bird
donderdag 28 maart | 21.16 uur

Sint-Maartenskerk verwelkomt gierzwaluwen

02-05-2023 14:57
uur
nestkast_gierzwaluw_sint-maartenskerk
In totaal hangen er nu acht nestkasten aan de kerk. (Foto: Cassandra van Altena)

ZALTBOMMEL - Vrijwilligers van de Natuurwacht Bommelerwaard hebben een aantal gierzwaluwkasten vervangen aan de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel. In totaal hangen er nu acht nestkasten aan de noordoostzijde van de kerk, klaar om de gierzwaluwen te verwelkomen na hun overwintering in Afrika.

Gierzwaluwen zijn echte stadsvogels die onder dakpannen of andere holtes in gebouwen broeden. Ze maken ook graag gebruik van speciale nestkasten. Bijna twintig jaar geleden zijn een achttal van dit soort nestkasten opgehangen tijdens een restauratie van de kerk op initiatief van de restauratiecommissie. De laatste jaren werden deze kasten goed gebruikt door de gierzwaluwen.

Onderhoudsbeurt
Na twee decennia waren de kasten echter dringend aan een onderhoudsbeurt toe: één van de kasten miste een dak, één kast hing scheef, en één kast was al snel na het ophangen naar beneden gevallen. Reden voor de Natuurwacht om contact op te nemen met de Sint-Maartenskerk om de kasten te vervangen en te controleren. De beheerders van de kerk gingen graag in op dit aanbod om deze beschermde soort weer een mooi onderkomen te bieden. Vijf nieuwe kasten zijn opgehangen, drie oude kasten konden nog een jaartje mee.

De eerste week van mei worden de gierzwaluwen weer in de binnenstad verwacht. De Natuurwacht houdt de kasten in de gaten en zal volgend jaar weer een onderhoudsbeurt uitvoeren.

(Tekst en foto’s: Cassandra van Altena)

 

Tags

natuurwacht bommelerwaard,nestkast sint-maartenskerk