bird
vrijdag 29 maart | 05.48 uur

Test- en vaccinatielocatie Zaltbommel zorgt voor veel verkeersdrukte

25-01-2022 12:05
uur
Door: Britta Alink
parkeerplaats-1
• De parkeerplaats staat regelmatig vol en ook in de straten er naar toe is het vaak erg druk. (Foto: Tido Mureddu)

ZALTBOMMEL - De tijdelijke test- en vaccinatielocatie van de GGD in de voormalige sporthal De Ring aan de Thorbeckestraat wordt heel goed bezocht. Een beetje té goed vinden sommigen.

Op social media regent het klachten over de verkeersdrukte rond de locatie. "Het is een puinhoop", schrijft iemand op Facebook.

Verkeersregelaars
De gemeente Zaltbommel is op de hoogte van de klachten en is daarover in gesprek gegaan met de GGD Gelderland-Zuid. "De GGD heeft op ons verzoek verkeersregelaars ingezet", aldus burgemeester Pieter van Maaren. "Dat is gebeurd en zij wijzen automobilisten nu de weg. Onze eigen BOA's gaan regelmatig naar de locatie toe om te kijken of het allemaal goed loopt en eventueel te helpen."

Piektijden
Een ander belangrijk punt om de overlast te verminderen is dat de GGD besloten heeft om op de 'piektijden' in het verkeer de testlocatie niet te openen. “De klachten waren vooral in de periode dat het extra druk was op de locatie bij zowel vaccineren en testen”, meldt een woordvoerder desgevraagd. “Momenteel is het bij het vaccineren rustiger.”

Extra parkeerwacht
Volgens de woordvoerder verliep het In het begin, na de opening op 13 december, niet goed met de parkeerwachten: "Deze zijn vervangen door een nieuw team en er is een extra parkeerwacht ingezet. Daarna zijn er bij de GGD geen klachten meer binnengekomen."

Rode paaltjes
Op Facebook vraagt iemand zich af: "Waarom halen ze die rode paaltjes bij de parkeerplaats niet weg, zodat het verkeer er aan de ene kant in kan rijden en aan de andere kant weer uit", vraagt iemand zich af.

(tekst gaat verder onder de foto)

 

De parkeerplaats heeft maar één in- en uitgang, waardoor bij grote drukte opstoppingen kunnen ontstaan. (foto: Tido Mureddu)

Wethouder Kees Zondag is geen voorstander van het verwijderen van de rode paaltjes. "Die paaltjes zijn er jaren geleden neergezet op verzoek van omwonenden omdat de situatie juist gevaarlijk was", legt hij uit. "Door die paaltje houd je de snelheid op de parkeerplaats onder controle. Bovendien zit die opening vlakbij de kruising met de Prins Bernhardstraat wat ook weer gevaarlijke situaties oplevert." Een andere reden om destijds die paaltjes te plaatsen had te maken met hangjongeren, die daar 's avonds stonden met 'ronkende auto's'.

Locatie Hogeweg
Een andere vraag die op de sociale media vaker terugkeert is waarom de locatie in het Van der Valkgebouw aan de Hogeweg niet meer gebruikt wordt. "Dat is heel jammer", vindt ook burgemeester Pieter van Maaren. "Dat was een superlocatie, goed bereikbaar en met veel parkeergelegenheid. Maar helaas konden we de huur niet verlengen en moesten we op zoek naar een andere locatie."

Zo kwamen gemeente en GGD uit bij sporthal De Ring, die leegstaat sinds de opening van het nieuwe sportcomplex Sportwaard. "Ik ben heel blij dát we een locatie hebben in Zaltbommel", benadrukt Van Maaren. "Ik vind het hartstikke belangrijk dat de inwoners van de Bommelerwaard geen dertig kilometer hoeven te reizen voor een test of een vaccinatie, maar dat ze gewoon in Zaltbommel terecht kunnen."

Voor de GGD was het belangrijk dat de Ring per direct beschikbaar was en aan bijna alle eisen voldeed. Ook is het in deze locatie mogelijk om testen en vaccineren te combineren.

Zwerfafval
Sinds de locatie aan de Thorbeckestraat geopend is, is de hoeveelheid zwerfafval enorm toegenomen. "De rotzooi op stoepen en straten is bizar", schrijft een omwonende op Facebook. "Van halfvolle mayobakjes en restanten van de Mac tot lege blikjes. Het lijkt wel of die mensen naar een drive-in gaan in plaats van naar de GGD." Wethouder Adrie Bragt is bekend met het probleem. "Er liggen onder andere ook heel veel mondkapjes op en rond het terrein", zegt hij. Volgens hem letten de buitendienstmedewerkers er momenteel extra op.

Openingstijden
De openingstijden van de open inloop aan de Thorbeckestraat verschillen per dag en veranderen regelmatig. Ze staan vermeld op de website van de GGD Gelderland-Zuid.

Britta Alink

 

 

Tags

test- en vaccinatielocatie zaltbommel,de ring