bird
dinsdag 16 april | 15.29 uur

Zaltbommel doet onderzoek naar Joodse eigendommen

02-12-2020 11:25
uur
Door: Britta Alink
computer-10-20-23
Foto: Adobe Stock

ZALTBOMMEL – Gemeente Zaltbommel heeft een bureau ingeschakeld om onderzoek te doen naar de gang van zaken rondom Joodse eigendommen in de periode van de Tweede Wereldoorlog en daarna.

Dat heeft het college besloten naar aanleiding van schriftelijke vragen van de voltallige gemeenteraad.

'Twijfelachtig handelen'
Stichting Mikwe heeft eerder een oriënterend onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat er mogelijk signalen zijn over ‘twijfelachtig handelen’ door de gemeente in de jaren ’40-’45 en daarna.

Wethouder Adrie Bragt heeft onlangs een gesprek gehad met het bestuur van het Mikwe en afgesproken dat er een onafhankelijk onderzoek komt.

Onderzoeksbureau
De opdracht is gegeven aan Onderzoeksbureau Ester Vink.

Zorgvuldigheid
Het college kan niet aangeven wanneer het onderzoek klaar is. Dat komt doordat verschillende archieven en bibliotheken, die geraadpleegd moeten worden, op dit moment gesloten zijn vanwege de coronamaatregelen. “Zorgvuldigheid gaat in dit geval boven snelheid”, aldus het college.

Maasdriel
Zaltbommel had voor de Tweede Wereldoorlog een grote Joodse gemeenschap. Daarbij hoorden ook de Joodse inwoners van Herwijnen en Rossum. Daarom heeft Zaltbommel de gemeenten Maasdriel en West Betuwe op de hoogte gebracht van het komende onderzoek.

Tags

joodse eigendommen zaltbommel