bird
vrijdag 29 maart | 01.49 uur

YouTubers filmen in verlaten American Roadhouse

06-04-2021 08:30
uur
Door: Dominik Morawiak
2K3A8093-Edit-1
• Een bijzonder kijkje in het voor velen zo vertrouwde American Roadhouse.

ZALTBOMMEL - American Roadhouse in Zaltbommel was jarenlang een bekend begrip voor de inwoners van de Bommelerwaard. Het pand zou in de toekomst plaatsmaken voor nieuwe appartementen, echter heeft de coronacrisis de sluiting versneld. Het gebouw wordt binnenkort gesloopt.

Voor de YouTubers Katjang Hilling en Pepijn van Overvest van het kanaal Het Onbekende was dit de uitgerekende kans om het verlaten pand te bezoeken. Zij hebben hun trip vastgelegd in een video op hun kanaal.

(tekst gaat verder onder de foto)

Urbex
Katjang (31) en Pepijn (29) zijn urban explorers uit Twente. Urban exploring, afgekort urbex, is het bezoeken en vastleggen van infrastructuur gemaakt door de mens. Het gaat meestal om verlaten gebouwen, zoals oude fabriekspanden, ziekenhuizen, scholen of kastelen en kerken. “Het is fascinerend om te zien hoe de natuur alles overneemt in verlaten plekken waar de mens niet meer komt. Het is ook interessant als je de geschiedenis van zo’n pand kunt terugvinden. Alleen dat lukt niet altijd”, vertelt Katjang.

(tekst gaat door onder de foto)

Wetgeving
De activiteit is nog niet heel populair in Nederland. De Nederlandse community van urban explorers telt naar schatting zo’n 5 tot 10 duizend leden. De wetgeving in Nederland omtrent de ruimtelijke ordening speelt daarbij een rol. “Als er iets leeg staat in Nederland, komt er heel snel een bestemmingplan voor. In de tussentijd wordt het pand bewaakt door de gemeente en dan mag je niet naar binnen. In Duitsland heb je veel meer lege gebouwen waar niemand komt”, legt Pepijn uit.

Nieuwsgierig
Katjang en Pepijn plaatsen al bijna twee jaar de video’s van hun trips op hun YouTubekanaal Het Onbekende. Het zijn er inmiddels meer dan honderd. Katjang: “Mensen zijn vaak nieuwsgierig hoe een verlaten gebouw er van binnen uit ziet maar de meeste zijn toch wel bang om naar binnen te gaan. Wij doen dat wel en laten dat zien. Je weet nooit wat je tegenkomt: van graffiti tot zwervers. Elk pand heeft iets unieks.”

Toestemming
De twee vrienden hebben een tip over het verlaten American Roadhouse gekregen van een bekende van Pepijn. “Ik heb als kind in Zaltbommel gewoond maar ik kan me niet herinneren dat ik er ooit ben geweest. Na de tip gingen we researchen en uiteindelijk kwamen we bij de eigenaar van het pand die ons toestemming heeft gegeven om daar te komen te filmen”, legt Pepijn uit.

Kartbaan
In de video laten de twee YouTubers het gebouw van a tot z zien. Ze brengen bezoek aan de kelder, de speelhal, de kartbaan, de tattooshop, het restaurant, het woongedeelte en ze eindigen op de bowlingbaan. “Er werd ons van tevoren verteld dat het pand helemaal leeg zou zijn. Wij verwachtten alleen kale muren te zien”, zegt Pepijn. “Ter plaatse bleek dat de neonverlichting nog werkt en de kartbaan in tact is. We kwamen daarnaast veel spullen tegen, zoals een tv en een bad. Dat heeft ons echt verrast.”

Aandenken
Op de plek van American Roadhouse komen in de toekomst appartementen en een gezondheidscentrum te staan. Katjang: “Met de video willen we het laatste aandenken aan de inwoners van de Bommelerwaard geven voordat het gebouw definitief verdwijnt. Velen hebben daar herinneringen aan en we willen ze met de video naar boven halen.”

De video van Katjang en Pepijn is te vinden op het kanaal Het Onbekende: https://www.youtube.com/watch?v=uYkhv5YeYtU

Door Dominik Morawiak

 

Tags

american roadhouse,het onbekende,pepijn van overvest,katjang hilling