bird
vrijdag 29 maart | 06.59 uur

Verplichte coronacheck geeft in eerste twee weken weinig problemen

11-10-2021 14:49
uur
Door: Martin van Hemert
081021_vvAlem-1
• Tijdens het jubileumfeest van VV Alem moesten aanwezigen een geldig coronatoegangsbewijs tonen. Foto: Piet van Boxtel

BOMMELERWAARD - De verplichte coronacheck bij klanten lijkt de eerste twee weken in de Bommelerwaard weinig problemen te hebben opgeleverd. Dat blijkt uit een rondgang.

Eén van de organisaties in de regio die een dag na de invoering van het verplichte coronatoegangsbewijs al direct een vuurproef moest zien te doorstaan, was VV Alem. De voetbalvereniging vierde op zondag 26 september namelijk haar negentigjarig jubileum met een feestavond.

Volgens voorzitter Tonny van Lent werden de feestgangers allemaal op hun QR-code gecontroleerd. "Er waren één of twee spelers en een trainer die geen geldig bewijs hadden. Zij mochten 's middags wel voetballen, maar zijn na de wedstrijd meteen de dijk op gestuurd. Dat is een vreemde situatie; we zijn bij Alem gewend dat iedereen het terrein op mag en kan doen en laten wat-ie wil en nu is er toch een vorm van strenge controle", stelt Van Lent, die desalniettemin positief gestemd is over de eerste twee weken met de coronacheck: "We zagen er tegenop, maar vinden het eigenlijk wel meevallen."

Keihard en consequent
Ook het bestuur en de beheerder van het recentelijk heropende dorpshuis 'Ons Huis' in Well zeggen streng te controleren op het coronatoegangsbewijs, bij bezoekers die een consumptie willen afnemen. "Daar zijn we keihard en consequent in, want op het moment dat handhaving bij ons binnenstapt, wensen we dat niet ‘het dorpshuis in Well overtreedt de regels' in de krant komt te staan. En dan zijn er mensen die niet naar binnen mogen en zeggen dat het op andere plaatsen niet hoeft, maar daar hebben wij niks mee te maken. Dit zijn bij ons de regels, basta."

Wisselende reacties
Tenslotte Christian Stundebeek, de bedrijfsleider van De Republiek, een bar in de binnenstad van Zaltbommel. "We zijn flink gaan controleren, want we hebben geen zin in 'gezeik'. De reacties zijn heel wisselend", aldus Stundebeek, die meer problemen heeft met een andere maatregel; de sluitingstijd van 0:00 uur: "We zijn een bar die normaal gesproken floreert tussen 22:00 en 02:00 uur. De jongeren blijven nu massaal thuis of hebben bij iemand thuis zelf een bar gebouwd. Zo wordt het er niet gezelliger op." 

Reactie gemeenten: 'Niet één boete opgelegd'

Er is sinds 25 september in de Bommelerwaard nog geen enkele boete opgelegd aan ondernemers of organisaties die de coronamaatregelen niet of niet voldoende naleven.

Sterker nog; er is zelfs geen enkele waarschuwing afgegeven. Dat laten de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel desgevraagd weten. Die boodschap is in overeenstemming met de reacties uit de rondgang die de redactie van de Bommelerwaardgids deed.

De gemeente Zaltbommel is naar eigen zeggen op dezelfde manier blijven handhaven. "Dus: reguliere controles die op structurele en incidentele wijze plaatsvinden en steekproefsgewijze controles, evenals het repressief optreden bij excessen. Hiervoor is gekozen omdat we rekenen op de eigen verantwoordelijkheid van de inwoners en ondernemers."

Dat onderschrijft de gemeente Maasdriel: "We rekenen net als tijdens voorgaande maanden op de eigen verantwoordelijkheid van onze ondernemers en inwoners om zich aan de coronamaatregelen te houden."

Tags

coronacheck,coronamaatregelen