bird
vrijdag 29 maart | 15.46 uur

Start olympische BMX-baan nagebouwd in Ammerzoden

21-10-2020 09:40
uur
twanvangendt-2
• BMX-er Twan van Gendt geeft wethouder Erik van Hoften uitleg over de nieuwe trainingsbaan in Ammerzoden. (Foto: Jarno Schurgers)

AMMERZODEN – Wereldkampioen BMX-race Twan van Gendt heeft sinds deze week zijn eigen replica van de olympische BMX-baan in Tokio. De starthelling staat op de fietscrossbaan in Ammerzoden.

Van Gendt won vorig jaar in België de wereldtitel, doordat hij vanaf de start al zijn concurrenten achter zich liet. Om een kans te maken op de gouden plak in Tokio bij de Olympische Spelen, bereidt hij zich optimaal voor: “Ik weet dat ik het verschil moet maken op de start en de eerste twee bulten.”

Vlakbij huis
Daarom bedacht hij samen met zijn sponsor om de olympische baan deels na te bouwen, zodat hij de komende tijd de eerste 125 meter kan perfectioneren. Vlakbij huis.

Officiële startheuvel
De BMX-baan in Ammerzoden heeft de officiële startheuvel van 8 meter hoog en exact de eerste 125 meter van de baan in Tokio.

Techniek
Bij de BMX-race starten acht rijders tegelijk op de startheuvel. Met een snelheid van 65 kilometer per uur rijden ze dan richting de eerste springbulten. “De manier waarop je de eerste en tweede bult aanvliegt komt aan op techniek”, aldus Van Gendt. “De komende maanden ga ik op zoek naar de beste techniek, waarbij ik continu contact houd met de baan en snelheid blijf maken.”

Gemeente Maasdriel
Gemeente Maasdriel faciliteert de replica van de olympische starthelling, die in slechts een week tijd gebouwd is. “Twan van Gendt maakte zijn eerste meters op de BMX ongeveer een kwart eeuw geleden”, aldus wethouder Erik van Hoften, die dinsdagmiddag even een kijkje ging nemen op de baan. “Dat hij nu weer in Ammerzoden traint voor zijn olympische droom is geweldig.”

FCC Ammersoyen
De starthelling is afgezet en alleen toegankelijk onder begeleiding van Twan van Gendt. Als erelid van Fietscrossclub Ammersoyen wil hij lokale jeugd graag laten kennismaken met de sport. “Het is in eerste instantie mijn trainingsbaan natuurlijk”, zegt hij. “Maar ik wil ook kijken hoe we hier andere BMX’ers van kunnen laten meegenieten. Want het is zonde om zo’n mooie baan alleen voor mezelf te houden.”

In een nieuwsclip vertelt Van Gendt zelf over de baan en is te zien hoe hij over de baan racet:

https://bulldrive.redbull.com/dl/EczLfxQ7XN/

 

Tags

twan van gendt,bmx-baan ammerzoden,replica starthelling bmx-baan