bird
donderdag 25 april | 01.47 uur

Sint-Maartensfeest gaat door (maar wel een beetje anders)

22-10-2021 16:21
uur
Door: Britta Alink
sintmaarten2-1
• De bijeenkomst in de kerk gaat niet door, maar de rondrit van Sint Maarten op zijn paard door de binnenstad gaat wél door. (foto: Margot Schreuders)

ZALTBOMMEL - Het Sint-Maartensfeest op donderdag 11 november gaat door, maar wel een beetje anders dan iedereen gewend is.

"Het vertrouwde feest in de kerk is helaas niet haalbaar", vertellen voorzitter Lex van Rooij en vice-voorzitter Paulette Willemse van Stichting Sint-Maartensfeest Zaltbommel. Normaal gesproken mogen er op 11 november 1421 mensen in de kerk aanwezig zijn.

Rondrit
Vanwege corona is het maximum aantal mensen nu 750. Dat zou betekenen dat de organisatie kinderen en hun ouders aan de deur zou moeten weigeren en ook de coronacheck uit zou moeten voeren. Dat leek geen goed idee en daarom is gezocht naar een alternatief. Sint Maarten maakt wel op zijn paard een rondrit door de sfeervolle straten.

Het ritueel van de manteldeling, waarbij Sint Maarten zijn mantel kapot scheurt om een arme bedelaar te verwarmen, vindt dit keer niet plaats.

Niet opwachten
Sint Maarten vertrekt om 18:00 uur vanaf het standbeeld bij de oude begraafplaats aan het begin van de Boschstraat. "Het is niet de bedoeling dat kinderen en ouders hem daar opwachten", benadrukken Paulette en Lex. "We hopen dat kinderen beginnen met bedelen in de binnenstad zodra de klokken van de Sint-Maartenskerk gaan luiden." Aanbellen en bedelen om snoepgoed kan bij huizen waar een kaarsje of een vuurtje brandt.

Route
De route door de binnenstad gaat vanaf het standbeeld door de Nieuwstraat naar de Kerkstraat en de Ruiterstraat. Via de Boschstraat gaat de route naar de Koningsstraat langs de Vischmarkt en daarna via de Gasthuisstraat naar de Markt.

Het traditionele delen van het bij elkaar gebedelde snoepgoed zit er ook niet in dit jaar. "Dat vinden we heel jammer", zegt Lex. "Want 'delen' is de basis van het Sint-Maartensfeest."

Voedselbank
Op de Markt staat wel weer een kraam van de Voedselbank. Hier kan iedereen houdbare etenswaren inleveren.

Spellewaard en Waluwe
Na de rondrit te paard door de oude binnenstad stapt Sint Maarten met zijn gevolg in de bus voor bezoekje aan het plein bij de Heer Balderikstraat in de Waluwe en wijkhuis De Schans in de Spellewaard. Daar, in de buitenlucht, vindt wel een echte manteldeling met de bedelaar plaats.

Overige activiteiten

In de aanloop naar het Sint-Maartensfeest op 11 november staan verschillende activiteiten op het programma.

Op zaterdag 30 oktober start om 14:00 uur een themawandeling vanaf de Sint-Maartenskerk.

Maandag 1 november om 14:30 uur is er een lezing over de Weeshuishof, in de Grote Aak in Zaltbommel.

Vrijdag 5 november om 19:30 uur is er een Maartensconcert in de Gasthuiskapel met o.a. met Ierse muziek van 'Kindleheart', het Bommelerwaardse kinderkoor Senta, koperkwintet Fohkes en harpiste Dorothé Baayense.

Zaterdag 6 november kunnen kinderen lampions maken en is er een excursie naar de Weeshuishof.

Zondag 7 november om 8:00 uur start de Pelgrimstocht langs de in totaal zes Maartenskerken in de vier kernen Velddriel, Kerkdriel, Rossum en Zaltbommel. Op deze zondag is om 11:00 uur de Maartensviering in de Sint-Martinuskerk en om 14:00 uur kunnen belangstellenden de toren van de Sint-Maartenskerk beklimmen.

Dinsdag 9 november om 10:30 uur wordt het carillon van de Gasthuistoren gespeeld.

Op woensdag 10 november kunnen kinderen lampions maken in het Stadskasteel (15:30 uur) en serveert De Grote Aak het Maartensdiner.

Een folder met daarin het complete programma wordt binnenkort verspreid en staat op:

www.sintmaartensfeest.nl

 

Tags

sint maarten,sint-maartensfeest