bird
vrijdag 19 april | 21.10 uur

Van hotel naar dorpshuis, school en café tot tapas-restaurant: 'De Kroon' wordt 'Gossimijne'

13-10-2021 15:26
uur
Door: Gerrit Verkuil
131021_kroon1-1
• ‘De Kroon’ tijdens de onlangs ingrijpende verbouwing. Foto: Driels Museum

KERKDRIEL - Half december komt er in het voormalige gebouw ‘De Kroon’ aan het Mgr. Zwijsenplein een vestiging van restaurant ‘Gossimijne’. Gerrit Verkuil dook in de geschiedenis van het prachtige pand.

'Gossimijne' is oorspronkelijk een tapas-keten, waar niet de traditionele Spaanse tapas maar originele Gossimijne-gerechtjes als tapas geserveerd worden. Men kan er ook genieten van een zeer gevarieerd á la carte-aanbod.

‘Gossimijne’ werd in 1998 opgericht en realiseerde in de loop der jaren etablissementen in Horst, Uden, Meijel, Veghel, Venray en komt nu dus ook naar Kerkdriel. De bestaande ijssalon komt te vervallen. Deze ruimte komt bij het restaurant met daarin circa 120 zitplaatsen.

Herberg
‘De Kroon’ werd tussen 1863 en 1867 in opdracht van W. Vissers, de eigenaar van de iets verder op de hoek van de Kerkstraat en het Mgr. Zwijsenplein gelegen herberg ‘De Engel’, gebouwd als hotel. Die bestemming heeft het waarschijnlijk nooit gehad. Alhoewel, in een oproep van notaris Kolfschoten staat dat er op 23 februari in Hotel ‘De Kroon’ bij inzet en afslag een perceel weiland verkocht zou worden.

In 1905 is het pand gekocht door de aan de R.K. kerk gelieerde ‘St. Paulusvereniging’. Onder de naam ‘R.K. Volksbond’ kreeg het gebouw toen als het ware een dorpshuisfunctie. De eerste uitbater was Lamert Fliervoet.
Een paar jaar eerder, in 1902, leek het erop dat het postkantoor er in zou komen. Dat ging echter niet door omdat het ”wegens de slechte constructie van het gebouw” daarvoor niet geschikt bleek te zijn.
Eén van de eerste verenigingen die er gebruik van maakte was de harmonie ‘Semper Crescendo’.

Mandenindustrie
Een bijzondere gebruiker was ongetwijfeld de ‘Drielse Rietvlechtschool’ (1913-1938). Rond 1900 was het vlechten van manden in Kerkdriel een veel voorkomend beroep. Er waren een paar grote mandenmakerijen maar de meeste mandenmakers werkten thuis voor eigen rekening. Om de mandenindustrie een bredere basis te geven werd op 14 april 1913 de vakschool in de bovenzaal van ‘De Kroon’ in gebruik genomen.

(Tekst loopt door onder de foto's)

Toen de katholieke kerk in april 1945 was verwoest werd er in ‘De Kroon' een noodkerk ingericht. Tevens was er toen tijdelijk een aantal klassen van de lagere school ondergebracht. De inmiddels al lang niet meer bestaande land- en tuinbouwschool en de huishoudschool van de NCB zijn ook in ‘De Kroon' begonnen. De land- en tuinbouwschool verhuisde later naar ‘De Piepelenberg'.

Ingrijpende verbouwing
In 1969 begon de familie Van Heijningen in ‘De Kroon’ een café met ‘Soos 05’. Deze werd opgericht door de jeugdcarnavalsvereniging ‘De Piepelenbergers’. Pater Piet van het Walderveen was daarvan de drijvende kracht. De naam van de jeugdsoos was snel geboren. Er was in ‘De Kroon’ een vijftigjarige bruiloft geweest. De cijfers daarvan lagen er nog.

Deze werden simpelweg omgedraaid en zodoende kreeg de soos als naam ‘Soos Zero Vijf’. Vier jaar later had er een ingrijpende verbouwing plaats. Er kwam toen onder andere een grote zaal bij die zeer geschikt was voor bruiloften, kermis, evenementen en optredens. Door de aanwezigheid van verplaatsbare tussenwanden konden zowel grote als kleine ruimten gecreëerd worden.

Gedurende tal van jaren genoten er veel jongelui uit Driel en verre omgeving van sfeervolle disco-avonden. Daar bleef het echter niet bij. Heel wat oudere Drielenaren en streekgenoten herinneren zich ongetwijfeld nog de optredens van bekende Nederlandse artiesten en live-orkesten. Om er enkele te noemen die veel publiek trokken: Sugar Lee Hooper, Guus Meeuwis, Gerard Joling en Corry Konings.

Gerrit Verkuil

Tags