bird
zaterdag 20 april | 15.24 uur

Voormalige concurrerende clubs vormen nu 'Samen Turnen Bommelerwaard'

11-03-2022 21:22
uur
Door: Martin van Hemert
030322_SamenTurnenBWD-1
• Met wit/paarse turnpakjes: Hamarithi, blauwe turnpakjes: G.T.V. Ammerzoden en de roze: G.T.V. Argos. Foto: aangeleverd

BOMMELERWAARD - SV Hamarithi, GTV Argos en GTV Ammerzoden zijn sinds september een samenwerking aangegaan. En hoewel er door corona nog maar amper wedstrijden hebben plaatsgevonden, zijn de eerste ervaringen vanuit de drie verenigingen louter positief. 'Deze samenwerking is nu al geslaagd'.

Ze kwamen elkaar in het verleden regelmatig tegen tijdens wedstrijden; de turnverenigingen GTV Ammerzoden, GTV Argos uit Zaltbommel én SV Hamarithi dat Aalst, Nederhemert en Zuilichem bedient. In die tijd zien ze elkaar voornamelijk als concurrenten, maar na verloop van tijd blijkt dat niet alleen de turnsters, maar - in figuurlijke zin - ook de clubs zich in allerlei bochten moeten wringen. Het valt namelijk niet mee om voor iedere wedstrijd genoeg deelnemers op de been te brengen.

Samenwerking
Wanneer gymnastiekbond KNGU aankondigt dat de jeugdleden voortaan in teams moeten gaan turnen, ingedeeld op leeftijd en niveau, is dat de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Als de verenigingen zelfstandig blijven acteren, zullen er wedstrijden zijn waar maar één of twee turnsters per vereniging aan deelnemen. Dat is niet bevorderlijk voor henzelf, maar ook zeker niet voor de toekomst van de turnsport in de Bommelerwaard. Het brengt de clubs er in september 2021 toe om op het gebied van prestatiegericht turnen een samenwerking aan te gaan, in de vorm van 'Samen Turnen Bommelerwaard'.

Een uitkomst, vinden Femke Valk (Hamarithi), Isla de Klerk (GTV Argos) en Erica Vos (GTV Ammerzoden). "Het was in het begin best even wennen; van concurrenten de omschakeling maken naar samenwerken, maar zowel de turnsters, als de trainers kunnen op deze manier van elkaar leren. Voor mij is de samenwerking nu al geslaagd. ", steekt Femke van wal. “Met drie verenigingen bij elkaar heb je veel meer kennis”, beaamt Isla. Erica vult aan: "En achteraf gezien had dit misschien al veel eerder kunnen gebeuren. Het is allemaal heel prettig verlopen.” 

Turnhal
Een en al lof dus en dat terwijl er door corona lange tijd amper wedstrijden op het programma stonden voor de prestatieve turnsters van de drie clubs. Daar kwam 19 februari echter verandering in, toen vond in Sporthal Buys Ballot in Zaltbommel namelijk de ‘Samen Turnen Bommelerwaard Cup' plaats. Zeventig selectieturnsters namen deel aan die onderlinge wedstrijd en dat smaakte naar meer. "Als het aan ons ligt gaan we zoiets vaker doen. En dan kunnen we misschien ook vaker samen gaan trainen", is Erica enthousiast.

"Volgend seizoen worden er teamwedstrijden georganiseerd en dan zullen de meiden samen moeten gaan trainen. Daarover kunnen wij als clubs wel een keer rond de tafel gaan zitten", stelt Isla. "Vooralsnog traint iedereen op zijn 'eigen' locatie, met zijn eigen trainers, maar het is wel het idee om eens in de zoveel tijd naar een turnhal te gaan en de teams te laten samenkomen. We willen graag dat er op niveau getraind kan worden, maar ja, dan zal er eerst een betere accommodatie moeten komen, mét een valkuil (een kuil met schuimrubberen blokken om turnonderdelen te leren, red.)", weet Femke.

Doorverwijzen
Daar is Isla het roerend mee eens. "We dromen allemaal weleens van een eigen turnhal in de Bommelerwaard." "En er zijn prachtige locaties beschikbaar, maar het lijkt alsof alles maar constant gedwarsboomd wordt", aldus Erica over de situatie bij 'haar' GTV Ammerzoden. "We hoeven niet het meest luxe van het luxe te hebben, maar we moeten nu soms talenten naar andere clubs doorverwijzen omdat we geen valkuil hebben. Gelukkig zijn we financieel gezond en kunnen we zelf materialen kopen, maar eigenlijk is het voor de rest diep triest."

Basis
Als drie-eenheid hoopt ‘Samen Turnen Bommelerwaard’ meer slagkracht te hebben richting de beide gemeenten. "De gemeentes willen net als wij dat alle kinderen kunnen sporten. Gymmen is daar de basis van vanaf het jonge kind. Als je elkaar kan ondersteunen is dat voor iedere vereniging mooi meegenomen”, besluit Isla hoopvol.

Tags

samen turnen Bommelerwaard,SV Hamarithi,GTV Argos,GTV Ammerzoden