bird
vrijdag 26 april | 01.15 uur

Veteranendag in Huis Brakel met plaatsing herinneringsbord

23-06-2022 11:34
uur
huisbrakel
De Bommelerwaardse Veteranendag wordt gehouden in Huis Brakel. (foto: Bommelerwaardgids)

BRAKEL – In Huis Brakel wordt vrijdag 24 juni de Bommelerwaardse Veteranendag gehouden. Aansluitend wordt een herinneringsbord onthuld ter nagedachtenis aan een gecrashte Spitfire piloot op 17 april 1945.

De onthulling van het bord wordt gedaan door nabestaanden van de piloot.

De bijeenkomst begint om 14:00 uur. Alle Bommelerwaardse veteranen, in en uit dienst, zijn uitgenodigd in Huis Brakel. Na ontvangst geeft Koos Tromp een lezing over Marinus Aart ‘Rex’ Rackwitz. Rex overleefde de crash nadat hij door toegesnelde omstanders uit de cockpit van het brandende toestel werd bevrijd.

Beschietingen
De oorzaak van de crash was vermoedelijk het verlies van motorkoelvloeistof na beschietingen door Duits afweergeschut.

Harde landing
De motor vloog in brand en er moest snel gehandeld worden. Rackwitz had in de vlucht al geprobeerd het dak van de cockpit open te schuiven om eruit te springen, maar kreeg dat niet voor elkaar. Na een harde landing op de uiterwaard net voorbij de Meidam werd hij bevrijd.

Krijgsgevangen
De gewonde piloot werd al snel krijgsgevangen gemaakt door de Duisters en in de nabijgelegen Nederlands Hervormde Pastorie snel opgelapt. Nog dezelfde avond werd hij met een scheepje van het Rode Kruis verplaatst naar het Duitse ‘feldlazerett’ in Rotterdam, het voormalige Diaconessenziekenhuis. Daar verbleef hij tot hij genezen was. Hij werd na de bevrijding uit het ziekenhuis ontslagen.

Koos Tromp uit Poederoijen heeft samen met Piet Stoel uit Zuilichem onderzoek gedaan naar het voorval. Zij zijn ook de initiatiefnemers voor de productie en plaatsing van het herinneringsbord. Het is het tweede bord in een reeks van veertien borden in de gemeente Zaltbommel.

Het eerste bord werd geplaatst in Zuilichem, op Bevrijdingsdag dit jaar.

Tags

bommelerwaardse veteranendag,koos tromp,piet stoel