bird
woensdag 12 augustus | 17.25 uur

Van Maaren gaat in gesprek over kleur van Pieten

09-07-2020 23:55
uur
Door: Britta Alink
zwartepiet-2
Foto: Adobe Stock

ZALTBOMMEL – Burgemeester Pieter van Maaren gaat met de Sinterklaascomités in gesprek over de kleur van de Pieten tijdens de intochten in de gemeente Zaltbommel.

Dat beloofde hij donderdagavond aan de gemeenteraad. Hij reageerde op een motie over dit onderwerp, die was ingediend door PvdA/GroenLinks, SP, D66 en CDA.

Diversiteit
Zij riepen het college op om in gesprek te gaan met Sinterklaascomités en een diversiteit aan ouders, zodat ‘alle kinderen en ouders, ongeacht afkomst en achtergrond, zich zoveel mogelijk kunnen herkennen en op hun gemak voelen bij de Sinterklaasviering in Zaltbommel en de omliggende dorpen.’

Breed volksfeest
“Het Sinterklaasfeest moet een breed volksfeest zijn”, aldus Van Maaren. “Ik heb daar vorig jaar ook al over gesproken met verschillende comités en zal dat dit najaar ook weer doen.”

Ontmoetingen
Fractievoorzitter Nico van Wijk van PvdA/GroenLinks drong erop aan dat de gemeente de discussie over het onderwerp op gang gaat brengen, door ontmoetingen en gesprekken te organiseren.

Natuurlijke wijze
Daar zag Van Maaren niks in. “Ik ben daar huiverig voor”, zei hij. “Ik wil niet dat de discussie gaat leiden tot verharding, daarom wil ik geen bijeenkomsten organiseren om het over de kleur van de Pieten te hebben. Ik wil dat veranderingen op natuurlijke wijze tot stand gaan komen.”

Burgervader
Van Wijk was het het niet met hem eens: “Ik vraag u om uw rol als burgervader te pakken en dit gesprek te entameren.”

Te afwachtend
Ook fractievoorzitter Martijn Stoutjesdijk van de SP vond de houding van de burgemeester ‘te afwachtend’: “We kunnen als gemeente actief het gesprek aangaan met de comités. Ik hoor bij de burgemeester de angst dat dialoog zou kunnen leiden tot escalatie. Maar we moeten ons niet laten afschrikken bij het idee om een discussie op gang te krijgen.”

Andere gemeenten
Van Maaren hield voet bij stuk. “Ik ga de gesprekken aan”, benadrukte hij. “Maar ik kies zelf op welke momenten en op welke manier dat gebeurt.” Hij gaf ook aan goed te gaan kijken hoe andere gemeenten in het land het onderwerp hebben aangepakt en beloofde de raad ruim voor de intocht van Sinterklaas te informeren over de stand van zaken.

De motie van de vier oppositiepartijen werd verworpen, maar Nico van Wijk was toch niet ontevreden: “Ik ben blij dat de burgemeester naar ons heeft geluisterd en de gesprekken aangaat.”

Britta Alink

Tags

sinterklaas zaltbommel,kleur pieten intocht zaltbommel,pieten zaltbommel

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie

zakelijk-leasen-2