bird
vrijdag 26 april | 16.39 uur

Tijdelijke sluiting sluis St. Andries ingekort tot één weekend

07-06-2022 14:16
uur
Door: Martin van Hemert
030622_DroneSintAndriesLR-1
De sluis verbindt Heerewaarden met de rest van de gemeente Maasdriel. Foto: Bommelerwaardgids

HEEREWAARDEN/ROSSUM - Vanwege werkzaamheden op en aan de hefbrug van sluis St. Andries is de N322 van vrijdagavond 24 juni tot maandagochtend 27 juni afgesloten.

Aanvankelijk zou de sluis tussen Rossum en Heerewaarden al een eerder weekend worden gestremd, maar dat is niet mogelijk, zo meldt Rijkswaterstaat. In dat weekend - van vrijdag 17 juni tot en met maandag 20 juni - is namelijk ook sluis Weurt buiten gebruik.

Gezien het feit dat sluis St. Andries daarom als omvaarroute geldt, moet St. Andries open blijven. "Het uitvoeren van de werkzaamheden gepland in het eerste weekend aan en rondom de hefbrug kunnen zonder stremming van de vaarweg geen doorgang vinden", aldus Rijkswaterstaat. Deze wijziging zal zo snel mogelijk worden aangegeven op de reeds geplaatste vooraankondigingsborden.

Omleidingsroute
Tussen vrijdag 24 juni 19:00 uur en maandag 27 juni 5:30 uur is de brug een weekend niet toegankelijk voor autoverkeer, omdat de asfaltdeklaag van de rijbaan wordt vervangen. Tijdens werkzaamheden is er een omleidingsroute met gele borden aangegeven. Deze borden geven tijdig de alternatieve route aan die via de A2 en A15 loopt. Nood- en hulpdiensten zijn geïnformeerd over de werkzaamheden, voor hen zijn er alternatieve routes. Fietsverkeer kan gedurende deze werkzaamheden gebruik blijven maken van de fietsbrug.

'Geïsoleerd'
De aangekondigde sluiting van de sluis leidde vorige week tot verontwaardigde reacties op social media. Vooral in Heerewaarden is men verbolgen dat het dorp wederom nagenoeg afgesloten is van de rest van de gemeente Maasdriel. Vorig jaar was de sluis van half maart tot en met half mei namelijk ook al afgesloten in verband met werkzaamheden.
Dat het nu opnieuw nodig blijkt om werkzaamheden te verrichten, schiet bij de inwoners in het verkeerde keelgat: 'Weer twee weekenden geïsoleerd zitten?', 'gaan ze de brug dan eindelijk vastlassen zodat-ie niet meer omhoog kan?' en 'tijd om een fatsoenlijk viaduct te bouwen zodat niemand meer last heeft van deze sluis', is een kleine greep uit de reacties.

Rijkswaterstaat wijt de tweede sluiting in iets meer dan een jaar tijd aan de krapte van het budget en de staat van de verouderde sluis.

Tags

sluis St. Andries,Rijkswaterstaat