bird
dinsdag 06 december | 22.22 uur

St.Caecilia viert 175-jarig bestaan met groots concert op 27 november

24-11-2022 11:41
uur
Door: Britta Alink
caecilia
Het jubileumconcert vindt plaats op zondag 27 november in de Willibrorduskerk in Ammerzoden. (archieffoto: Fhreja.nl)

AMMERZODEN - Met een grootse voorstelling viert Fanfare St. Caecilia het 175-jarig bestaan van de muziekvereniging in Ammerzoden. De Gym- en Turnvereniging, mannenkoor Il Favorito en toneelvereniging De Smaokmaokers werken mee aan 'In Vuur en Vlam'.

Het concert in de Sint Willibrorduskerk op zondag 27 november begint om 14:00 uur. "De akoestiek in de kerk is prachtig", verklaart voorzitter Rolf van Zandwijk de keuze om het jubileum daar te vieren. "Ook kunnen we daar veel publiek kwijt." Bovendien is er ruimte genoeg voor de ongeveer 35 spelende leden van St. Caecilia, de dertig zangers van Il Favorito, de dansers van GTV Ammerzoden en de acteurs van De Smaokmaokers.

De Bruid van Ammerzoden
Samen brengen zij 'In Vuur en Vlam' dat gebaseerd is op de sage over 'De Bruid van Ammerzoden'. Dat verhaal wordt nog steeds verteld tijdens rondleidingen op Kasteel Ammersoyen. Het gaat over de eeuwige liefde tussen jonkvrouwe Ada en de wees Albert. Hij wil als kind graag met haar trouwen, maar de jongen verdwijnt. Ada gaat het klooster in en tijdens haar afscheidsfeest duikt Albert plotseling weer op. Maar dan slaat het noodlot toe en breekt er brand uit in het kasteel, waarna de twee geliefden op mysterieuze wijze verdwijnen.

Arlien Coolen
Het verhaal wordt verteld door een minstreel (voorzitter Rolf). De regie is in handen van Arlien Coolen, de choreografie in handen van Petri van de Langenberg. Dirigent Gert-jan Rongen en jeugddirigent Don Wolters hebben natuurlijk ook een belangrijke vinger in de pap.

Geen stoffige vereniging
"Met deze voorstelling kunnen we laten zien dat we beslist geen stoffige vereniging zijn", vertelt Rolf, die sinds anderhalf jaar voorzitter is van St. Caecilia. Tijdens het concert dragen spelers en dansers speciale kostuums gemaakt door coupeuse Jeanne van Zandvliet. Ook de mannen van Il Favorito dragen speciale pakken en de kleding van de orkestleden is voorzien van een bijzonder detail. Aan 'In Vuur en Vlam' doen alle leden van de fanfare mee, van het jongste tot en met het oudste spelende lid.

'Het klopt helemaal'
De muziekstukken ondersteunen het verhaal, dat door regisseuse Arlien Coolen geschreven is. Een heftig nummer wanneer de brand uitbreekt, lieve liedjes bij romantische momenten en vrolijke klanken als het verhaal wat luchtiger is. Volgens de voorzitter klopt het allemaal: geluid, licht, het verhaal, de muziek en vooral het enthousiasme van de uitvoerenden. "Het zit gewoon heel goed in elkaar", zegt hij trots.

Kerstnachttraditie
Harmonie St. Caecilia Ammerzoden werd in 1847 opgericht. De orkestvorm werd in 1889 omgezet van harmonie naar fanfare en kreeg toen de naam Fanfare St. Caecilia. In 1917 is de Kerstnachttraditie ontstaan. Leden van de vereniging spelen na de nachtmis op de hoeken van de straten van Ammerzoden, Well en Wordragen muziek ter herinnering aan het feit dat Nederland gespaard bleef tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 2017 heeft St. Caecilia het honderdjarig bestaan van de Kerstnachttraditie gevierd met het fantastische jubileumconcert 'Drieskes nacht', concert van de eeuw. In 1954 is de Boerenkapel, later Hofkapel De Dorstvlegels opgericht. Zij zijn elk jaar te horen tijdens carnaval.

Kaartverkoop
Kaarten voor 'In Vuur en Vlam' kosten 12,50 euro in de voorverkoop bij Primera en Slijterij Lekkere Dorst in Ammerzoden en DA Drogist in Hedel of reserveren via e-mail: 175jrstcaecilia@gmail.com

Het jubileumconcert vindt plaats op zondag 27 november in de Willibrorduskerk in Ammerzoden. (archieffoto: Fhreja.nl)

 

Tags

st.caecilia,rolf van zandwijk

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie