bird
vrijdag 19 april | 10.46 uur

Winterse aardbeien dankzij nieuwe LED-verlichting

14-12-2020 09:35
uur
Door: Britta Alink
aarbei-2
• Boudewijn van der Wal in de kas van Dutch Berries. (foto: Koen Vandenput)

ZUILICHEM - Een heerlijk sappige, zoete puur Nederlandse aardbei in de winter. Dat was tot voor kort niet mogelijk. Maar aardbeienkweker Dutch Berries heeft er wat op gevonden.

In de dit jaar gebouwde nieuwe kas is hard gewerkt aan het nieuwe ras 'Sonata', dat in december voor het eerst geoogst wordt.

Aardbei-automaat
De eerste doosjes liggen sinds afgelopen weekend in de supermarkt en zijn te koop in de aardbeien-automaat naast de hoofdingang van het bedrijf aan de Uilkerweg 2a. "We houden de aardbeien eigenlijk voor de gek", legt Boudewijn van der Wal uit terwijl hij een rondleiding geeft. Samen met eigenaar Gijbert Kreling voert hij de directie over het ultramoderne bedrijf, dat in 2018 de deuren opende. "Onze grootvaders werkten al samen in de aardbeien", vertelt Boudewijn. "Aardbeien zitten in onze genen."

Voorjaar
In de grote kassen (van twee keer tien hectare) is het 'winter', in de nieuwe vier hectare grote kas is het 'voorjaar'. Dat kan dankzij de nieuwe Full LED verlichting, innovatieve lampen met een bijzondere roze kleur. De verlichting heeft niet alleen een mooie kleur, maar heeft ook een heel laag energieverbruik. En dat vinden ze belangrijk bij het grote Zuilichemse bedrijf.

Zonnepanelen
Sinds dit jaar liggen er ook zo'n 1500 zonnepanelen op het dak en door warmtekrachtkoppeling en de nieuwe verduisteringsdoeken zijn weer verdere stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Biologische bestrijding met beestjes dragen er ook aan bij.

Bijen en hommels
Bijen en hommels zorgen voor de bloemetjes, waar de aardbeien heel blij van worden. Dankzij deze investeringen heeft het bedrijf het 'Planet Proof Certificaat'. "De LED verlichting zorgt voor de suikers in de aardbeien, waardoor de smaak zo lekker is", vertelt Van der Wal. "Met deze aardbeien van zeer goede kwaliteit kunnen we nu ook in de winter aardbeien leveren aan de supermarkten."

Veiling Zaltbommel
De Sonata's vinden via Veiling Zaltbommel niet alleen hun weg naar Nederlandse winkels, maar ook naar een aantal Europese landen en zelfs naar Japan.

Britta Alink

Tags

dutch berries,boudewijn van der wal,aardbeien