bird
donderdag 25 april | 23.30 uur

Stichting zet zich in voor behoud begraafplaats Rossum: 'Dit mag nooit verloren gaan'

12-10-2021 13:13
uur
Door: Martin van Hemert
0421021_GravenparkLR-1
• Jelmer aan den Toorn en Ruud van Osch van stichting Gravenpark Rossum. Foto: Joost Broeksteeg

ROSSUM – De historische algemene begraafplaats in Rossum ondergaat een uitvoerige metamorfose tot gravenpark. Maar om écht door te kunnen pakken, zullen eerst de rechthebbenden van ruim vijftig historische graven moeten worden gevonden. Die zoektocht is in volle gang.

Voor degenen die de algemene begraafplaats aan de Burgemeester Van Randwijckstraat in Rossum nog niet eerder zagen, lijkt het anno 2021 op een begraafplaats als ieder ander. De inwoners van het dorp weten daarentegen wel beter. De begraafplaats was drie jaar geleden nog een ondergeschoven kindje, mede doordat deze al tientallen jaren niet meer gebruikt werd om te begraven.

Reden genoeg voor de gemeente Maasdriel om te beslissen dat de begraafplaats zou verdwijnen. "Tenminste, zo werd het door de inwoners ervaren. Later is dat wat genuanceerd, maar je moet er niet aan denken dat hier zes twee-onder-een-kappers zouden komen te staan”, vindt Ruud van Osch. "Dat zou ook geen recht doen aan de mensen die hier begraven liggen, zoals de familie Van Randwijck. Dat mag nooit verloren gaan, lijkt mij”, vult Jelmer aan den Toorn aan.

(Tekst loopt door onder de foto's) 

De twee maken samen met Marijn Meiler en Sjoerd Boschma deel uit van het bestuur van de stichting Gravenpark Rossum. De stichting heeft als de doel om de transformatie tot gravenpark te begeleiden en hier met plannen en arbeid aan bij te dragen.

Zoektocht
In samenwerking met de gemeente zijn al de nodige werkzaamheden verricht; er is een heg die het oude gedeelte van het nieuwe gedeelte scheidt, er is een nieuw pad aangelegd, er is een bijenhotel én er zijn bankjes geplaatst. 

Maar om écht grote stappen te kunnen maken, is er op Facebook een zoektocht gaande naar rechthebbenden van ruim vijftig oude graven. "Daar wordt mondjesmaat op gereageerd, want mensen zijn toch terughoudend. Ze denken dan dat ze direct moeten betalen, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn", besluit Aan den Toorn.

www.facebook.com/gravenparkrossum/

Tags

Stichting Gravenpark Rossum,Gravenpark,begraafplaats,Rossum,Jelmer aan den Toorn,Ruud van Osch