bird
vrijdag 29 maart | 09.55 uur

Zaltbommel maakt zich op voor nieuw parkeerbeleid

22-06-2021 09:04
uur
Door: Britta Alink
parkeren-4
• Parkeren in de Boschstraat is nu even gratis, over een tijdje geldt hier de Blauwe Zone. (foto: Rein van Willigen)

ZALTBOMMEL - De parkeerautomaten in een deel van de Boschstraat, op de Markt en in een deel van de Waterstraat gaan verdwijnen en er komt een Blauwe Zone voor terug. Dat is één van de veranderingen in het parkeerbeleid dat op maandag 5 juli ingaat.

In de Boschstraat zijn de automaten deze week al weggehaald, zodat iedereen er nu tijdelijk even gratis en zonder parkeerschijf kan staan. Als de Blauwe Zones eenmaal zijn aangebracht is de parkeerschijf in de Boschstraat (tussen de Ruiterstraat en de Markt), in de Waterstraat (tussen de Markt en de Lange Steigerstraat) en op Markt elke dag nodig, ook op zondag, van 9:00 tot 20:00 uur.

Oude Wasserij
Ook op zo'n twintig parkeerplaatsen op de 'Oude Wasserij' wordt de Blauwe Zone ingevoerd. Na 20:00 uur zijn de Blauwe Zone gebieden te gebruiken zonder parkeerschijf en zonder te betalen. De invoering van de Blauwe Zone is een wens van de politiek. Veel mensen rijden met de auto naar de binnenstad voor een 'snelle boodschap'. "Metingen wijzen uit dat de meeste mensen er niet langer staan dan drie kwartier", aldus wethouder Willem Posthouwer. "Daarom gaan we een Blauwe Zone invoeren van maximaal een uur."

Betere verdeling
Het parkeerbeleid gaat op de schop om een 'betere verdeling' van de geparkeerde auto's te krijgen, aldus de wethouder. "We hebben genoeg parkeerplaatsen in Zaltbommel", licht hij toe. "Maar sommige plaatsen staan altijd helemaal vol, terwijl op andere nog voldoende ruimte is." Om daar verandering in aan te brengen veranderen de regels.

Intuïtief
Sommige bewoners van de binnenstad vrezen dat het verkeer enorm gaat toenemen, omdat automobilisten lang zullen zoeken naar een gratis parkeerplaatsje. Wethouder Posthouwer denkt dat dat wel meevalt. "Als je een onbekende stad inrijdt vraag je je altijd af of je ergens moet betalen of dat het gratis is", licht hij toe. "Dan moet je altijd even zoeken. Wij verwachten dat het intuïtief goed gaat."

Woonstraten
In de woonstraten in de binnenstad kunnen mensen overdag tussen 9:00 en 18:00 uur betaald parkeren of met een parkeervergunning of parkeerkraskaart. Na 18:00 uur kun je hier alleen staan met een vergunning of een kraskaart. Dat betekent dat bezoek van de bewoners moeten uitwijken naar de grotere parkeerterreinen zoals de Rotterdamse Bol, Havendijk, Veerweg of Oude Wasserij. Daar is parkeren na 18:00 uur gratis.

Gratis
Ook in de Boschstraat, op de Markt en in de Waterstraat is parkeren 's avonds gratis, maar dan pas na 20:00 uur.

De Omhoeken
Parkeerterrein De Omhoeken blijft overdag, tot 18:30 uur, gratis. "Hier staan vooral medewerkers van winkel", aldus Posthouwer. "Zij kunnen daar gebruik van blijven maken." 's Avonds moeten automobilisten daar wél gaan betalen of parkeer met een parkeerkraskaart. Parkeerplaats De Beersteeg blijft net als nu altijd gratis.

Uitleggen
Volgens Posthouwer doet de gemeente er alles aan om het beleid zo duidelijk mogelijk uit te leggen. "De bewoners zijn geïnformeerd via een brief, wie een vergunning aanvraagt krijgt een extra toelichting", zegt hij. "Op de betaalautomaten staat duidelijk uitgelegd wat de bedoeling is en kan via een QR-code extra informatie bekeken worden. We hangen posters op en leggen flyers in de winkels."

Waarschuwen
Posthouwer belooft ook dat handhavers in de eerste weken niet meteen zullen bekeuren als het misgaat. "Het moet zich allemaal een beetje settelen", zegt hij. "We zullen mensen eerst waarschuwen en niet meteen op de bon slingeren."

Britta Alink

Tags

parkeerbeleid,blauwe zone zaltbommel,parkeren zaltbommel