bird
vrijdag 22 januari | 02.04 uur

Weinig hoop op betere aanrijtijden ambulances Zaltbommel

08-01-2021 14:05
uur
Door: Andre Bijl
ambulance-5
Foto: Adobe Stock

ZALTBOMMEL. De kans dat de aanrijtijden van ambulances in het westelijk deel van Zaltbommel in de toekomst voldoen aan de normen is erg klein.  

Dat was donderdagavond de sombere boodschap van Frans Spee, Sectorhoofd ambulancezorg Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. “We proberen onze prestaties te verbeteren. Maar het is onhaalbaar in alle dorpen in 95 procent van de spoedgevallen binnen een kwartier aanwezig te zijn.”

Oorzaken
Spee praatte politiek Zaltbommel bij over de oorzaken van de verontrustende ambulancecijfers en de mogelijkheden die te verbeteren. 

De afgelopen jaren zette SGP-voorman Geert Bok de kwestie voortdurend op de agenda. “De cijfers werden steeds slechter. Ze gingen ‘sluipend’ achteruit”, verklaarde Bok gisteren zijn zorgen.

Onthutsend
Op aandringen van Bok ondernam burgemeester Van Maaren een speurtocht naar de cijfers. Die bleken afgelopen najaar onthutsend. Met name de westkant van de gemeente – Aalst, Brakel, Nederhemert en Poederoijen - scoort slecht. Bij spoedgevallen zijn ambulances hier maar in 28 tot 45 procent van de gevallen binnen een kwartier aanwezig. “Dit is onacceptabel. Ik ben ervan geschrokken”, foeterde Van Maaren begin november en beloofde de veiligheidsregio het vuur na aan de schenen te leggen om de situatie te verbeteren. 

Corona
Frans Spee – medeverantwoordelijk voor de prestaties - erkende gisteren de problemen, maar had geen oplossing voorhanden. Sterker nog: door het coronavirus pakken de cijfers over 2020 nog beroerder uit. Het reinigen van de ambulances en het omkleden van het personeel kost namelijk extra tijd. 

Politieke keuze
Volgens Spee zijn de slechte opkomstcijfers in kleinere dorpen aan de randen van de regio een gevolg van de afspraak dat ambulances in gemiddeld 95 procent van de ‘gevallen’ op tijd moeten komen. “Dat is een politieke keuze. Daar worden we op afgerekend door verzekeraars. Daarom leggen veiligheidsregio’s de nadruk op plaatsen waar veel mensen wonen. In de kleinere dorpen zit het ‘wisselgeld’.” Volgens Spee geldt dat ook voor andere gemeenten in de regio. Zo wordt in Nijmegen in bijna alle gevallen de norm gehaald, terwijl in het aanpalende, maar veel kleinere Berg en Dal overschrijdingen aan de orde van de dag zijn.

Eigen prestaties
Bovendien zijn de regio’s de afgelopen jaren zo ‘gefocust’ op de eigen prestaties dat standplaatsen werden gewijzigd en oude onderlinge afspraken ondersneeuwden. 

Helemaal met lege handen stond Spee donderdag niet. Zo is er met de regio Brabant afgesproken om een ambulance in Wijk en Aalburg te stationeren die bij kan springen in Zaltbommel. Ook onderzoekt Gelderland-Zuid of de ambulances op een goede manier worden ingezet.

Rapid Responder
Daarnaast wordt veel verwacht van de proef met een Rapid Responder – een voertuig mét ambulanceverpleegkundige, maar zonder vervoersmogelijkheden – die overdag en ‘s avonds in Zaltbommel komt te staan. Bovendien wordt er gewerkt aan een andere inzet van de ambulances, waardoor de druk op het het spoedvervoer minder wordt. De plaatsing van AED’s én de inzet van brandweer en burgerhulpverleners vindt Spee eveneens een optie om de situatie te verbeteren. 

Onacceptabel
Geert Bok vond het ‘onacceptabel’ dat kleine dorpen de dupe worden van de aanpak van de veiligheidsregio’s. “We moeten ons niet te gemakkelijk neerleggen bij de beperkingen die het budget oplegt. We kunnen niet accepteren dat er in delen van het gebied zo slecht gepresteerd wordt.”

Onbevredigend
Andere fracties steunden Bok. Kees Kesting (ChristenUnie): “De zorg loopt steeds verder terug. Er wordt te veel uitgegaan van gemiddelden. Dit is onacceptabel.” Andrea Duizer (ZVV): “Vroeger mocht bij een legeroefening een bepaald percentage opkomen. Dat gevoel krijg ik hier ook.” Burgemeester Van Maaren sloot zich hierbij aan: “Dit geeft een onbevredigend gevoel. Het moet gaat om mensen, niet om de grenzen van de regio.”

Maar Spee hield voet bij stuk: “Het is zoals het is. We doen wat we kunnen, maar het is niet mogelijk de problemen in dit systeem op te lossen.”  

Te laag budget
Wel beloofde hij met de zorgverzekeraars om de tafel te gaan als uit het onderzoek blijkt dat de problemen worden veroorzaakt door een te laag budget.

Binnenkort volgt nieuw overleg tussen politici, bestuurders en de veiligheidsregio. Dan worden ook de resultaten van het onderzoek gepresenteerd.

door Andre Bijl

Tags

ambulance zaltbommel,aanrijtijden zaltbommel

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie

zakelijk-leasen-2