bird
dinsdag 26 september | 20.39 uur

WSV Het Esmeer bestaat veertig jaar: ‘We hebben een wachtlijst’

30-05-2023 09:14
uur
Door: Britta Alink
het esmeer_arno gasen_henk van der linden
De bestuursleden Arno Gassen (l) en Henk van der Linden van Watersportvereniging Het Esmeer. (Foto: Bommelerwaardgids)

AALST - Wie een mooie ligplaats wil voor zijn of haar boot moet geduld hebben. "De wachtlijst voor met name grote boten kan oplopen tot vier jaar", vertellen de bestuursleden Arno Gassen en Henk van der Linden van watersportvereniging Het Esmeer in Aalst. De vereniging viert deze week het veertigjarig bestaan.

Toen de vereniging in 1983 werd opgericht gingen de leden 'met bloed, zweet en tranen' aan de slag. "Ze hebben zelf alle faciliteiten aangelegd", zegt vice-voorzitter Arno. "De steigers, het havenkantoor, water, elektra, de leden deden het in eigen beheer. Daardoor kunnen we het havengeld zo laag mogelijk houden." 

Mooiste vaargebied
Maar dat is niet de enige reden voor de populariteit van Het Esmeer; dat is de ligging. "Dit is het mooiste vaargebied van Nederland", zegt Henk, die net als Arno ruim twintig jaar bestuurslid is. "Vanuit de haven ben je binnen afzienbare tijd in Gorinchem, Heusden, Woudrichem of de Biesbosch. Je hoeft hier nooit lang te varen om meteen het ontspannen en relaxte vakantiegevoel te hebben."

Faciliteiten
De inzet van de eerste vrijwilligers zie je volgens het bestuur nog steeds terug. Het terrein ligt er prachtig bij, er is cameratoezicht en wifi, er is douche-gelegenheid en er staat een wasmachine. Niet alleen de faciliteiten zijn prima op orde, maar ook het groen en de goedgevulde bloembakken. "Daar zorgen Chris en Tonnie Biesheuvel voor", licht Arno toe. Vrijwillig havenmeester Chris en zijn vrouw worden al sinds 2004 op handen gedragen door de leden en door passanten. "Vanwege hun gastvrijheid en behulpzaamheid", zeggen Arno en Henk. "En ze zijn 'oren en ogen' van het bestuur, zodat wij weten wat er speelt."

Verontdiepen
De haven is aangelegd in oud zandzuiggebied en daardoor tientallen meters diep. Staatsbosbeheer heeft plannen om het Esmeer te 'verontdiepen', maar dat ziet de gemeenteraad (nog) niet zitten. "Verontdiepen levert veel geld op", weten de twee bestuursleden. "Maar het puin dat gebruikt wordt, kan ook vervuild zijn. Dus wij zijn blij dat het voorlopig niet gebeurt. Wel gaat Staatsbosbeheer aan de randen van het Esmeer aan de slag om flora en fauna te verbeteren, dat is alleen maar goed natuurlijk."

Trekpleister
Pal naast de haven ligt de mooie speeltuin De Neswaarden, die wordt onderhouden door vrijwilligers. "Een trekpleister", zegt Arno. "Passanten uit het hele land, maar ook veel Duitsers, komen hier speciaal om hun kinderen in de speeltuin te laten spelen." Ook bistro d'n Duuk naast de camping is volgens het bestuur een meerwaarde.

Hoogwater
Terugblikkend op veertig jaar WSV Het Esmeer komen veel herinneringen boven. Zoals het hoogwater in 1995, maar ook twee jaar geleden toen met name Limburg zwaar getroffen werd. De leden konden de steigers in de haven niet meer gebruiken en moesten met een roeibootje naar hun eigen boten toe. Of de coronatijd, toen in het voorjaar van 2020 zelfs de sluizen niet bediend werden vanwege de maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen.

Jubileumfeest
De vele herinneringen zullen komend weekend tijdens het jubileumfeest zeker weer opgehaald worden. Leden en oud-leden kunnen dan genieten van een barbecue, livemuziek en een optreden van 't Hèmerts Visserskoor. Ook burgemeester Pieter van Maaren en zijn vrouw zullen even langskomen.

Britta Alink

 

 

Tags

het esmeer,arno gassen,henk van der linden