bird
zaterdag 20 april | 04.04 uur

Theo is waardman in de Hurwenense uiterwaard: 'Dit is een uniek landschap'

01-10-2021 12:13
uur
Door: Martin van Hemert
270921_Waardman1
• Gijsbert Smit (stichting Dorp en Landschap), Cyril Liebrand en Theo van Goch. Foto: Danielle van Vonderen

HURWENEN – De Hurwenense uiterwaard is een bijzonder natuurgebied. En dat moet zo blijven, vindt De Vereniging voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Bommelerwaard ‘De Capreton’.

Lang niet iedereen in de Bommelerwaard zal het weten, maar de uiterwaard aan de zuidoever van de Waal - tussen het dorp Hurwenen en de brug bij Zaltbommel - is een bijzondere uiterwaard. Het gebied heeft een eigen karakter en beschikt over zeldzame flora en fauna. Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het gebied gewaarborgd blijft, is er met Theo van Goch uit Ammerzoden een zogeheten ‘waardman’ aangesteld.

Aanspreekpunt
Van Goch – die als coördinator/veldmedewerker verbonden is aan ‘De Capreton’, is zo'n twee keer per maand in het natuurgebied te vinden. Hij is dan ook trots dat het waardmanschap in zijn handen ligt. “Het is een verantwoordelijke taak en dat in de Hurwenense uiterwaard; één van de uniekste stukjes landschap van Nederland. Het is aan mij om ervoor te zorgen dat het natuurgebied goed beheerd wordt, dat er goede contacten met de vier agrariërs worden onderhouden die het beheer uitvoeren en als er calamiteiten zijn, ben ik het eerste aanspreekpunt.”

Schade
Eén van de meest recente calamiteiten is het hoogwater, dat in juli ook de Bommelerwaard teisterde. “We hebben daar best wel wat schade van ondervonden. Het was de tijd om hooigras te maaien en te oogsten en die oogst is letterlijk en figuurlijk in het water gevallen. Je hebt dan een oogstproduct dat geen waarde meer heeft als veevoer en dat kost geld in plaats van dat het geld oplevert.”

(Tekst loopt door onder de foto)

Ontwikkelingen
Inmiddels is de uiterwaard goed hersteld, maar dat wil niet zeggen dat het gevaar van schade aan het natuurgebied geweken is, licht Van Goch toe: “We zien ontwikkelingen die we niet willen zien. Loslopende honden, kampeerders. Vaak vragen mensen zich dan af waarom honden niet los mogen rondlopen, maar dat komt door de unieke flora en fauna in het gebied. Er groeien hier plantensoorten die je nergens anders kunt vinden, zoals de Beemdkroon. Het is simpelweg geen recreatiegebied. Dus: ruim je rotzooi op, houd honden aangelijnd en ga hier niet kamperen."

Begin mei bracht de coöperatieve agrarische natuurbeheervereniging Collectief Rivierenland een bezoek aan de uiterwaard. Een uitgebreide reportage over het unieke natuurgebied is te lezen op:

www.collectiefrivierenland.nl

Tags