bird
zaterdag 20 april | 01.30 uur

Tessa (17) en Mirjam (15) uit Poederoijen zijn mantelzorger

31-05-2021 13:50
uur
Door: Dominik Morawiak
Foto 1-2
• Mirjam (15) en Tessa Schalk (17) met in het midden hun broertje Rens. (Foto: aangeleverd)

POEDEROIJEN - Tessa (17) en Mirjam Schalk (15) uit Poederoijen zorgen voor hun broertje Rens (7). Dominik Morawiak interviewde de twee zussen in het kader van de Week van de Jonge Mantelzorger, die op 1 juni begint.

Volgens het netwerk Strategische Alliantie Jonge Mantelzorg groeit ongeveer een kwart van de jongeren op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid of andere ondersteuningsbehoeften.

Deze jongeren helpen vaak mee in de fysieke zorg en hebben extra huishoudtaken. Zo zijn zusjes Tessa en Mirjam Schalk mantelzorgers voor hun broertje Rens (7).

Sondevoeding
Rens is geboren met het syndroom van Down, een zware hartafwijking en een schisis (hazenlip). De eerste jaren van zijn leven kreeg Rens sondevoeding. “Daar hielpen we onze ouders bij, door bijvoorbeeld de pomp in de gaten te houden. Rens moest ook leren eten en dat kostte enorm veel tijd en geduld”, vertelt Tessa. “Als onze moeder eten moest koken, was het fijn dat wij dan Rens zijn eten gaven. Hij kan nog steeds niet alles eten.”

Vanzelfsprekend
Tessa en Mirjam zitten beide op het vwo op het Gomarus. Mantelzorger voor hun broertje worden was voor hen heel vanzelfsprekend. “Het ging eigenlijk heel spontaan, al vanaf de geboorte van Rens. We helpen hem met eten, in bad doen, omkleden. ’s Avonds kijken we samen een filmpje of lezen we een verhaaltje voor”, vertelt Mirjam. “En op zondag doen we altijd spelletjes, zoals kleurenbingo.”

Instagram
De twee zusjes zijn onlangs een Instagramaccount (@Uptodown663) voor Rens gestart. Ze nemen de volgers mee in het leven van hun broertje, zoals naar logopedieles gaan of Koningsdag vieren. “We willen laten zien wat Rens allemaal kan en hoe waardevol hij is. We hopen dat dat helpt het stigma te doorbreken over mensen met het syndroom van Down”, legt Tessa uit.

Lief
Tessa en Mirjam zijn vooral blij dat ze hun broertje kunnen helpen als mantelzorgers. Mirjam: “Rens wordt er zelf ook heel blij van. Het voelt zo bijzonder om hem te helpen, want hij is kwetsbaar maar ook heel lief. Het geeft ons veel voldoening uit ons werk als wij Rens zien glimlachen.”

Aandacht
Niet alle mantelzorgers zijn echter altijd even blij met hun werk. Ze maken zich op jonge leeftijd vaak meer zorgen dan leeftijdsgenoten en kunnen de nodige zorg en aandacht voor zichzelf missen. In de Week van de Jonge Mantelzorger wil Welzijn Bommelerwaard deze groep mensen op de kaart zetten.

Hulp
“We willen er aandacht voor vragen dat jonge mantelzorgers het niet altijd makkelijk hebben. Ze komen ook niet zo makkelijk in beeld. De buitenwereld ziet hen vaak niet als mantelzorger en zij zien zichzelf ook niet zo”, vertelt Mariëlla van Heck, mantelzorgconsulent bij Welzijn Bommelerwaard. “Als het je als mantelzorger te veel wordt, is het belangrijk om daarover te praten of hulp te zoeken. Daardoor kunnen eventuele problemen op latere leeftijd voorkomen worden. Schroom niet om daarvoor aan te kloppen bij Welzijn Bommelerwaard.”

De organisatie gaat daarnaast om tafel met professionals die bij gezinnen thuis komen. Op die manier wil ze verborgen mantelzorgers in de regio nog beter in kaart brengen.

Waardering
De twee zusjes zijn blij met de actie. Mirjam: “Het geeft aandacht aan hoe het is om mantelzorger te zijn en een blijk van waardering voor ons werk. We voelen ons in het zonnetje gezet. Ook al doen wij ons werk met plezier, begrijpen wij dat dat niet voor alle mantelzorgers geldt.”

Tessa is net klaar met eindexamens. Na de zomer gaat ze Pedagogiek studeren. Daarnaast gaat ze aan de slag als zorgondersteuner op een basisschool in Ochten. “Die zorgende rol zit blijkbaar echt in mij”, lacht Tessa.

Week van de Jonge Mantelzorger

Sinds 2018 vindt in de eerste week van juni de Week van de Jonge Mantelzorger plaats. Het wordt georganiseerd door de Strategische Alliantie Jonge Mantelzorg. Het is een landelijk netwerk dat bestaat uit kennisinstituten, het Ministerie van VWS, stichtingen, lokale zorg- en welzijnsorganisaties en (jonge) mantelzorgers zelf. Het thema van de week dit jaar is Niet te missen!. De organisatie wil daarmee laten zien wat de impact is van mantelzorg op het leven van jongeren.

Welzijn Bommelerwaard is verantwoordelijk voor de Week van de Jonge Mantelzorger in de regio. De organisatie staat voor verbindend welzijnswerk binnen de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel. Ze helpt de inwoners een betere kwaliteit van leven te krijgen, versterkt hun sociale netwerken en bouwt aan de participatiesamenleving.

Ben je mantelzorger en zoek je hulp of advies? Mantelzorgconsulenten Mariëlla van Heck en Barbara van der Meer helpen je graag. Neem contact met ze op via 0418-634231 of e-mail naar mantelzorg@welzijnbommelerwaard.nl.

Dominik Morawiak

Tags

tessa schalk,mirjam schalk,jonge mantelzorger