bird
donderdag 25 april | 00.27 uur

Vereniging: 'Buitenstad beïnvloedt waterstand Waal'

10-08-2020 10:15
uur
Door: Britta Alink
buitenstadklein-2
• Langs de Waal komt onder andere een toren van negen verdiepingen. (Foto: Bureau van den Oever)

ZALTBOMMEL - Vereniging Vestingstad Zaltbommel heeft deze week een brief gestuurd naar gemeentes langs de Waal om ze te waarschuwen voor de mogelijke gevolgen van de bouw van Buitenstad Zaltbommel.

De Buitenstad is een nieuwe woonwijk, die gebouwd gaat worden achter de Albert Heijn, grenzend aan de Waal.

In het plan staan ongeveer driehonderd woningen ingetekend, waaronder veel appartementen.

Waterstanden
De nieuwe wijk wordt buitendijks gebouwd op massieve sokkels, die iets verder de rivier in zullen steken dan nu het geval is. "En dat gaat voor problemen zorgen", verwachten Paul Burgers en Ad Schalkx van Vereniging Vestingstad. In een brief naar alle gemeenten langs de Waal, tussen Zaltbommel en Nijmegen schrijven ze: "Het bouwplan van projectontwikkelaar Waalbommel ligt in het winterbed van de rivier en een deel maakt de kleine hoogwaterdoorsnede nog kleiner. Dat heeft invloed op de waterstanden van de rivier in oostelijke richting. Zeer waarschijnlijk zullen de waterstanden hoger worden. Welke consequenties dat heeft voor o.a. de dijken langs de Waal is nog niet bekend, maar het lijkt waarschijnlijk dat de dijken tussen Zaltbommel en Nijmegen moeten worden aangepast. Ook misschien wel in uw gemeente."

Kolossaal
Het tweetal maakt zich samen met nog zo'n zestig Bommelaren en medeverenigingsleden niet alleen zorgen over de gevolgen voor de waterstand. Ze vinden de gepresenteerde ontwerpen van de woonwijk te kolossaal en te massief. "Een toren van negen verdiepingen past niet in Zaltbommel", vinden de bezorgde inwoners.

Uniek
Het hele ontwerp past volgens de twee woordvoerders van de vereniging niet in Zaltbommel. "De binnenstad is uniek, met looplijnen dwars door de stad", legt Ad uit. "Als je van bijvoorbeeld de Bosschepoort de stad in loopt, zie je dat de bebouwing steeds een beetje hoger wordt, pyramide-achtig. Je wordt als het ware het centrum van de stad ingetrokken. Ieder dak in de binnenstad is anders, uniek. En dat maakt de bewoners van die stad ook uniek. Het ontwerp van de Buitenstad is totaal het tegenovergestelde."

Fijne woonwijk
Volgens Paul staat het ontwerp haaks op de filosofie van de binnenstad. "Terwijl je het in de Waluwe bijvoorbeeld wel herkent", zegt hij. "Daar heb je mooie zichtlijnen, die uitkomen op het Parkeiland. Daarom is dat een fijne woonwijk."

Informeren
Een fijne woonwijk wordt de Buitenstad volgens de Vereniging Vestingstad beslist niet als de plannen niet veranderen. Via facebook probeert de vereniging de inwoners van Zaltbommel zo veel mogelijk te informeren. "Veel mensen schrikken van de massaliteit van het plan", zeggen Ad en Paul. Het voorontwerp bestemmingsplan ligt tot 17 september ter inzage. "Dit is het moment om zienswijzen in te dienen", benadrukt de vereniging.

Inloopavond
Op 25 augustus van 16:30 tot 19:30 uur is er een inloopavond over de Buitenstad in het Gemeentekantoor aan de Hogeweg. In verband met de coronamaatregelen moeten belangstellenden zich vooraf aanmelden. Dat kan via: jrooijens@zaltbommel.nl o.v.v. Inloopavond Buitensstad.

Reactie van wethouder
Volgens wethouder Willem Posthouwer hoeven gemeenten aan de Waal zich geen zorgen te maken over de dijken. "De ontwikkeling van de Buitenstad heeft, gezien de huidige hoogteligging, de reeds aanwezige bebouwing en de ligging in de stroomschaduw van de stad Zaltbommel, geen invloed op de reguliere waterstanden in de Waal. Binnen de Structuurvisie Waalweelde West van de Provincie Gelderland is de ontwikkeling van de Buitenstad expliciet meegenomen. Verder wordt er ten gevolge van deze ontwikkeling geen extra ruimte aan het rivierbed onttrokken."

 

 

Tags

vereniging vestingstad zaltbommel,buitenstad zaltbommel,paul burgers,ad schalkx