatregelen vormen scherpe maatregelen als een verdere ombuiging op de bedrijfsvoering, het temporiseren van investeringen, het ontrekken van reserves, de verhuur van gemeentelijke eigendommen en op de lange termijn een kostenbesparing op het accommodatiebeleid, de dekkingsmaatregelen binnen deze begroting.

De begroting 2013 vormt met deze uitkomst een contrast ten opzichte van de in juni gepresenteerde kadernota waarbij het college de gemeenteraad in het meest negatieve scenario een OZB verhoging van 35% voorrekende op basis van de toen bekende feiten. In de afgelopen maanden is de wereld niet veranderd. Er zijn nog geen tekenen van herstel van de crisis waarin we momenteel als Nederland in verkeren. Het financieel perspectief voor de Nederlandse gemeenten is nog onzeker.

De sluitende begroting 2013 vraagt dan ook offers. Naast de verdere bezuinigingen op de bedrijfsvoering en de genoemde dekkingsmaatregelen worden komend jaar de besparingen grotendeels behaald door:
  • het budget om personele knelpunten op te lossen niet meer in de begroting op te nemen;
  • de rente over op te nemen geldleningen te verlagen naar het huidige lage renteniveau;
  • geen rekening meer te houden met kortingen op het gemeentefonds door het Rijk;
  • de uitkering uit het gemeentefonds te ramen conform de actuele berekening voor 2016;
  • rekening te houden met een lagere stijging van de lasten voor de WMO (w.o. de Regiotaxi);
Het algemeen programma college moet opereren in onzekere economische omstandigheden. Geld of juist het gebrek daaraan, maakt dat deze begroting niet alleen laat zien wat de gemeente Maasdriel het komend jaar wil bereiken en wat het daarvoor gaat doen. De begroting geeft ook aan wat de gemeente Maasdriel het komend jaar niet meer gaat doen. Voor 'nieuw beleid' is in feite alleen ruimte als 'oud beleid' wordt ingeleverd. Ambities zijn naar beneden bijgesteld. Van ontwikkelgemeente veranderen we langzaam tot een beheergemeente. Zitten we bij de pakken neer? Beslist niet!
Datum
1 oktober 2012

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

De begroting wordt veelal beschouwd als een financieel document. Onder de cijfers schuilen echter verschillende keuzes en mogelijkheden. De gepresenteerde begroting is gezien de onzekere omstandigheden krap en de organisatie daarmee kwetsbaar. Daarin schuilt ook een kans. De meest bepalende factor komend jaar is niet onze focus op geld, maar of we coöperatief en constructief samenwerken; raad, college, inwoner en werkgever/werknemer.

De inwoner van Maasdriel beoordeelde het gemeentebestuur, raad en college met een 4,6 in maart dit jaar. Maasdriel heeft turbulente jaren achter zich. De keuze die voortdurend voor ons ligt is of we komend jaar door constructief en koersvast te handelen, samen grip krijgen en de onrust wegnemen of te veel gaan voor het eigen gelijk en daarmee de onrust verder voeden.

Investeren in samen werken, werken aan vertrouwen, betekent bouwen aan relaties met continuïteit. Met elkaar werken aan nieuwe effectieve manieren van gemeenschappelijke verbondenheid. Maasdriel barst van burgerkracht en inventief ondernemerschap. Samen kunnen we deze lastige periode overbruggen. De krappe maar sluitende begroting biedt een financiële context die ons dwingt volstrekt helder te zijn over wat we raad, college, inwoners en werkgever/werknemer, van elkaar mogen verwachten. Duidelijke procedures vormen hierbij onze basis. De mate waarin we onderlinge verschillen kunnen loslaten en het algemeen belang van inwoners (en ondernemers) voorop kunnen stellen bepalen of we komend jaar gezamenlijk slagen of achteruit gaan. De financiële druk is op verzoek van de raad zo laag mogelijk gehouden. Daarmee is de morele druk op ons allen komend jaar hoger dan ooit.
Valentijnsdag
Uitgelicht
Praktijk Manpune
Praktijk Manpune
Massagetherapeut Tatsanan Manpune uit Gameren is specialist op het gebied van Traditionele Thaise massage. Zij helpt mensen hun eigen energie weer terug te vinden en de balans terug te brengen in het lichaam.
Lees verder ›
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Een gastvrije, comfortabele thuishaven met 450 ligplaatsen, werkplaats en winkel. Voorzien van Eco-Label ‘de Blauwe Vlag’.
Lees verder ›
Kasteel Ammersoyen
Kasteel Ammersoyen
Strategisch gelegen tussen Maas en Waal in het schitterende rivierenland van de Bommelerwaard, ligt één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Nederland.
Lees verder ›
B&B D'waalgasten
B&B D'waalgasten
Riet en Evert hebben het achterhuis van de Boerenhoeve omgebouwd tot een comfortabel gastenverblijf met drie tweepersoonskamers, een keuken en een badkamer. Zeer goed bereikbaar.
Lees verder ›
't Stadscafé Zaltbommel
't Stadscafé Zaltbommel
Het bruisende middelpunt van Zaltbommel. Het terras op de Markt is de ‘huiskamer’  van Zaltbommel.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden