bird
donderdag 28 maart | 23.34 uur

Voetbalclubs: 'Niet douchen? Dat kunnen we niet maken'

29-09-2022 09:08
uur
douche
'Douchen hoort nu eenmaal bij voetbal', zegt de voorzitter van Nivo Sparta. (Foto: Adobe Stock)

BOMMELERWAARD - De energiekosten rijzen de pan uit en dat wordt ook gevoeld bij voetbalclubs. Sommige clubs nemen noodgedwongen drastische besluiten: niet meer douchen na de training, de cv niet hoger dan 18 graden en korter trainen zodat de veldverlichting eerder uit kan. Een rondje langs vier willekeurig uitgekozen clubs in de regio (twee zaterdag- en twee zondagclubs).

"De kosten zullen inderdaad flink zijn. Maar wij laten de kraan voorlopig gewoon open”, steekt Nivo Sparta-voorzitter Hans van den Bighelaar van wal. "Douchen hoort nu eenmaal bij voetbal. Zo lang wij het kunnen dragen, kan er dan ook bij ons op het complex gedoucht worden. Natuurlijk vragen wij wel om beperkt te douchen." Nivo Sparta neemt in Zaltbommel een belangrijke plaats in op sportgebied en wil dat verantwoord blijven doen. "Wij hebben een sociale functie - ook voor minderheden - en die functie willen we zo goed mogelijk blijven vervullen”, vervolgt Van den Bighelaar. De Zaltbommelse club doet zelf al lange tijd aan verduurzaming waardoor de kosten al gedrukt worden. Op het clubhuis zijn zonnepanelen aangebracht en alle verlichting is voorzien van zuinige LED-lampen. De kosten worden daarmee al flink teruggedrongen. "Door de zonnepanelen leveren we nu ook nog terug. Echter, dat kan in de toekomst als de teruglevering afgeschaft wordt wel een probleem opleveren", vult Van den Bighelaar aan. "Dan moeten we de zaken misschien ook opnieuw gaan bekijken.” 

DSC Kerkdriel
Bij DSC in Kerkdriel houden ze de situatie nauwlettend in de gaten, vertelt voorzitter Arnold Verbeek. "Wij zijn al lang bezig om onze verouderde accommodatie te verduurzamen”, opent de preses wijzend op de aangebrachte 110 zonnepanelen die al een paar jaar op het dak liggen. "Wij proberen in principe zo lang mogelijk het douchen te blijven aanbieden: zowel voor de eigen spelers als voor de spelers van de bezoekende clubs." Om de vinger aan de pols te houden, zal het punt van energiekosten tijdens de periodieke bestuursvergaderingen wel telkens op de agenda staan, onderstreept hij. "Ook met het verduurzamen zullen we doorgaan. Proberen telkens slimme dingen te ontwikkelen."

HRC'14 Hurwenen/Rossum
HRC'14, de fusieclub uit Hurwenen en Rossum, hoeft ook nog geen maatregelen te treffen. HRC'14 zit momenteel nog in een soort luxe-positie, zegt voorzitter Anton van Doorn. "We hebben nog tot 1 januari een voordelig contract. Dus dit jaar zitten we nog goed. Daarna weten we het natuurlijk nog niet”, aldus Van Doorn. "Aan het eind van het jaar moeten we goed kijken hoe we het dan gaan oplossen. Misschien zijn de nieuwe tarieven dan wat gunstiger. We betalen nu tussen de 11 en 12 mille per jaar aan energiekosten. Met de huidige tarieven zouden we dan in de nieuwe situatie op het dubbele uit komen, hebben we al uitgerekend. Dan zullen we de zaken inderdaad opnieuw tegen het licht moeten houden en een besluit moeten nemen hoe we dat gaan invullen."

Roda Boys Aalst
Roda Boys, dat eveneens zonnepanelen op het dak heeft geïnstalleerd, treft ook geen bijzondere maatregelen. "Niet douchen? Ik vind dat we dit niet kunnen maken. Ook zeer klantonvriendelijk”, zegt voorzitter Peter van Driel. "Wij hebben toch een maatschappelijke functie. Wij gaan vooralsnog op de oude voet verder. Onze leden zullen er ook geen misbruik van maken, denk ik.” Voorlopig ook in Aalst dus geen wijziging van het beleid. "Dat bijvoorbeeld onze klassegenoot Tricht de douchekraan dicht heeft gedraaid, heeft misschien toch te maken met het maken van een statement”, besluit Van Driel.

Marry Bouman

Tags

energierekening voetbalclubs