bird
dinsdag 23 april | 21.12 uur

Zaltbommel wordt steeds bij-vriendelijker

19-03-2021 09:55
uur
bijen
• De gemeente plant o.a. insectvriendelijjke bomen en struiken. (foto: Adobe Stock)

ZALTBOMMEL – Gemeente Zaltbommel gaat nog twee jaar door met de ‘Bee Deal Bommelerwaard’. Dat betekent dat de gemeente zich inzet voor bijen, andere bestuivende insecten en daarmee voor biodiversiteit.

Om dat te bereiken heeft Zaltbommel onder andere gekozen voor ecologisch bermbeheer. Het maaisel wordt deels afgevoerd, waardoor de grond verarmt en er een kruidenrijke berm ontstaat. Tijdens de laatste maaironde worden stukken overgeslagen, die dus de hele winter blijven staan. “Een beetje rommelig in de ogen van sommige mensen, maar voor bestuivers zoals de bij is dit een heerlijke schuilgelegenheid voor de bij”, aldus de gemeente.

Nieuwe bomen
Ook bij de aanplant van nieuwe bomen en struiken staat de bij centraal. Binnen diverse projecten plant de gemeente bloeiende en insectenvriendelijke bomen en struiken. Ook hebben de gemeente en dorpsraden op verschillende plekken bloembollen aangeplant.

Inwoners
In Bea Deal Bommelerwaard werken de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel, Waterschap Rivierenland, drinkwaterbedrijf Dunea, Agrarische Vereniging De Capreton en agrariërs uit de regio samen. “We helpen inwoners, stichtingen of dorpsraden die ook mee willen doen graag”, zegt wethouder Adrie Bragt. “Zo wordt Zaltbommel steeds bij-vriendelijker.”

Tags

bee deal bommelerwaard,bijvriendelijk