bird
vrijdag 19 april | 04.18 uur

Vrolijk kinderboek van Liet Kombrink

19-04-2021 08:59
uur
Door: Marlou van Dijk
oma en Roef 1e tekening
Oma en Roef - Susanne Kolster

ZALTBOMMEL – Na het succes van het eerste boek ‘Opa Daantje doet het niet meer’ heeft Liet Kombrink een tweede kinderboek geschreven. ‘Roef en oma’ bestaat uit vrolijke, ongecompliceerde verhalen over een oma en haar kleinzoon en de kleurrijke illustraties van Susanne Kolster zijn weer om van te smullen. Roef en oma hebben altijd veel plezier met hele gewone dingen waarbij meestal iets geks gebeurt, en elk verhaal ontlokt je dan ook wel een glimlach.

Zinnen worden verhalen

Liet Kombrink vertelt dat ze zelf ook oma is en daarvan geniet. "Mijn kleinkinderen zijn een enorme inspiratiebron voor mijn creativiteit. Door de jaren heen heb ik allerlei dingen gemaakt waarvan ik nooit gedacht had dat ik ze zou maken. Met name mijn oudste kleinzoon heeft een geweldige fantasie en daarmee heeft hij de mijne ook lekker aangewakkerd. Door voorvallen met of opmerkingen van die kleintjes vang ik als het ware zinnetjes die verhalen worden. Uit een bezoekje aan een speeltuintje werd bijvoorbeeld het idee geboren van het verhaal over oma die klem komt te zitten op de glijbaan."

Roef en oma

Als kind schreef Liet al verhaaltjes en haar grote droom was een kinderboek schrijven. "Nu loop ik tegen de zeventig en mag ik mezelf echt auteur noemen met twee kinderboeken op mijn naam. Daarnaast heb ik veel vertaalwerk gedaan en ik schrijf romannetjes. Fantastisch als dromen uitkomen, hoor! En ze zijn nog niet op, die dromen. ‘Roef en oma' is niet alleen voor kinderen, het is net zo goed geschreven voor oma's," vertelt Liet. "Evenals heel veel andere oma's heb ik mijn kleinkinderen door alle coronabeperkingen weinig gezien, mijn twee kleinkinderen in België zelfs sinds juni vorig jaar niet meer. Daardoor verandert de band, ik ben onderhand een vreemde voor ze en dat vind ik heel erg jammer. Juist de periode dat ze klein zijn, is zo leuk en dat kun je nooit meer overdoen.

Glans

Als oma heb je alle tijd voor je kleinkinderen, ze houden je jong en geven je leven glans. Dat missen wij oma's - en opa's - al maanden. Met het schrijven van deze verhaaltjes kon ik mijn plezier in het oma-zijn toch nog een beetje beleven, en dat gevoel wil ik graag met andere oma's delen. Het is puur plezier, dit boek!"

‘Roef en oma' is verkrijgbaar bij Bruna Zaltbommel en vanaf 26 april ook via de website lietkombrink.nl.

Tags