bird
vrijdag 29 maart | 11.02 uur

Tour de Waal op 5 mei weer in Zaltbommel

03-05-2023 09:56
uur
Door: Britta Alink
030523_tourdewaal-vrijheid-LR
Foto: aangeleverd

ZALTBOMMEL - Aan de Waalkade en in de binnenstad van Zaltbommel is vrijdag 5 mei weer van alles te doen tijdens de Tour de Waal.

In de uiterwaarden staat een compleet Tweede Wereldoorlog legertentenkamp met alles erop en eraan. Bezoekers kunnen er onder andere een broodje hamburger en een American hotdog halen in de veldkeuken. De 'Candybomber' zal met zijn parachute een precisielanding uitvoeren en daarna snoep uitdelen.

Broodjes droppen

Ook het vertrouwde broodjes droppen vanuit het vliegtuig staat weer op het programma. Scouting Zaltbommel bouwt een pionierstoren. Kinderen kunnen een rondje maken op de stormbaan en marshmallows roosteren op het vrijheidsvuur. De gezellige markt is dit jaar in de Waterstraat.

Mijnenveger

In de haven ligt een echte mijnenveger, waar iedereen een kijkje kan nemen. De 35 're-enactors' van de Pontoongroup 40-45 proberen de Waal over te steken in hun roeiboten.

Poëzie

Ook de liefhebbers van poëzie en kunst komen ruimschoots aan hun trekken. Op verschillende plaatsen langs de Waal dragen dichters hun werk voor. Om 16:30 uur is de Grande Finale in Zaltbommel, dit jaar onder andere met Thom Ummels.

Houten letters

In de uiterwaarden staan megagrote houten letters, die samen het woord 'Vrijheid' vormen. Bezoekers kunnen de witte borden beschilderen met vrolijke kleuren. Kinderen kunnen hun teddybeer of knuffel een echte parachutesprong laten maken.

Historische militaire voertuigen

In het hele Rivierenland rijden drie colonnes met historische militaire voertuigen. Eén van de colonnes start bij Slot Loevestein en eindigt in Zaltbommel na een rit langs de verschillende dorpen aan de Waal. De andere twee colonnes starten in Tiel. In de loop van de middag arriveren de voertuigen in Zaltbommel, waar ze een tijdje blijven staan en van dichtbij te bewonderen zijn.

Fietsroutes

Ook de fietsroutes ontbreken niet dit jaar. Tussen Varik en Heerewaarden varen op 5 mei twee pontjes om alle fietsers over te zetten. Fietsers kunnen meedoen aan een fotowedstrijd op social media met de hashtag #tourdewaal.

‘Vrijheid is meer dan geen oorlog’

Voorzitter Gerard Nieuwenhuis: “Met Tour de Waal vieren we dat we in vrijheid leven. Als vertrekpunt nemen we het herdenken van de Tweede Wereldoorlog. We verbinden die met eigentijdse, culturele activiteiten om het belang van leven in vrijheid en het beleven van die vrijheid over het voetlicht te brengen. Kinderen brengen dat in onze Vrijheidskrant heel mooi onder woorden. ‘Vrijheid is meer dan geen oorlog’.”

Festiviteiten Tiel

In Tiel is het ook op meerdere plekken feest op Bevrijdingsdag. Bij Zinder is er kunst, muziek en lekkere wereldhapjes. Hier vertrekken de colonnes en is er een expositie van de geestelijk moeder van Tour de Waal, Joyce Bloem. De spectaculaire broodjesdropping vindt plaats tussen 12:45 en 13:30 uur. De hele middag is er een kunstmarkt in het centrum en in het Flipje-museum is het WO-II informatiecentrum geopend. 

Locatie Heesselt

In en rond het Heesseltse kerkje is er de hele dag actie. Tieners zijn er bezig met theater en er valt een door kinderen gemaakte podcast te beluisteren. Bezoekers kunnen de middeleeuwse duiventoren beklimmen. Er is muziek en er zijn bevrijdingsbroodjes. Ook stopt er rond het middaguur een stoet met oldtimers uit de oorlog. En er is ‘vrijheidskunst’ om deze dag nog mooier te maken. 

Locatie Varik

In het Veerhuis Varik wordt voor een positieve insteek gekozen. Je kunt zelf de wereldvrede regelen aan de vredestafel. Er is veel muziek, poëzie en kunst. Kom zeker ook kijken naar de ‘wereldwandelaarster’.

Poëzietour de Waal 2023

Dit jaar is er voor de negende keer een “Poëzie Tour de Waal”, een tour met dichters langs de Waal. Het tourschema van de dichters is als volgt:13.15: Kerkje Heesselt, 13.30: Tiel (Zinder), 14.45: Varik Veerhuis, 15.00: Slot Loevestein en om 16.30 uur is de Grande Finale in  Zaltbommel aan de Waalkade. De dichtersgroep bestaat dit jaar uit Thom Ummels, Marinda Pieron, Inge van Wijgerden, Leo van der Laan en Marcel Vaandrager.

Breed programma

Tour de Waal is een feest voor jong en oud. “We hebben een heel breed programma,” zegt de voorzitter hierover. “Voor de kinderen organiseren we allerlei gepaste activiteiten. Met de colonnes oude voertuigen doen we ook een paar bejaardenhuizen in de regio aan. En de rest van het programma is op een breed publiek gericht. Het is echt supergevarieerd.” 

www.tourdewaal.nl

Tags

Tour de Waal,bevrijdingsdag