bird
zaterdag 20 april | 18.00 uur

Wedstrijd voor kunstenaars in Zaltbommel

08-04-2021 10:40
uur
kunst-6
• Kunstenaars kunnen tot 7 juni een kunstwerk inzenden. Foto: Adobe Stock

ZALTBOMMEL – Gemeente Zaltbommel doet mee aan het project ‘Kunst in de Gemeente’ van Stichting Kunstweek. Thema van deze wedstrijd voor kunstenaars is ‘Hugo de Groot’.

Het beeldend werk van de winnaar wordt een jaar lang geëxposeerd naast Brasserie de Buurman in Poederoijen. Daarnaast krijgt de winnaar 4000 euro.

Boekenkist
De kunstenaars worden uitgenodigd om een kunstwerk of ontwerp in te dienen dat in het teken staat van Hugo de Groot, die dit jaar precies vierhonderd jaar geleden via een boekenkist ontsnapte aan zijn levenslange straf in Slot Loevestein in Poederoijen.

Gedachtegoed
Naast het spectaculaire verhaal van zijn ontsnapping laat De Groot (1583-1645) als een van Nederlands bekendste geleerden nog veel meer na. Zijn gedachtegoed over vrede, vrijheid en recht was in het verleden van groot belang en vandaag de dag nog steeds relevant.

Maasdriel
Stichting Kunstweek verzorgt dit project al in diverse andere gemeenten, waaronder Maasdriel. “Het idee achter het project is dat we lokale kunstenaars stimuleren en het straatbeeld verlevendigen”, zegt voorzitter Raoul Locht.

Inwoners
Wethouder Willem Posthouwer is enthousiast over het initiatief: “Bij deze wedstrijd kiezen de inwoners welk werk zij een jaar lang willen zien. Zo zijn zij direct betrokken bij de lokale kunstenaar en hun werk. Een concept waarbij iedereen wint.”

Kunstenaars uit de gemeente kunnen t/m 7 juni meedoen aan de wedstrijd. De top 10 van inzendingen is in juli te zien in een expositie in de Sint-Maartenskerk.

De verkiezing onder inwoners vindt plaats van 3 t/m 25 juli en de winnaar wordt uiterlijk half september bekend gemaakt.

Aanmelden kan via: www.kunstindegemeente.nl

 

 

Tags

kunstenaars,kunst in de gemeente,kunst zaltbommel