bird
zondag 26 juni | 01.50 uur

Zaltbommel krijgt een Surinaams restaurant

24-05-2022 13:59
uur
Door: Britta Alink
switikukru
Eigenaar Albert Monpellier op de Markt in Zaltbommel. (foto: Mariska van Brakel)

ZALTBOMMEL - Het nu nog leegstaande winkelpand op Markt 7 krijgt binnenkort een complete metamorfose. Op woensdag 1 juni kan iedereen alvast komen proeven wat restaurant 'Switi Kukru' (oftewel 'lekkere keuken') straks te bieden heeft.

Albert Monpellier (56) woont in Drunen, maar heeft een bijzondere band met Zaltbommel. Zijn zus woont er en zijn 7-jarige zoontje Alain is te zien op de muurschildering van Karen de Bondt in de Oliestraat. "Als ik door de stad loop voel ik de energie, Zaltbommel voelt heel erg goed", zegt Albert.

Karen de Bondt
Van huis uit is Albert bewegingswetenschapper en inspanningsfysioloog, maar hij heeft jarenlang in verschillende horecabedrijven gewerkt. Nooit eerder had hij zelf een restaurant, maar nu is hij er helemaal klaar voor. Hij heeft de Zaltbommelse kunstenares en interieurontwerper Karen de Bondt gevraagd zijn nieuwe restaurant in te richten. "Als je door de deur komt, stap je Suriname binnen", belooft hij. 

Kleurrijke mix
Dat betekent dat de bezoeker een kleurrijke mix aan kleuren en indrukken zal krijgen. Ook de menukaart zal kleurrijk en exotisch zijn. "In Suriname staan in de Keizerstraat een katholieke kerk, een moskee en een synagoge naast elkaar", vertelt hij. "Het land kent veel verschillende culturen. Dat zie je terug in het eten. De Surinaamse keuken is niet alleen creools, maar ook Chinees, Javaans, Hindoestaans, Joods en Indisch. En er zijn ook Hollandse invloeden. Het zit er allemaal in."

Traditionele keuken
'Switi Kukru' gaat onder andere broodjes serveren voor de lunch. Echte Surinaamse broodjes, die Albert zelf wil gaan bakken. En vervolgens serveren met onder andere Surinaamse kip, rundvlees of lam. "Op traditionele wijze", benadrukt hij. "Ik gebruik de recepten van de traditionele keuken, net zoals mijn moeder en mijn grootmoeder dat deden." Alberts moeder Frederika Louisa is 77 jaar en zal hem regelmatig bijstaan tijdens het koken. Ook een paar tantes en een oom van hem, die een cateringbedrijf heeft, hebben hun hulp aangeboden. "Ja, de hele familie komt helpen", lacht hij. "We houden allemaal van lekker eten. En we zijn gewend aan grote hoeveelheden. Als je bij een Surinamer op bezoek komt, zal hij altijd vragen of je blijft eten, er is altijd iets extra's gemaakt. En zoals mijn moeder het altijd zegt: 'we koken met heel veel liefde erin'." Naast de broodjes komt er ook een dinerkaart met traditionele Surinaamse gerechten.

Broodjes
Wanneer Albert zijn restaurant precies gaat openen, is nog niet bekend. Hij moet het pand immers nog helemaal inrichten. De meeste spullen zijn al wel besteld, waaronder een professionele oven waarmee hij onder andere de broodjes wil gaan bakken. "Ik ben natuurlijk afhankelijk van de leveranciers", zegt hij. "Maar ik wil de mensen in Zaltbommel nu alvast laten weten dat ik besta en dat er een nieuw restaurant in de binnenstad bij komt."

Proeverij
Tijdens de proeverij op 1 juni (van 12:00 tot 18:00 uur) kan iedereen de verschillende gerechten komen proeven. Mooie gerechten met bakkeljauw, de traditionele ovenschotel pom geserveerd met kouseband, rijst met kip of zoutvlees. Meedoen aan de proeverij is gratis, maar een kleine vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

Tags

switi kukru,albert monpellier

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie

ikzoekuwhuis-banner336x336px-2
mada-banner336x336px-334x0
metalura-336x336-steelart
vdolw-bommelerwaardgids-336x336
metalura-336x336-balkonbeglazing2
artisan-banner336x336px-v2
manpune-banner336x336pxkopie
metalura-336x336-glazenwanden
arkadya-banner336x336px-2
lsh-banner336x336px-21
fordgerritse-banner336x336px-v2
horssenbv-banner336x336px
p-gsafety-banner336x336px
optisportdekreek-banner336x336px
klaverklinieken-bwg-336x336
movementpodotherapie-banner336x336px
wolplein-banner336x336px