bird
donderdag 22 oktober | 02.19 uur

Zorgen om nieuwe wijk Veldzicht in Bruchem

09-10-2020 17:20
uur
Door: Britta Alink
krangstraat-2
• Op dit terrein aan de Krangstraat komen 47 woningen. (Foto: Britta Alink)

BRUCHEM - Een groep inwoners van Bruchem maakt zich zorgen over de plannen voor de nieuwe woonwijk Veldzicht aan de Krangstraat.

Op het terrein, van oudsher de 'Bovenhoek' genoemd, staan 47 woningen gepland; 12 huurhuizen en 35 koop. "Veel te veel", vinden de omwonenden.

Landelijk aanzicht
Zij vrezen voor lichtoverlast, geluidsoverlast en voor een inbreuk op hun privacy. Ook vinden ze dat het landelijke aanzicht van Bruchem er door wordt aangetast. In het gebied zou zich de grootste concentratie steenuilen bevinden. "Het bouwplan is een aanslag op de groene ruimte", schreven ze begin dit jaar in hun bezwaarschrift.

Verkeerssituatie
Een ander groot bezwaar gaat over de gevolgen voor de verkeerssituatie op de Krangstraat. "Het is nu al behoorlijk druk op deze straat", zegt Janneke Gielisse, die spreekt namens een groep omwonenden. "Auto's rijden hier af en aan, er is behoorlijk wat vrachtverkeer", licht ze toe. "Veel scholieren fietsen hier 's ochtends om naar het Gomarus of naar het Cambium te gaan."

Steenweg
In plan Veldzicht staat de toegangsweg getekend op één plek in de Krangstraat, tussen de huisnummers 3b en 5 in. Nummer 5 is Boerderij Veldzicht, waar het plan naar vernoemd is. "Moet je je voorstellen hoe druk het wordt als al die nieuwe bewoners 's ochtends naar hun werk gaan en aan het eind van de dag weer terugkomen", aldus Janneke. "En het gaat ook grote gevolgen hebben voor de nu toch al zo gevaarlijke kruising met de Steenweg."

'Mini-Waluwe'
De plannen voor Veldzicht bestaan al heel wat jaren. In eerste instantie waren zo'n dertig woningen ingetekend. 'Ook best veel', vonden de omwonenden, maar het was in ieder geval ruimer opgezet en te overzien. "We hebben onze ideeën ingebracht, maar de projectontwikkelaar ziet het allemaal anders. Nu wordt het een soort mini-Waluwe", zegt Janneke. De omwonenden vragen zich af of er wel behoefte is aan vijftig nieuwe woningen in het dorp.

Woningzoekenden
Volgens wethouder Gijs van Leeuwen is plan Veldzicht 'niet voldoende om aan de vraag naar woningen te voldoen'. "Er zijn heel veel woningzoekenden, ook in Bruchem, die met grote belangstelling uitkijken naar onze woningbouwplannen", zegt hij. "De vraag is groot."

Het staat volgens de wethouder al op de planning om de veiligheid van de fietsers op de Krangstraat onder de loep te nemen evenals de splitsing met de Steenweg.

Britta Alink

Tags

Veldzicht Bruchem,Krangstraat Bruchem