bird
zondag 26 juni | 01.00 uur

Tachtig jaar Van Horssen: 'Wij leven van de kwaliteit'

22-06-2022 11:39
uur
Door: Martin van Hemert
200622_fotoVanHorssenLR
De vijf broers Van Horssen: Peter, Wim, Dick, Gijsbert en Corné. Foto: Tido Mureddu

AALST - Waar Van Horssen tachtig jaar geleden als een eenvoudige 'eenpersoonszeilmakerij' begon, is anno 2022 sprake van een professioneel, bloeiend en breed inzetbaar familiebedrijf. 'We hebben nooit de intentie gehad om groter te worden'.

Het huren van een machine voor niet meer dan twee kwartjes. Dat was in 1942 voor Willem van Horssen genoeg om zich te gaan toeleggen op het stoppen (dichtmaken) van juten zakken. "Het was een arme tijd, midden in de oorlog, dus twee kwartjes was op dat moment veel geld", vertelt Gijsbert van Horssen. Zijn opa Willem besluit het eenmansbedrijfje midden in Aalst door te zetten, waarbij in 1949 Gijsbert's vader, Cor ook in het bedrijf komt werken.

Ze kopen gebruikte of kapotte legerkleden op, die ze vervolgens na reparatie weer verkopen op de veemarkten in Den Bosch en Utrecht. Vier jaar later wordt de eerste 'autokap' gemaakt van nieuw katoendoek. Dit vrachtwagenzeil én het stoppen van juten zakken blijken een eerste aanzet te zijn tot het familiebedrijf dat dit jaar zijn tachtigjarige jubileum viert. “Opa Willem was inventief - een echte handelaar - en bij hem stonden eerlijkheid en kwaliteit altijd voorop.”

(Tekst loopt door onder de foto's)Hoewel zijn opa overleed toen Gijsbert dertien was, memoreert hij aan zijn opa alsof hij er zelf bij was toen de eerste juten zakken werden gestopt. Eén anekdote over het welbekende afdingen, maar ook over de ontwapenende eerlijkheid van opa Willem, is hem altijd bijgebleven: "Vroeger werd op de markt altijd afgedongen, waardoor mijn opa nooit de prijs kreeg die hij nodig had. Op een gegeven moment zei iemand tegen hem dat hij iets bovenop de prijs moest doen, zodat er kon worden afgedongen, maar hij alsnog de prijs kreeg die hij nodig had."

Oprecht
Willem besloot een poging te wagen en verhoogde zijn prijs: "Maar toen kwam er iemand die niet afdong en 'gewoon' de prijs betaalde die werd gevraagd. Mijn opa kreeg daar last van, want die man betaalde meer dan eigenlijk de bedoeling was. Hij is vervolgens die man achterna gegaan, heeft aan hem uitgelegd dat hij teveel had betaald en heeft het verschil aan de man teruggegeven. Mijn opa hield ervan om oprecht te worden behandeld en anderen ook zelf zo te behandelen", stelt Gijsbert.

Samen met zijn broer Wim geeft Gijsbert dagelijks leiding aan het sinds 1978 in de Hambloksestraat gevestigde familiebedrijf, dat tegenwoordig naast de aloude zeilmakerij, ook dakbedekking, valbeveiliging en de productie, verkoop en verhuur van lekbakken tot zijn specialismen mag rekenen. Naast Wim en Gijsbert zijn ook de broers, Peter, Corné en Dick dagelijks in de weer voor Van Horssen, waarbij ieder zijn eigen taak heeft.

Kleinschalig
In totaal zijn er zeventien personen in dienst, een groot contrast ten opzichte van het éénmansbedrijfje zoals Van Horssen tachtig jaar geleden startte. Toch is nóg verder groeien geen doelstelling op zich: "Ik hoop dat we hier eenvoudig in Aalst kunnen blijven, daar zijn we aan gehecht. We hebben ruimte genoeg en voor ons is het hier goed. We eten iedere dag een goed belegde boterham, dus waarom zouden we dan nog groter moeten worden? Dat is nooit onze intentie geweest. We willen het wel kleinschalig houden. Aan de ene kant om de kwaliteit te kunnen bewaken, want we leven al tachtig jaar van de kwaliteit, in alles wat we doen. Maar ook vanwege de goede band onderling. Het bedrijf is immers een gezamenlijk gebeuren. Wanneer onze medewerkers twee weken thuisblijven, stopt het bedrijf en daar zijn we ons heel goed van bewust."

Tot besluit: "Opa kreeg van huis uit de les mee om niet voor je eigen 'ik' te gaan werken, maar bang te zijn dat de ander tekort komt, 'want dan wordt er voor je gezorgd'. En dat motto hanteren we hier na al die jaren nog steeds."

Op 3 juni is er samen met de medewerkers en gezinnen aandacht besteed aan het 80-jarig jubileum.

www.vanhorssenbv.nl

Tags

Van Horssen,zeilmakerij

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie

ikzoekuwhuis-banner336x336px-2
mada-banner336x336px-334x0
metalura-336x336-steelart
vdolw-bommelerwaardgids-336x336
metalura-336x336-balkonbeglazing2
artisan-banner336x336px-v2
manpune-banner336x336pxkopie
metalura-336x336-glazenwanden
arkadya-banner336x336px-2
lsh-banner336x336px-21
fordgerritse-banner336x336px-v2
horssenbv-banner336x336px
p-gsafety-banner336x336px
optisportdekreek-banner336x336px
klaverklinieken-bwg-336x336
movementpodotherapie-banner336x336px
wolplein-banner336x336px