bird
woensdag 01 mei | 23.22 uur

Voorbereidende werkzaamheden verlenging Maas-Waalweg van start

22-10-2021 16:15
uur
Door: Martin van Hemert
Schermafbeelding 2021-10-22 om 13.54.14-1
• Foto: Google Streetview

Voorbereidende werkzaamheden verlenging Maas-Waalweg van start

BOMMELERWAARD – De voorbereidende werkzaamheden voor het verlengen van de Maas-Waalweg zijn deze week van start gegaan. Tot en met vrijdag 29 oktober kan dit tot lichte geluids- en verkeershinder leiden.

De voorbereidende werkzaamheden zijn volgens de gemeente Zaltbommel nodig om ruimte te creëren voor de aanleg van de lang gekoesterde wens voor de nieuwe weg. Deze werkzaamheden bestaan uit het verleggen van kabels en leidingen en het verwijderen van een aantal noodzakelijke bomen.

Compenseren
Het gaat hierbij om bomen aan de Molenachterdijk, de weg over de Ezelaar en op de kruising Delwijnsestraat en Maas-Waalweg. Voor deze bomen is een vergunning aangevraagd bij de Provincie Gelderland, volgens de Wet Natuurbescherming (de Boswet). Om dit te compenseren worden weer nieuwe bomen aangeplant langs de nieuwe weg.

Leefbaarheid
Met het doortrekken van de Maas-Waalweg tot aan de Molenachterdijk (N832) komt een route beschikbaar voor gemotoriseerd verkeer in de omgeving van Nederhemert, Kerkwijk en Well. Dit komt de leefbaarheid van de dorpen Wellseind en Delwijnen ten goede, meent de gemeente Zaltbommel. “Verder vergroot het de veiligheid van het fietsverkeer (vooral schooljeugd) doordat er minder verkeer over de huidige (dijk)routes rijdt. In combinatie met de Achterdijk die opnieuw is ingericht, ontstaat voor het zuidwestelijke deel van de Bommelerwaard een goede ontsluitingsweg van en naar de A2.”

Aantrekkelijker
Ingenieursbureau Antea heeft onderzoek gedaan naar hoe de Maas-Waalweg het best verlengd kan worden. Hier kwamen verschillende varianten uit. Al op 18 april 2013 stelden de gemeenteraden van gemeente Zaltbommel en Maasdriel de zogeheten zuidelijke variant vast. Deze heeft minder bochten en is korter dan de noordelijke variant en is daardoor verkeerskundig aantrekkelijker. Daarnaast loopt de zuidelijke variant over minder verschillende percelen, waardoor de weg beter in de omgeving past. 

Tags

Maas-Waalweg