bird
donderdag 22 oktober | 02.39 uur

Sint-Maartensfeest Zaltbommel gaat niet door

06-10-2020 15:11
uur
Door: Britta Alink
sintmaarten-7
• Lex van Rooij en Paulette Willemse bij het standbeeld van Sint Maarten in de Bosschepoort. (Foto: Koen Vandenput)

ZALTBOMMEL - Het Sint-Maartensfeest in Zaltbommel gaat dit jaar niet door. Het bestuur kon niet anders dan deze beslissing nemen.

De teleurstelling is groot bij voorzitter Lex van Rooij en vice-voorzitter Paulette Willemse. En natuurlijk bij de vele vrijwilligers en de honderden kinderen, die elk jaar op het evenement op 11 november afkomen.

Sint-Maartenskerk
Dit jaar dus geen warm welkom voor Sint-Maarten, die op zijn paard de Sint-Maartenskerk in rijdt. En na het manteldelen geen sfeervolle optocht door de straten in de binnenstad, die versierd zijn met vuurkorven en fakkels. Geen bedelende kinderen aan de deur, die onder andere snoep inzamelen de Voedselbank.

Ook geen optocht
In juni van dit jaar voerde het bestuur van het Sint-Maartensfeest de eerste overleggen over de mogelijkheid om het toch door te laten gaan, met inachtneming van de 1,5 metermaatregel. "We dachten aan een soort optocht door de stad en de buitenwijken", vertelt Paulette Willemse. "Sint Maarten te paard voorop, daarachter legionairs en bijzondere acts, zoals de bedelende kinderen, muziek en dansgroepen. We dachten dat we dranghekken langs de straten konden plaatsen, op zo'n manier, dat ouders en kinderen op 1,5 meter afstand konden komen kijken. Het zou een ware spektakeltocht worden, een echte doorstroom-activiteit."

Mogelijkheden
In overleg met de gemeente werd gekeken naar de mogelijkheden. En zo werd al snel duidelijk dat er veel haken en ogen zitten aan een alternatief Sint-Maartensfeest. "Als organisatie ben je verantwoordelijk voor het naleven van de corona-regels", legt Lex van Rooij uit. "Als we toch iets zouden organiseren, zouden mensen elkaar op straat kunnen ontmoeten en met elkaar gaan praten. Wij zouden ze dan moeten wijzen op het naleven van de 1,5 meter. Ook zouden we moeten noteren wie er allemaal aanwezig waren."

Verantwoordelijk
Het bestuur trok zich de waarschuwing van de gemeente aan. "Maar de allerbelangrijkste reden om het af te blazen is dat wij niet verantwoordelijk willen zijn voor de verspreiding van het virus." In de week rond het Sint-Maartensfeest staan altijd meerdere activiteiten op het programma. Een groot deel daarvan kan helaas ook niet doorgaan. "We kunnen geen verhalen vertellen op de basisscholen", geeft Paulette als voorbeeld. Ook verschillende concertjes en lezingen zijn geschrapt.

Filmpjes
Op dit moment wordt nog bekeken welke onderdelen wél coronaproof georganiseerd kunnen worden. Zo worden er waarschijnlijk filmpjes, waaronder een Sint-Maartens dansles, opgenomen voor op de scholen en gaat de Pelgrimstocht, die individueel gelopen kan worden, ook door.

Week van het Delen
Tijdens het jaarlijkse feest in de kerk wordt ook altijd geld ingezameld voor de Hussein Foundation en voedsel voor de Voedselbank. "We hopen dat mensen in de 'Week van het Delen' toch iets overmaken aan de Foundation en geld of voedsel doneren aan de Voedselbank", zegt Lex. Op de websites van beide organisaties staat hoe dat kan.

www.husseinfoundation.com   www.voedelbankbommelerwaard.nl

Britta Alink

Tags

Sint-Maartensfeest Zaltbommel,Sint Maarten Zaltbommel