bird
maandag 23 november | 19.50 uur

Zoektocht naar ‘uurwerkopwinders’ in Zaltbommel

27-10-2020 11:30
uur
uurwerk kopie-2
• Het uurwerk in de Sint Maartenstoren. (foto: aangeleverd)

ZALTBOMMEL – Torengids Pieter van der Schoot is op zoek naar (familieleden van) gemeentelijke ‘uurwerkopwinders’.

Uurwerkopwinders klommen iedere dag de treden van de torentrappen op van de Gasthuistoren en de Sint Maartenstoren om daar de gewichten op te takelen, zodat de uurwerken gaande werden gehouden.

Vierhonderd jaar
Al bijna vierhonderd jaren lang staan er hoog in de Gasthuistoren en de Sint Maartenstoren torenuurwerken die aan de Zaltbommelse mensen laten zien (met wijzers op de wijzerplaten) en horen (met slaan van de klokken) hoe laat het is.

Elektrisch uurwerk
Na 1957 (voor de Gasthuistoren) en 1982 (voor de Sint Maartenstoren) werd alles anders. In de inmiddels van oorlogsschade herstelde Gasthuistoren werd een elektrisch uurwerk geplaatst.

Vanzelf
In de Sint Maartenstoren werd een elektromotor aan het uurwerk vastgemaakt die het dagelijkse optakelen als vanzelf uitvoerde. De uurwerkopwinders verdwenen sindsdien uit het zicht.

Geschiedschrijving
“Wonen en leven er nog mensen in Zaltbommel die deze functie van gemeentelijke uurwerkopwinder hebben gehad?”, wil Pieter van der Schoot weten. “Zijn er nog familieleden van die mannen die na de Tweede Wereldoorlog deze functie tot 1982 hebben uitgeoefend? Voor de geschiedschrijving van de toren van Zaltbommel zou het aardig zijn als met die mensen contact gelegd kon worden.”

Contact opnemen met Pieter van der Schoot kan via: schoot04@xs4all.nl.

Tekst bij de foto:
Het torenuurwerk van Eijsbouts uit Asten dat sinds 1913 in de Sint Maartenstoren staat. De drie staalkabels worden strak gehouden door zware ijzeren gewichten (niet zichtbaar) die het uurwerk gaande houden. Onder het uurwerk de elektromotor die sinds 1982 de uurwerkopwinder overbodig heeft gemaakt.

Tags

uurwerkopwinders,pieter van der schoot

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie

zakelijk-leasen-2