bird
dinsdag 16 april | 16.32 uur

VVD, GroenLinks en D66 gaan samenwerken in Maasdriel: ‘Om het noodzakelijke tegenwicht te bieden’

09-06-2022 10:02
uur
Door: Martin van Hemert
Schermafbeelding 2022-06-09 om 10.04.14-1
De drie oppositiepartijen die samen optrekken in het Oppositie Collectief.

MAASDRIEL – Nu het formatieproces in de gemeente Maasdriel is afgerond, hebben oppositiepartijen VVD, GroenLinks en D66 besloten om te gaan samenwerken. Nieuwkomer SGP heeft zich hier niet bij aangesloten.

Door middel van dit Oppositie Collectief hopen de drie partijen beter weerstand te kunnen bieden aan coalitiepartijen Samen Sterk Maasdriel (SSM) en CDA. De zetelverdeling tussen coalitie en oppositie is sinds de meest recente gemeenteraadsverkiezingen immers tamelijk ongelijk; SSM en CDA hebben bij elkaar veertien leden, terwijl de oppositie ‘slechts’ zeven leden telt.

Tegenwicht
Dat brengt de drie coalitiepartijen in een lastig parket: “Het valt niet mee om met de helft minder mensen, en partijen die bestaan uit soms maar één raadslid, toch alles te volgen. Ook heeft niet elke fractie specialisme op elk domein”, aldus de drie oppositiepartijen, die elkaar naar eigen zeggen gaan ondersteunen, onder meer door bijvoorbeeld terugkoppeling te verzorgen over bijeenkomsten.

Ook stellen de drie oppositiepartijen dat het raadswerk de afgelopen jaren ‘in complexiteit en werkdruk aanzienlijk is toegenomen’. “Om de drukke agenda het hoofd te bieden besluiten drie Maasdrielse oppositiepartijen de krachten te bundelen om hun werk goed te doen en het noodzakelijke tegenwicht te bieden.”

Verdelen
Het gaat in het Oppositie Collectief om een ‘praktische’, maar noodzakelijke samenwerking: “Volksvertegenwoordigers zijn over het algemeen bekende en betrokken inwoners van de gemeente. Ze zitten in verenigingen, zijn vrijwilliger, hebben bestuursfuncties en dragen hun leefomgeving een warm hart toe. Om dit vol te houden én om het raadswerk leuk te maken, is elkaar ondersteunen nodig.” 

Het collectief benadrukt wel dat de eigen politieke kleur door de partijen niet moet worden vergeten: "Alle partijen bepalen zelf hun specifieke koers en kleur. De samenwerking is praktisch en bedoeld om werklast te verdelen waar dat kan, met behoud van het eigen geluid."

Tags

VVD,GroenLinks,D66,CDA,SSM