bird
woensdag 12 augustus | 16.34 uur

Zaltbommel is chagrijnig over dossier De Poorterij

03-07-2020 08:15
uur
Door: Britta Alink
poorterij1-3
• Aan het eind van het jaar komt er een besluit over de toekomst van het pand.

ZALTBOMMEL – “Iedereen is chagrijnig over het dossier ‘De Poorterij’. We hebben nu behoefte aan een realistisch plan voor de toekomst van het theater en de buurthuisfunctie.” Dat zei wethouder Adrie Bragt donderdagavond tijdens de online carrouselvergadering.

Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad om driehonderdduizend euro om De Poorterij overeind te houden. Aan het eind van dit jaar moet de politiek zich verder uitspreken over de toekomst van het theater en de buurthuisfunctie van het pand.

Andere locatie
Het zou zomaar kunnen dat uiteindelijk het hele gebouw plat gaat, het theater verhuist naar een andere locatie en de buurthuisfunctie voor de binnenstad ook anders ingevuld gaat worden.

Voor de zoveelste keer moest de politiek donderdagavond haar zegje doen over het in stand houden van het theater, gevestigd in de oude binnenstad, in een pand waar ook veel organisaties ruimte huren voor activiteiten.

De afgelopen jaren hebben verschillende commerciële organisaties de exploitatie op zich genomen, maar dat leverde al twee keer een faillissement op voor de exploitant.

Zooitje
De gemeente sprong steeds bij en klopt ook nu weer aan bij de gemeenteraad voor extra geld. “Het is een zooitje als het over geld gaat”, verwoordde Elke Meijers van D66 het ongenoegen van de politiek.

Schrikken
“Iedere keer weer schrikken als de cijfers van De Poorterij genoemd worden”, vindt Geert Bok, fractievoorzitter van de SGP. Hij kwam tijdens de vergadering met een helder staatje waarop hij zijn politieke collega’s voorrekende hoeveel de gemeente de afgelopen jaren uit heeft gegeven aan De Poorterij. “Waarom zouden we nu weer vertrouwen moeten putten uit het verhaal van het college.”.

Niet in control
Volgens Jaco Melse van Groep Melse is het college niet ‘in control’ als het gaat over de financiën van De Poorterij en ook veel andere fracties maken zich zorgen.

Draaiende houden
Wethouder Adrie Bragt heeft daar begrip voor. “In mijn carrière als wethouder is dit een van de minder leuke momenten”, zei hij. “Maar nu gaan we een periode afsluiten van faillissement op faillissement, van tegenvaller op tegenvaller op tegenvaller. Als gemeente willen we De Poorterij nog draaiende houden, alles uit het verleden afronden en dan aan het eind van dit jaar besluiten hoe de toekomst eruit moet gaan zien. We hadden te maken met een financiële puinhoop, die willen we nu afsluiten. We hebben allemaal behoefte aan een realistisch plan, zodat we de situatie kunnen afsluiten.”

Afsluiten betekent dat de gemeente opnieuw bijna drie ton in De Poorterij moet investeren om theater en buurthuisfunctie overeind te houden. Daarbij is de financiële ellende van de coronaperiode nog niet meegerekend.

Tags

de poorterij

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie

zakelijk-leasen-2