bird
vrijdag 19 april | 01.37 uur

Zes cultuurpodia uit het Rivierenland slaan de handen ineen voor betaalbaar theater

24-04-2023 18:02
uur
Door: Marlou van Dijk
Rivierenlandtheaters1
Op de foto (vlnr) Loudi Pot (De Pluk), Nico Baars (Cultuurbedrijf Tiel), Joanneke van de Woestijne (De Fransche School), Annemarie Schouten (Heerenlogement), Ivo van Harmelen (De Poorterij) en Mark van Dooren (Gelderlandfabriek) Foto: William Hoogteyling

ZALTBOMMEL - Zes verschillende cultuurpodia uit het Rivierenland gaan samen werken aan een aantal frisse, onverwachte, spannende nieuwe voorstellingen. Ze beloven met deze nieuwe ‘STIP-voorstellingen’ iedereen betaalbaar theater te kunnen bieden.

 

De Poorterij in Zaltbommel, Theater Heerenlogement in Beusichem, Cultuurbedrijf Tiel, De Pluk in Geldermalsen en De Gelderlandfabriek en De Fransche School, beiden in Culemborg willen hun podium nog toegankelijker maken en nog veel meer inwoners uit het Rivierenland laten genieten van kunst en cultuur. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het volgens de vertegenwoordigers van de podia niet: “Niet alle inwoners hebben interesse in ons huidige aanbod en voor een aantal publieksgroepen is de gang – om welke redenen dan ook – naar een theater (nog) niet vanzelfsprekend.”

De podia hechten groot belang aan een divers programma van goede kwaliteit voor een breed publiek. “Enerzijds willen we ons bestaande publiek aan ons blijven binden door kwaliteit en variatie te bieden, anderzijds willen wij ons samen inzetten voor potentieel nieuw publiek. Eén van de drempels die mensen mogelijk ervaren, is de financiële drempel. Voor een theaterkaartje betaal je al snel twintig tot dertig euro en dat is zeker in deze tijd voor veel mensen veel geld. Dankzij steun van de provincie en alle gemeentes halen we met de STIP-voorstellingen de financiële drempel volledig weg.” De podia presenteren daarom het zogenaamde ‘pay what you can’ principe. Wie weinig te besteden heeft, betaalt weinig en wie meer kan missen, is iets royaler. De STIP-voorstellingen krijgen een eigen logo en worden door de podia vanaf medio mei, bij de presentaties van het nieuwe theaterseizoen, bekend gemaakt.

Binnen de STIP-voorstellingen is er ruimte en aandacht voor alle inwoners; ongeacht cultuur, achtergrond, geloof, persoonlijke visie of beperking. De podia, waaronder de Poorterij uit Zaltbommel, presenteren een gevarieerd aanbod van cabaret, comedy, muziek, dans en toneel.

Tags

cultuurpodia,stipt-voorstellingen