bird
zaterdag 20 april | 08.57 uur

Vrijheidscolleges en symposium op Slot Loevestein

29-09-2021 12:15
uur
loevestein-5
• Op Loevestein is dit hele jaar ook nog de tentoonstelling 400 jaar Hugo de Groot te zien. (foto: Bommelerwaardgids)

POEDEROIJEN – Slot Loevestein eert het gedachtegoed van Hugo de Groot dit jaar met onder andere een aantal ‘Vrijheidscolleges’ en een wetenschappelijk college over de mensenrechten van toekomstige generaties.

Dit jaar is het precies 400 jaar geleden dat Hugo de Groot (1585-1645) in een boekenkist ontsnapte uit Loevestein. Hij is uitgegroeid tot een historisch icoon en zijn ontsnapping is vele malen verbeeld. Veel minder bekend, maar van veel groter belang is het gedachtegoed dat hij naliet. Zijn ideeën over vrede, vrijheid en recht veranderden de wereld en zijn nog altijd actueel.

Colleges
In samenwerking met ‘Vrijheidscolleges’ organiseert Loevestein in oktober een serie colleges over het gedachtegoed van Hugo de Groot. De lezingen vinden plaats bij De Hoge Raad in Den Haag (door historicus Herman Pleij), Museum Prinsenhof in Delft (door journalist Sheila Sitalsing) en in het Rijksmuseum in Amsterdam (door singer-songwriter Blaudzun). De lezing van 14 oktober, door militair Gijs Tuinman, vindt plaats in Slot Loevestein.

Symposium
Op 18 en 19 november is Loevestein de locatie voor het symposium ‘Let the future generations escape’ over de mensenrechten van toekomstige generaties. Het wordt georganiseerd in samenwerking met Maastricht University en Lab Toekomstige Generatie. Invloedrijke sprekers uit binnen- en buitenland staan stil bij de vraag hoe onze nalatenschap over 400 jaar, in 2421 wordt beoordeeld. Het symposium is op locatie en online te volgen, op de locatie zelf is het aantal plaatsen beperkt.

Amnesty
Loevestein doet dit najaar ook mee aan de Write for Rights van Amnesty International. Voor het voortgezet onderwijs is een museumprogramma ontwikkeld.

Human Rights
Van 4 t/m 6 november verblijven twee Human rights defenders in de Bed & Breakfast van Loevestein. Overdag zijn ze aan het werk in de studeerkamer van Hugo de Groot en bezoekers te woord staan. Ook verzorgen ze workshops voor scholieren.

Het complete programma staat op: www.slotloevestein.nl

 

Tags

slot loevestein,hugo de groot