bird
vrijdag 29 maart | 06.59 uur

Toch geen grote oefening bij Sachem

20-05-2022 11:29
uur
sachem
Foto: Bommelerwaardgids

ZALTBOMMEL – Er komt geen grote oefening rond een fictief incident bij chemische fabriek Sachem in Zaltbommel. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een informatienota aan de gemeenteraad.

In de gemeenteraadsvergadering van januari had burgemeester Pieter van Maaren aangekondigd dat er een grote oefening zou komen. Daarbij zouden ook de inwoners van onder meer de wijk de Waluwe betrokken worden.

Schriftelijke vragen
Zeven van de tien fracties van de gemeenteraad hebben nu schriftelijke vragen gesteld over het niet doorgaan van de oefening.

Attentiewaarde
In de informatienota staat dat de gemeente er in overleg met de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid voor heeft gekozen een voorlichtingscampagne te starten in plaats van een grote oefening te organiseren. De fracties PvdA, SP, CDA, GroenLinks, D66, ChristenUnie en BVNL willen van het college weten waarom de oefening niet doorgaat. Zij vinden dat een oefening ‘een enorme attentiewaarde heeft, die met de meeste voorlichtingscampagnes niet bereikt zal worden.’. “Kan het college toelichten waarom niet voor beide activiteiten (voorlichtingscampagne én oefening) gekozen is?”, aldus de vragenstellers.

'Wat te doen bij een ramp?'
De gemeente heeft de periode van 21 mei t/m 18 juni uitgeroepen tot ‘Wat te doen bij een ramp’ maand. Op de Veiligheidsdag, die op 21 mei plaatsvindt in Hedel’ gaat een voorlichtingsfilm in première. De film wordt ook op de social media van de gemeente gedeeld. Het Team Veiligheid is op de Veiligheidsdag aanwezig en adviseert inwoners over wat zij kunnen doen bij een ramp. Ook delen de leden van het team ‘meterkastkaarten’ uit. Verder heeft de gemeente in de Bommelerwaardgids van deze week een pagina gevuld met informatie over ‘Wat te doen bij een ramp’.

 

 

Tags

sachem,veiligheidsdag