bird
donderdag 11 augustus | 00.52 uur

Zo ziet een bezoek aan Slot Loevestein in Poederoijen er anno 2022 uit (MET FOTO'S)

03-08-2022 15:14
uur
Door: Martin van Hemert
010822_Denkend aan Water-LR
Met behulp van moderne technieken wordt het thema 'Denkend aan water' onder de aandacht gebracht. Foto: Mike Bink

POEDEROIJEN - Slot Loevestein in Poederoijen is al vele jaren één van de grootste toeristische trekpleisters van de Bommelerwaard. Ook in 2022 is een kasteelbezoek mede dankzij het modern uitgewerkte thema 'Denkend aan water' zéker ook voor inwoners van de Bommelerwaard een 'must'. 

"Het verhaal over de boekenkist kent iedereen, maar Hugo de Groot en Slot Loevestein zijn veel meer dan dat." Met die woorden van één van de aanwezige gidsen start ondergetekende op deze vroege woensdagochtend aan de route door het kasteel, maar niet voordat er een klein voorproefje wordt gegeven van een voorstelling over het thema 'water'.
Loevestein's strijd tegen en het leven met water speelt dit jaar immers een grote rol in het Slot. Het themajaar is eind maart geopend met het kunstwerk 'Waterlicht' van Daan Roosegaarde. Dit kunstwerk liet bezoekers beleven hoe het is wanneer de waterspiegel gaat stijgen en het slot virtueel overstroomt. Meer dan 9000 bezoekers waren destijds getuige van het bijzondere lichtkunstwerk.

Schatkistjes
Voortbordurend op het thema water verzorgen twee van de gidsen een informatieve voorstelling over de Hollandse Waterlinie. Ze leggen uit hoe en waarom de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn ontstaan, waarom dit zo belangrijk was en wat de rol van Loevestein daarin is geweest. Ter ondersteuning van hun uitleg maken ze gebruik van schatkistjes, blauwe stoffen linten en een miniatuur-kasteel.

Een aantal kinderen mag een schatkistje open maken en kijken welke symbolische 'schat' erin verstopt zit. Zo prikkelen ze de fantasie én maken ze het verhaal simpel en laagdrempelig voor jonge kinderen, terwijl de oudere bezoeker meer verdiepende achtergronden te horen krijgt. "Het is helemaal afhankelijk van welk publiek je voor je hebt of je er als gids meer verdieping in kunt brengen. Als je alleen maar kleine kinderen hebt, gaat dat niet, maar met grote kinderen en volwassenen kun je juist wél meer de diepte in gaan. Daar moeten wij ons verhaal op aanpassen en dat is voor ons dan ook de sport, ons vak. We kunnen nu acht weken dit verhaal vertellen en juist de afwisseling maakt het voor ons leuk."

(Tekst loopt door onder de foto's)


De route gaat van start en al snel nadat eerst het verhaal van Hugo de Groot en de onmisbare boekenkist uitvoerig in beeld en geluid is vertoond, is het tijd voor de tijdelijke tentoonstelling 'denkend aan water'. Op een scherm speelt zich automatisch een gelijknamige film af, waarin onder meer Jacques Mombers een glansrol vertolkt.

Samen met één van zijn collega's vertelt Mombers - die recentelijk afscheid heeft genomen na bijna vijftig jaar zeer betrokken te zijn geweest bij het wel en wee van Slot Loevestein - hoe groot de invloed van het water is en hoe zij er met zijn tweeën alles aan doen om te zorgen dat het water niet te hoog óf juist te laag komt te staan. De video bestaat daarnaast uit indrukwekkende historische beelden van de 'bijna-watersnoodramp' van 1995 en er wordt uitgelegd hoe kritiek de situatie vandaag de dag is.

'Water-Pokémon'
In een volgende kamer wordt de interactie gezocht; er hangt een schommel en door moderne technieken lijkt het voor kinderen net alsof de ruimte volledig onder water staat. De oudere bezoekers die behoefte hebben aan verdieping, kunnen ondertussen meer lezen over het project. In weer een andere ruimte doemt een aantal grote blauwe wanden op. Daarop zijn met punaises kaartjes bevestigd met de titel 'Denkend aan water, wat denk jij?'.

Uit alles blijkt dat Loevestein kinderen uitnodigt om vooral hun fantasie de vrije loop te laten en daar is een kasteel uiteraard dé uitgelezen locatie voor. De woorden die op de briefjes zijn geschreven lopen dan ook enorm uiteen; de ene bezoeker denkt aan boten, golven, regen en overstroming, terwijl op een ander kaartje het woord 'water-Pokémon' prijkt met daarbij een tekening van een zeilboot die onder vuur wordt genomen door een oorlogsschip.

Aanrader
Naast de tijdelijke tentoonstelling 'Denkend aan water' is er nog veel en veel meer te zien en te beleven op Loevestein, zoals de Kruittoren, een waterspel in de buitenlucht en een museumroute. Ook het winkeltje waar allerlei verschillende souvenirs te koop zijn is zeker de moeite waard. Kortom; ook anno 2022 is een bezoek aan Loevestein een aanrader voor jong én oud.

Slot Loevestein in de zomervakantie

POEDEROIJEN - Zelf leren boogschieten, een fortenfestival bijwonen of een film kijken onder het toeziend oog van Slot Loevestein; er is deze zomervakantie van alles te doen in en rondom het slot.

De zomervakantie is een uitgelezen moment om erop uit te trekken en op avontuur te gaan bij Slot Loevestein. Op 13 en 14 augustus nemen de Meyden van Loevestein tijdens het 'middeleeuws kampement' de kinderen mee terug naar vervlogen tijden. Heel het weekend laten ze kinderen op speelse wijze kennis maken met middeleeuwse gebruiken en gewoonten. Ook hier staat water centraal. De Kasteelschutters laten dit weekend ook hun kunsten zien en het is mogelijk om zelf te leren boogschieten, bijvoorbeeld met de middeleeuwse handboog. Het middeleeuws kampement wordt gehouden tussen 10:00 en 16:00 uur op de Voorburcht bij de Kruittoren. Het kasteel en de vesting zijn open tot 17:00 uur.

Filmavonden
Vanaf 26 augustus worden drie avonden lang indrukwekkende films getoond op de vesting. De authentieke setting levert ongetwijfeld een bijzondere ervaring op. Het is ook mogelijk om een culinair walking tapas diner voorafgaand aan de film bij te boeken. De prijzen variëren tussen 14,50 en 20,50 euro. Het Walking Tapas arrangement kost 40 euro, exclusief filmticket. Reserveren voor één van de drie avonden kan via de website van Slot Loevestein.

Leukste uitje
Slot Loevestein is één van de ruim vijftig genomineerden voor het ‘Leukste uitje van Gelderland'. De verkiezing is georganiseerd door de ANWB. Directeur Ed Dumrese is ‘bijzonder trots' op de nominatie. "Dit laat ook de waardering voor de inzet van al onze vrijwilligers en medewerkers zien”, zegt hij. "Na ruim twee coronajaren zijn we blij dat we weer vol gas kunnen geven.” Op dit moment is op Loevestein onder andere de tentoonstelling ‘Denkend aan water' te zien, die eerder dit jaar op spectaculaire wijze geopend werd met ‘Waterlicht' van kunstenaar Daan Roosegaarde.
Stemmen op het leukste uitje kan tot en met 30 oktober via: www.anwbleuksteuitje.nl

Tags

Slot Loevestein,Poederoijen,Hugo de Groot,Waterlicht,Denkend aan Water