bird
maandag 18 januari | 11.23 uur

Tekenschool voelt zich thuis in eigen ‘natuur’ atelier

22-07-2020 10:55
uur
Door: Britta Alink
tekenschool klein-2
Foto: Tekenschool Bommelerwaard

ZALTBOMMEL/HURWENEN – Aan een lange picknicktafel, onder een grote walnotenboom, zitten ongeveer tien kinderen lekker te schilderen. Even verderop zit een jongen in het gras, hij maakt een tekening van het uitzicht.

In een grote tipitent zijn weer andere kinderen en jongeren creatief bezig; zij werken met vilt. “We kunnen hier bijna alles doen wat we ook in onze eigen ruimte in De Poorterij doen”, vertelt Cathalijne van Gent, die in 2007 startte met haar Tekenschool Bommelerwaard. “Alleen de loodzware gietijzeren etspers kunnen we niet verplaatsen naar Hurwenen en ook de keramiekoven moet in Zaltbommel blijven.”

Natuurgebied
Vanwege corona is Cathalijne met haar lessen uitgeweken naar haar ‘natuur’ atelier, een stuk grond van ruim een hectare groot, grenzend aan natuurgebied De Hurnsche Kil langs de dijk in Hurwenen.

Tot herfstvakantie
Buiten lesgeven bevalt zo goed, dat ze besloten heeft ook na de zomervakantie nog tot aan de herfstvakantie op de buitenlocatie te blijven. Daarna en in de winter zijn de lessen weer in het atelier in de Poorterij. Vanaf de meivakantie verplaatst de Tekenschool weer alles naar het ‘natuur’ atelier.

Andere wereld
Op het terrein wonen zeven Soay schaapjes. Er zijn uilen, sperwers, konijnen, kippen en ganzen. Spechten maken gaatjes in de bomen, waar andere vogeltjes nestjes in bouwen. “Kinderen komen hier in een andere wereld terecht”, vertelt Cathalijne terwijl ze een rondleiding geeft over het terrein. “Ze leren de natuur nog meer waarderen, ze leren dat ze niet bang hoeven zijn voor spinnen, dat brandnetels kunnen prikken, dat de natuur niet eng is en niet vies.”

Waterpomp
Naast tekenen en schilderen kunnen de kinderen op het terrein ook pottenbakken en werken met albast en speksteen. Dankzij een echte waterpomp hebben ze ook de beschikking over water. Als het regent, kunnen ze terecht in de grote tipitent. “Alleen als het heel slecht weer is, gaan de lessen niet door”, vertelt Cathalijne.

Strandje
Achteraan het natuurgebiedje staan de bijenkasten van imker Ad van Houten, kleurig beschilderd door de kinderen. Regelmatig gaan de groepen op excursie over het terrein. “Dan gaan we bijvoorbeeld naar het strandje bij de Waal, tussen de wilgentenen op zoek naar materialen om mee te knutselen.”

Tot en met 18 jaar
Tekenschool Bommelerwaard geeft les aan kinderen tot en met 18 jaar. Meestal zitten alle leeftijden door elkaar heen. Bij de lessen wordt Cathalijne geassisteerd door oud-leerlingen.

Gastdocenten
Soms zijn er andere kunstenaars, die als gastdocenten les komen geven. De groepjes zijn altijd klein, met maximaal zo’n tien kinderen.

Workshops
Naast de reguliere lessen staan regelmatig bijzondere workshops op het programma. Ook kunnen kinderen hun kinderfeestje vieren in het buitenatelier van de Tekenschool. De reguliere lessen na de zomervakantie starten weer op 2 september.

Kijk op www.tekenschoolbommelerwaard.nl voor meer informatie.

Tekenschool Bommelerwaard doet ook mee aan de zomerfun-activiteiten waarvoor kinderen zich in kunnen schrijven op de website www.sjorssportief.nl Eind augustus wordt die website vervangen door de website www.bommelerwaardbeweegt.nl Op die website komen alle activiteiten voor kinderen te staan, maar ook activiteiten van de Bommelerwaaardse verenigingen voor andere doelgroepen.

Tags

Tekenschool Bommelerwaard,Cathalijne van Gent,natuuratelier hurwenen

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie

zakelijk-leasen-2