bird
donderdag 25 april | 08.57 uur

Zaltbommel wacht af, Maasdriel annuleert optocht: 'Niet best voor de toekomst van carnaval’

28-12-2021 11:14
uur
Door: Dominik Morawiak
20200223_165913-1
• Sfeerbeeld uit de carnavalsoptocht in ut Malse Arckeldurp (Ammerzoden) van 2020. Foto: Bommelerwaardgids

BOMMELERWAARD - Organisatoren van carnavalsoptochten in de Bommelerwaard lijken op dit moment nog verdeeld. Zaltbommel wacht de volgende persconferentie van het kabinet af. Maasdriel heeft de knoop ondertussen al doorgehakt: daar gaan de optochten niet door.

Corona gooit voor het tweede jaar op rij roet in het eten voor de carnavalvierders. Vanwege de onzekerheid rondom de geldende maatregelen gaan steeds meer optochten in het zuiden van het land niet door.

Zaltbommel
Carnavalsvereniging De Wallepikkers organiseert al bijna vijftig jaar op de carnavalszaterdag een kleurrijke optocht door de straten van Zaltbommel. Of dat over twee maanden ook gaat gebeuren, kan de club nu nog niet zeggen. "Na de laatste persconferentie van het kabinet hebben we besloten dat we eerst de volgende persconferentie van 14 januari willen afwachten. Je hoopt dat er dan meer mogelijk is”, vertelt Harrie Kessel, woordvoerder van De Wallepikkers. "Het is nu nog koffiedik kijken.”

Realistisch
Veel groepen zijn in september begonnen met het bouwen van hun wagens. "Toen waren de vooruitzichten redelijk gunstig. Nu is de animo wel aan het zakken. De laatste zes weken is er niet veel meer gebouwd, dat wordt wel een ding.” Als er een optocht plaatsvindt, denkt Kessel dat die vooral uit loopgroepen zal bestaan. "Dat is meer realistisch. De loopgroepen kunnen makkelijk schakelen, zij kunnen in twee, drie weken iets in elkaar zetten.”

Afzetten
De optocht vindt altijd in de buitenlucht plaats en buiten is de kans op besmetting kleiner dan bij een binnenevenement. Toch zouden de organisatoren met veel dingen rekening moeten houden. “Als je met maximaal twee mensen bij elkaar mag staan, moeten wij regelen dat mensen afstand gaan houden of - zoals in Den Bosch tijdens de elfde van de elfde - om een QR-code vragen. Daarvoor zouden we het gebied moeten afzetten, maar voor de optocht is dat een veel te groot gebied.”
Kessel benadrukt dat de vereniging graag dingen wil organiseren die eind februari in ieder geval wel mogen. “Ook al is het op één locatie met QR-code en verplicht zitten, dan kunnen we wel iets kleiners organiseren zoals een revue of een boerenbruiloft. Het hangt erg af van wat de regels zullen zijn. In de derde week van januari zullen we moeten beslissen”, legt Kessel uit. “Als er wat kan, dan willen we dat doen.”

Maasdriel
In de andere helft van de Bommelerwaard zijn ze er inmiddels wel over uit. De optochten in Maasdrielse kernen gaan niet door, meldt Chris Stoof, voorzitter van Federatie Maasdrielse Carnavalsverenigingen. "Verschillende ploegen hebben al eerder laten weten dat ze niet gaan beginnen met bouwen want ze krijgen niets fatsoenlijks op de weg in een korte tijd. Ze kunnen wagens ook niet een jaar in een schuur laten staan”, zegt Stoof.
Het afsluiten van straten ter eventuele controle van QR-codes is voor de vrijwilligers ook niet haalbaar. "Vanwege die onzekerheid trekken we de stekker uit. Niemand kan voorspellen wat er over twee maanden is.” Het schrappen van de optochten betekent echter niet dat carnaval in Maasdriel helemaal niet doorgaat. "Er wordt in verschillende kernen nagedacht over alternatieven voor de inwoners van het dorp zelf. Zo denken we in Kerkdriel na over een feesttent op het plein waar je met toegangspoorten en QR-codes kunt werken.”

Evenementen
De verenigingen in de kernen werken daarbij verschillende scenario's uit. "Wij houden rekening met evenementen tot acht uur 's avonds, vijf uur 's middags of geheel online. We kijken nu per week wat we zouden kunnen inzetten. Vier weken voor carnaval nemen we de definitieve beslissingen”, legt Stoof uit.

Stoppen
Ondanks mogelijke alternatieven balen de organisatoren enorm van het gedwongen schrappen van de optochten en vrezen ze voor het bestaan ervan. Stoof: "Hoe langer het duurt totdat optochten weer doorgaan, des te moeilijker het wordt om bouwschuren te vinden. Veel oudere groepen stoppen ermee omdat de prikkel weg is. Jongeren weten steeds minder wat de optocht is. Het is niet best voor de toekomst van carnaval.”

Tags

carnaval,carnaval 2022,Mispelgat,Federatie Maasdrielse Carnavalsverenigingen