bird
donderdag 25 april | 07.50 uur

Tuinderij Geworteld maakt Bruchem een stuk duurzamer

29-03-2021 09:20
uur
Door: Dominik Morawiak
ilsiv-1
• Elisiv Lindroth (41) verhuisde vorig jaar met haar gezin vanuit Zweden naar Bruchem. (Foto: Koenvandenput)

BRUCHEM - Paarse broccoli, gele boontjes of tomaten met een heel dunne schil: zulke producten kom je niet snel tegen in de supermarkt. Binnenkort vind je ze wel in Bruchem. Elisiv Lindroth (41) is samen met haar gezin de biologische Tuinderij Geworteld aan het opstarten.

Ze wil op deze manier bijdragen aan de verduurzaming van de omgeving: “De liefde voor groente en lokaal eten deel ik graag met andere mensen.”

Elisiv is half-Zweeds en ze heeft de laatste jaren met haar gezin in het noorden van haar geboorteland gewoond. “We hadden daar een boerderij en ik begon met groente verbouwen. Toen proefde ik hoe lekker spinazie of wortels van het land kunnen zijn. Er zit veel meer smaak aan dan in de winkel”, vertelt Elisiv. “Vanaf dat moment ging ik steeds kritischer nadenken over de afstand die het eten aflegt, bijvoorbeeld hoeveel grondstoffen er nodig zijn om bonen uit Brazilië naar Nederland te brengen.”

Snel verliefd
Het afgelopen jaar besloot het gezin terug te keren naar Nederland. Elisiv wist een ding zeker: ze wil hier een echte biologische tuinderij beginnen. De boerderij aan de Krangstraat in Bruchem werd al snel liefde op het eerste gezicht: “Er staat hier een heel mooie kas, een van de oudste in de Bommelerwaard. De waterpomp is al aangelegd, de zon komt goed door en de bomen beschermen tegen de wind. En de locatie is heel praktisch: verschillende scholen zijn op fietsafstand en Zaltbommel zelf is een heel leuk stadje.”

Zelfplukabonnement
Op het stuk land van bijna een hectare gaat ze van alles telen: groente, fruit, kruiden en snijbloemen. Het wordt ook haar fulltime baan. “In Zweden verkocht ik alles wat ik verbouwde. Het is geen hoog loon maar wel genoeg om ervan rond te komen.” Elisiv wil met restaurants in de buurt gaan samenwerken en ze gaat zelfplukabonnementen aanbieden. “Met zo’n abonnement kun je vanaf eind april tot december elke week langskomen om een ruime hoeveelheid groente naar keuze te plukken.”

Lokaal = duurzaam
Door alles op lokaal niveau te houden wil ze bijdragen aan een duurzame omgeving. “Ons voedselsysteem staat op een knelpunt en we moeten uitzoeken hoe we duurzamer met eten om kunnen gaan. Ik zie een toekomst met veel meer kleinschalige boerderijen en tuinderijen. De korte kringloop is beter voor het milieu en maakt de lokale economie veel sterker.”

Wil je meer weten over Tuinderij Geworteld of wil je je alvast aanmelden voor een zelfplukabonnement? Meer informatie vind je op de website www.tuinderijgeworteld.nl

 

Door Dominik Morawiak

Tags

tuinderij geworteld,elisiv lindroth