bird
donderdag 11 augustus | 01.49 uur

Van eenvoudig zakje zaagsel naar exotische paddenstoel

04-08-2022 10:09
uur
Door: Britta Alink
cnc
Maarten Reuken (l) en Willem van Hassel in een van de 'doorgroeicellen'. (Foto: Marijke Verhoef/Bommelerwaardgids)

HEEREWAARDEN - Sinds begin dit jaar heeft de voormalige plasticfabriek aan de Hogewaard in Heerewaarden een nieuwe bewoner: 'CNC Exotic Mushrooms'. Bij dit bedrijf, dat ruim twintig jaar geleden in Hedel is opgericht, wordt de basis gelegd voor de teelt van exotische paddenstoelen.

Na een voorbereidingstijd van ongeveer een jaar is een deel van de productie in Hedel nu overgebracht naar Heerewaarden. Aanleiding om te verhuizen is dat het bedrijf aan de Ammerzodenseweg behoorlijk uit zijn jasje is gegroeid. "We hebben de ambitie om de meest moderne houtsubstraat-fabriek van Europa te worden", zeggen Sitemanager Maarten Reuken en Business unit manager Willem van Hassel. Willem is een neef van Exotic Mushrooms-oprichter Bert Rademakers en zo'n beetje opgegroeid tussen de paddenstoelen. Ook andere familieleden van de oprichter zijn werkzaam bij het bedrijf, dat sinds 2004 onderdeel is van CNC Grondstoffen, een van de grootste leveranciers van compost voor de teelt van champignons, waar in totaal maar liefst 350 mensen werken.

Shiitake
In de fabriek in Heerewaarden worden substraten oftewel voedingsbodems gemaakt waar paddenstoelen zoals Shiitake, Pom Pom blanc, Koningsoesterzwam en Nameco op kunnen groeien. Eigenlijk alle soorten behalve de bekende witte en kastanjechampignons. Die laatste twee soorten groeien op stro en paardenmest. De paddenstoelen van CNC Exotic Mushrooms groeien op hout, boomstammetjes zoals in het bos.

Substraatblok
De productie in Heerewaarden begint met het verwerken van restproducten uit de houtzagerij. Daarvan wordt volgens een vaste procedure een substraatblok gemaakt, dat er uitziet als een eenvoudig zakje zaagsel. De substraatpakketten worden gemaakt door het houtzaagsel te verhitten, waardoor ongewenste schimmels en bacteriën worden gedood. Vervolgens wordt het zaagsel geënt met broed (de ‘schimmelzaden’) en groeit het mycelium (de schimmeldraden) door de pakketten. Het blok kan daarna tien weken doorgroeien in de doorgroeicellen.

Heel Europa
Afhankelijk van het type paddenstoel zijn de substraatpakketten na twee tot drie maanden teeltklaar. Daarna zijn ze klaar om naar telers in heel Europa vervoerd te worden. "Je kunt het vergelijken met het vegetatieve deel", legt Willem uit. "Wij doen hier wat in de zomer normaal gesproken in het bos vanzelf gebeurt. Daarna volgt bij de teler de herfst waarin hij de paddenstoelen lekker laat groeien in het juiste klimaat. Dat levert uiteindelijk biologisch gecertificeerde paddenstoelen op."

Duurzaam
Maarten Reuken is nog maar net begonnen bij CNC, nadat hij zo'n vijfentwintig jaar ervaring heeft bij verschillende voedselproducenten. "Wat me hier vooral aanspreekt is de duurzame manier van werken", zegt hij. "We werken met high care in clean rooms met de nieuwste technologieën. Duurzamer dan dit kun je niet produceren. Het eindproduct dat bij de teler vandaan komt, zoals de Koningsoesterzwam, is het meest geschikt als vleesvervanger."

Cleanrooms
Op dit moment is de productie van de substraten in volle gang. In de loop van het jaar wordt de hoeveelheid steeds verder opgevoerd totdat alle hallen van het complex in gebruik zijn. Naar verwachting zijn alle bedrijfsactiviteiten eind volgend jaar overgeheveld naar Heerewaarden en kunnen de deuren van het bedrijfspand in Hedel dicht. Daar zijn niet alleen machines voor nodig maar ook mensen. "Wij leiden onze medewerkers zelf op zodat ze in de cleanrooms aan de slag kunnen", licht Maarten toe. "Iedereen moet hier heel schoon en gestructureerd kunnen werken, de kleinste bacterie kan van invloed zijn op de kwaliteit van het substraat. Het werk is overigens fysiek niet zo zwaar, het proces is voornamelijk computergestuurd, mechanisch met hulpsystemen."

Operatiekamer
Volgens Maarten en Willem kun je het werk in de 'cleanrooms' vergelijken met werken in een operatiekamer. "Steriel en hygiënisch", benadrukt Willem. Maar hij heeft ook een eenvoudiger voorbeeld: "Als ik een boterham op tafel laat liggen, zie je er binnen twee dagen schimmelplekjes op zitten. Dat risico loop je bij ons proces ook. We moeten dus heel gestructureerd en heel schoon werken om de topkwaliteit te kunnen blijven leveren."

Vacatures
Bij CNC Exotic Mushrooms werken momenteel rond de veertig mensen en er staan verschillende vacatures open. "We zijn dan ook op zoek naar mannen en vrouwen in de regio, die door ons opgeleid willen worden en die het leuk vinden om de weg naar groei van ons bedrijf met ons mee te bewandelen", zegt Willem. "We zijn door het Financieel Dagblad al tien keer uitgeroepen tot FD Gazelle, een van de snelst groeiende bedrijven van Nederland. Daar zijn we heel trots op."

Britta Alink

 

Tags

cnc exotic mushrooms,maarten reuken,willem van hassel